α µέτρα κατά της Τουρκίας προσυπογράφουν οι ηγέτες των «28»

Ελλάδα Κόσμος

Τα µέτρα κατά της Τουρκίας προσυπογράφουν οι ηγέτες των «28».

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία και πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο αναµένεται να εκφράσουν οι ηγέτες από τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήµερα στις Βρυξέλλες

Σύµφωνα µε διπλωµάτες της ΕΕ, οι επικεφαλής των κρατών-µελών θα επικυρώσουν και την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών για λήψη µέτρων «χωρίς καθυστέρηση», τα οποία θα επεξεργαστούν η Κοµισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Στα συµπεράσµατα του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, που θα υιοθετηθούν σήµερα, το πνεύµα των 28 κρατών-µελών της Ευρώπης θα είναι παρόµοιο µε εκείνο που αποφάσισαν οι υπουργοί την Τρίτη στο Λουξεµβούργο.

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι οι ηγέτες δεν αναµένεται να αποφασίσουν συγκεκριµένα µέτρα σήµερα, αφού πρόκειται για µια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Η Κοµισιόν θα λάβει αποφάσεις για το σύνολο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν κυρίως την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, τη µη περαιτέρω αναµόρφωση της τελωνειακής ένωσης, την αναστολή των συναντήσεων του Συµβουλίου Υψηλού Επιπέδου και το «πάγωµα» όλων των κεφαλαίων.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης αναµένεται να προτείνει συγκεκριµένα µέτρα για τις παράνοµες δράσεις της Τουρκίας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα µέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριµαία. Κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας, συλλήψεις υπευθύνων της εταιρείας ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριµένων προσώπων στην ΕΕ είναι µερικά από αυτά.

www.ethnos.gr

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *