Θοδωρής Καλαμπόκης «Οραματίζομαι μια Ελλάδα, όπου το κράτος θα είναι σύμμαχος των παραγωγικών Ελλήνων και όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας μας και όχι εχθρός τους»

Πορτραίτο

Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Οικονομικών Σπουδών..

Μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics με μεταπτυχιακό σε οικονομικά και Φιλοσοφία και MPA σε δημόσια πολιτική και διοίκηση..

Ο Θοδωρής Καλαμπόκης, ο νεότερος υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ μίλησε στο i12.gr και στην Σοφία Νεοφυτίδου και μας συστήνεται…

Πως νιώθεις ως ο νεότερος υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία;

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για εμένα, στα 29 μου χρόνια, να είμαι ο νεότερος υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Το να είσαι βιολογικά νέος σηματοδοτεί την ανανέωση όμως ιδανικά πρέπει να συνδυάζεται και από ένα νέο τρόπο σκέψης. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα είναι μέσα από την καμπάνια μου για τις Ευρωεκλογές, να αναδείξω τα προβλήματα της νέας γενιάς, να προτείνω λύσεις αλλά και να επικοινωνήσω με τον κόσμο για να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι ο Θοδωρής.
Είμαι ένας νέος άνθρωπος, με καλές σπουδές και παραστάσεις από το εξωτερικό-σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, με δύο μεταπτυχιακά από το London School of Economics στη Φιλοσοφίας της Επιστήμης και στη δημόσια πολιτική και διοίκηση οργανισμών (MPA in Management). Εχω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων και είμαι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Think Tank 89 Initiative στην Ελλάδα.
Είμαι ένας ευγενικός, άμεσος και προσγειωμένος άνθρωπος, με πολλή όρεξη για δουλειά, ενθουσιασμό και πάθος για να συμβάλλω με κάθε τρόπο στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Δεν είμαι ο παραδοσιακός πολιτικός με το κοστούμι που μιλάει την ξύλινη γλώσσα. Όποιος πιστεύει στην αλλαγή νοοτροπίας στην πολιτική, στο τέλος των πελατειακών σχέσεων, στις ευκαιρίες για τους νέους καταρτισμένους ανθρώπους, στους πολιτικούς που είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν εις όφελος των πολλών ακόμα και αν έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος, σε αυτές τις Ευρωεκλογές έχει μια επιλογή στο πρόσωπό μου.

Τι χαρακτήρα έχουν κατά τη γνώμη σας οι επερχόμενες Ευρωεκλογές;

Οι Έλληνες πολίτες έχουν να ψηφίσουν σχεδόν 4 χρόνια. Έτσι εκ των πραγμάτων, κατά την προεκλογική περίοδο των φετινών Ευρωεκλογών, η συζήτηση εστιάστηκε στα εγχώρια ζητήματα. Θεωρώ όμως πως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, τόσο το Εθνικό όσο και το Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ για τη χώρα μας. Η έμφαση δίνεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, έχει θέσει σαν βασικό του στόχο, τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας Πανευρωπαϊκά. Σε Εθνικό τώρα επίπεδο, οι πολίτες αντιδρούν στη δυσβάσταχτη φορολογία η οποία στοχοποιεί τους παραγωγικούς Έλληνες και έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη, οι νέοι είναι άνεργοι στην πλειοψηφία τους, είτε έχουν φύγει στο εξωτερικό, ο κόσμος δεν νιώθει ασφάλεια στην καθημερινότητά του. Επιπλέον η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία καταρρέουν. Όλες λοιπόν αυτές ζοφερές συνθήκες της πραγματικότητας, δίνουν στις Ευρωεκλογές και χαρακτήρα δημοψηφίσματος εκτός των άλλων.

Γίνονται οι Ευρωεκλογές και εκλέγεστε. Ποιο είναι το κύριο μέλημά σας;

Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον κόσμο. Στεναχωριέμαι πολύ για αυτό. Εχω φίλους ανέργους. Στην πλειοψηφία τους παιδιά μορφωμένα με απίστευτες δυνατότητες που ψάχνουν μια ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν. Αν εκλεγώ, από την πρώτη κιόλας μέρα θα αξιοποιήσω κάθε «εργαλείο» που θα έχω στη διάθεση μου για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα. Προγράμματα ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων. Κίνητρα σε επιχειρήσεις για προσλήψεις νέων ανθρώπων, προγράμματα κατάρτισης νέων ανέργων. Ο,τι περνάει από το χέρι μου θα το κάνω. Είναι πολύ μεγάλη αδικία να είσαι νέος, ικανός με όρεξη για δουλειά και να μη σου δίνουν τις ευκαιρίες που αξίζεις.
Επιπλέον, με ενδιαφέρουν πολύ και τα κοινωνικά ζητήματα. Θα είμαι στο πλευρό όλων όσων έχουν ξεκινήσει σοβαρές πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε μια καλύτερη κοινωνία. Η καταπολέμηση του bullying, η οδική ασφάλεια, η πρόληψη στην υγεία, τα δικαιώματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η καλή μεταχείριση των ζώων και άλλα πολλά σημαντικά κοινωνικά θέματα. Δεν μπορώ το μίσος και παράλληλα πιστεύω στην καλοσύνη και την ευγένεια. Έτσι θα πάει η κοινωνία μας μπροστά.

Ποιο είναι το όραμα σας για την Ελλάδα;

Οραματίζομαι μια Ελλάδα, όπου το κράτος θα είναι σύμμαχος των παραγωγικών Ελλήνων και όλων των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας μας και όχι εχθρός τους. Οραματίζομαι μια Ελλάδα, η οποία θα είναι από άκρη σε άκρη ένα απέραντο εργοτάξιο. Όλα τα μεγάλα Projects που θα φέρουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, πρέπει να μπουν μπροστά. Είναι αδιανόητο η έκταση στο Ελληνικό να παραμένει ανεκμετάλλευτη, η επένδυση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική να μπλοκάρετε από το κράτος, η επένδυση στο γκολφ της Αφάντου στη Ρόδο να παγώνει λόγο αρχαιολογίας, να εμποδίζετε η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία θέλει να επενδύσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια Ευρώ στη χώρα μας. Δεν είναι μόνο αυτά τα projects. Είναι δεκάδες άλλες μεσαίες επενδύσεις οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει, λες και έχουμε σήμερα την πολυτέλεια στην Ελλάδα να χάνουμε επενδύσεις και θέσεις εργασίας για τους Έλληνες. Οραματίζομαι μια Ελλάδα, όπου οι φοιτητές θα φοιτούν σε πανεπιστήμια καθαρά και ασφαλή. Σε πανεπιστήμια που θα φυλάσσονται, ούτως ώστε ο κάθε παραβατικός και ο κάθε γνωστός άγνωστος, να μην τολμάει να περάσει ούτε στα 100 μέτρα από αυτά. Πανεπιστήμια απαλλαγμένα από το άσυλο. Οραματίζομαι μια Ελλάδα, όπου οι πολίτες θα αισθάνονται ασφαλείς στην καθημερινότητα τους. Μια Ελλάδα όπου δεν θα υπάρχουν Άβατα. Μια Ελλάδα όπου οι πολίτες θα μπορούν να κοιμηθούν ήσυχοι το βράδυ. Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, χρειαζόμαστε μια γενναία πολιτική αλλαγή, οι βάσεις της οποίας πρέπει να μπουν αυτή την Κυριακή στις κάλπες των Ευρωεκλογών, των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά μας και με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους;

Η σημερινή Κυβέρνηση κατήργησε με ένα νόμο του μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Δεν ήταν προνόμιο αλλά δικαίωμα των νησιών οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Με νόμο καθιερώθηκαν στα Δωδεκάνησα και στη συνέχεια επεκτάθηκαν  στο Βόρειο Αιγαίο και στις Κυκλάδες. Ήταν ένα αντάλλαγμα στις τόσες δυσκολίες που είχαν και έχουν τα νησιά σε σχέση με τη μεταφορά των προϊόντων τις ακριβές υπηρεσίες ακόμη και για εθνικούς λόγους. Κανείς δεν σκέφτεται πως στην Τουρκία ο φόρος είναι στο 8%. Αντί η κυβέρνηση λοιπόν να βοηθήσει τα νησιά μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, τους βάζει η ίδια σοβαρά εμπόδια.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ήρθε μετά η σημερινή Κυβέρνηση και συνέδεσε τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 5 μόνο νησιά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Είπε δηλαδή πως τα 5 αυτά νησιά θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ, επειδή οι δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε αυτά τα νησιά, δεν επαρκούν για να τους φιλοξενήσουν. Τα νησιά Φερόε της Δανίας, τα κανάρια νησιά στην Ισπανία, οι Αζόρες νήσοι στην Πορτογαλία και άλλα πολλά νησιά στην Ευρώπη δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Η κυβέρνηση αντί να εκμεταλλευτεί λοιπόν τις Ευρωπαϊκές πρακτικές, επιλέγει να συνδέει το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ με το προσφυγικό με τρόπο ηθικά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο που δεν αρμόζει στις αρχές και τις αξίες ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ένωσης.

Εάν εκλεγείτε ως Ευρωβουλευτής  τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα έχει επικυρωθεί από το 2012, η Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με αναπηρία. Ακόμα και σήμερα όμως, η διαβίωση ενός ατόμου με αναπηρία στη χώρα μας βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη στήριξη της οικογένειάς του.
Το μεγάλο στοίχημα σε Ευρωπαϊκό αλλά και Εθνικό επίπεδο, είναι η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία. Σε άλλες χώρες, προσωπικοί βοηθοί πληρώνονται από το κράτος, στην Ελλάδα δυστυχώς όχι. Θεωρώ πως η επισημοποίηση του προσωπικού βοηθού με στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, είναι ένας σημαντικός στόχος για τον οποίο πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε να επιτευχτεί.
Επιπλέον, θεωρώ πως πρέπει να αλλάξει και αυτή η κουλτούρα αδιαφορίας στη χώρα μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους.
Θεωρώ αδιανόητο το ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που παρκάρουν μπροστά σε ράμπες για άτομα με αναπηρία. Θα αυστηροποιούσα τις ποινές και ταυτόχρονα, θα έδινα έμφαση σε ενημερωτικές καμπάνιες του γενικού πληθυσμού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους, με σκοπό οι Έλληνες να ευαισθητοποιηθούν επιτέλους για αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Σοφία Νεοφυτίδου (Sofi Neof) i12.gr

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *