Συνέντευξη τύπου Γιώργου Χατζημάρκου. Τι δήλωσε ο περιφερειάρχης..

Περιφέρεια Δωδεκάνησα

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Ο κ. Χατζημάρκος αναφερόμενος στο θέμα της Δωρεάς της ΑΜΚΕ “Αιγέας” για την αποπεράτωση και ανακαίνιση του ιστορικού ναού Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ, στο Καστελλόριζο δήλωσε τα εξής:

«Θα μιλήσω για ένα θέμα που είναι ιδιαίτερο, τόσο για εμένα όσο και για όλους τους Δωδεκανήσιους αλλά και για όλους τους Έλληνες. Έχει να κάνει με την μεγάλη δωρεά, την οποία δεχτήκαμε από έναν άνθρωπο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι πάντα στο πλευρό του Ελληνικού κράτους, της Ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των νησιών μας. Αναφέρομαι στον Αθανάσιο Μαρτίνο και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς έργου «Αιγέας», η οποία έχει ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό σε δωρεές, χορηγίες και έργα πάρα πολύ σημαντικά».

«Στο Καστελλόριζο υπάρχει από το 1904, ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου του χωραφιού, όπως λένε οι ντόπιοι. Άγιος Γεώργιος του Σαντραπέ, διότι ο Λουκάς Σαντραπέ, ήταν ένας Καστελοριζιός, ο οποίος ξεκίνησε την ανέγερση αυτού του υπέροχου ναού, η οποία μετά τον θάνατο του ιδίου και της γυναίκας του, δεν ολοκληρώθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του στο Καστελλόριζο, επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε ότι θα βρεθεί τρόπος ο ναός να τελειώσει. Έτσι και αναζήτησε την συνδρομή της ΑΜΚΕ «Αιγέας», για την αποπεράτωση και την ανακαίνιση της ιστορικής εκκλησίας. Το έργο θα εκτελεστεί από την ΑΜΚΕ “Αιγέας”, καθώς διαθέτει την τεχνογνωσία ανάλογων έργων, σε συνεργασία πάντα και υπό την εποπτεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η ΑΜΚΕ “Αιγέας”, επιπλέον, θα καλύψει και το κόστος εξοπλισμού του ναού, ώστε αυτός να καταστεί πλήρως λειτουργικός».

Ένα δεύτερο θέμα που αφορά το Καστελλόριζο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χατζημάρκος είναι το αποχετευτικό. Όπως είπε: «Στο θέμα αυτό επεξεργαζόμαστε την λύση, και πιστεύω στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε κάτι εξαιρετικά ευχάριστο να ανακοινώσουμε».

Στην συνέχεια ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο που έγινε, με κύριο θέμα όπως είπε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, για την Μεσαιωνική Πόλη. χαρακτηριστικά δήλωσε: «Μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού φορέων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας, της ΔΕΥΑΡ, του λιμενικού ταμείου Δωδεκανήσου, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πήραμε μία απόφαση, πολιτικά ορθή και επιβεβλημένη. Πιστεύω πως πολιτικά οφείλαμε να πάρουμε την απόφαση που πήραμε. Δηλαδή να αναβάλουμε την συζήτηση προκειμένου αυτό το θέμα να μπει ξανά στο τραπέζι με τις νέες ηγεσίες των υπολοίπων φορέων τις οποίες θα κληθούμε να υπογράψουμε. Φανταστείτε να ψηφίζαμε ναι και να έπρεπε αμέσως μετά τον έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου, το οποίο θα έπαιρνε αρκετό διάστημα, αυτοί που έχουν προκύψει στους υπόλοιπους φορείς, μετά τις πολιτικές διεργασίες που προηγήθηκαν, να πάει να πάει μια σύμβαση πάνω στο γραφείο τους και να πρέπει να την υπογράψουν. Από πλευρά μου θα ήταν λάθος οποιαδήποτε άλλη απόφαση».

 «Από την ημέρα που έγινε η συνεδρίαση, διαβάζω και ακούω διάφορα. Καταλαβαίνω κάποια πράγματα, αλλά σε αυτόν το τόπο θα πρέπει να αποφασίσουμε πως για κάποια θέματα θα πρέπει να μιλάμε σοβαρά και να μην τα βάζουμε όλα μέσα σε μία λογική σκοπιμότητας. Εγώ θα μείνω σε βαριές κουβέντες του τύπου σκοπιμότητα και συμφέροντα και όλες αυτές τις αυθαίρετες ανοησίες. Κάποιοι κάνουν το λάθος και συνδέουν κάποια πράγματα, με κάποια άλλα, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση. Γι αυτό και τους καλώ να επιστρέψουν στην σοβαρότητα, για όσο χρόνο τους έμεινε. Να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τον κόσμο. Να σταματήσουν να εκτρέπονται θεσμικά και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνετε αυτό. Το να αναφέρεσαι δηλαδή σε έναν άλλο πολιτικό φορέα, νομίζοντας ότι μπορείς να διαφεντεύεις τις απόψεις του. Επειδή θα συνεχίσουν κάποιοι να προκαλούν, σταματάω εδώ».

Ο κ Χατζημάρκος αλλάζοντας θέμα, μίλησε για την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση που αφορά στο θέμα του αεροδρομίου “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”.

«Στο αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» αυτή τη στιγμή εκτελείτε ένα πολύ μεγάλο έργο, σε όλα τα επίπεδα. Προηγήθηκε ο διάδρομος προσγείωσης και το δάπεδο στάθμευσης, επίσης ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο είχε ανάγκη το αεροδρόμιο. Υπάρχει το θέμα το κυκλοφοριακό, για το οποίο και είμαστε σε επαφή, με τον φορέα λειτουργίας των αεροδρομίων».

Στην συνέχεια ο περιφερειάρχης δέχτηκε και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε θέματα που αφορούν στο νησί της Ρόδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *