Φώτης Χατζηδιάκος: « Αν κάποιοι έκαναν πέντε χρόνια θεσμικές εκτροπές και παρενέβαιναν σε αρμοδιότητες άλλων θεσμικών οργάνων, είναι άλλοι όχι εμείς».

Δωδεκάνησα Δήμος Ρόδου

Συνέντευξή τύπου παραχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος μετά τις κατηγορίες εναντίον του από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο με αφορμή την  μη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη.

Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ Τέρης Χατζηιωάννου.

«Πιστεύω πως ήταν ξεκάθαρες οι θέσεις μου στο δημοτικό συμβούλιο, όταν εκφράσαμε την λύπη μας τόσο εγώ, όσο και ο αντιδήμαρχος, για την μη έγκριση της προγραμματικής σύμβασης, από το περιφερειακό συμβούλιο. Η έκπληξη μας αλλά και η λύπη μας, εδράζεται σε κάποιες προηγούμενες ενέργειες, τις περιφερειακής αρχής. Δηλαδή την πανηγυρική υπογραφή του προσχεδίου στο παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου, τα δύο δημοσιεύματα πριν από το περιφερειακό συμβούλιο από τον τύπο, στο οποίο εκθειάζεται το πρώτο και το δεύτερο μέρος των έργων που περιλαμβάνει η προγραμματική σύμβαση, εδώ να σας θυμίσω ότι εμείς στο δημοτικό συμβούλιο, εγκρίναμε ομόφωνα την προγραμματική σύμβαση, στις 12 Απριλίου. Και δεν δόθηκε καμία ευρύτερη δημοσιότητα, τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την σπουδαιότητα. Τώρα λοιπόν πριν πάει στο περιφερειακό συμβούλιο, πήρε και καλώς πήρε αυτή την δημοσιότητα κι εδώ θα πω ευχαριστούμε, γιατί έτσι επιβραβεύονται η προσπάθεια και οι κόποι των υπηρεσιακών, της αρχαιολογίας, του υπουργού, του αντιδημάρχου».

«Όταν λοιπόν έρχεται για το περιφερειακό συμβούλιο, την ημέρα εκείνη βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα δημοσίευμα, στο οποίο συζητείται σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο, η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, θα την εισηγηθεί ο κ. Περιφερειάρχης και στο τέλος, γιατί την πήρα αυτή την εισήγηση, μετά τα παραπάνω προτείνετε η λήψη απόφασης από το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου, για την έγκρισή της».

«Όταν είπα λοιπόν για σκοπιμότητες και συμφέροντα δεν είναι κατά ανάγκη υλικά. Μπορεί να είναι υλικά αλλά μπορεί να είναι και πολιτικά. Ο καθένας καταλαβαίνει τι εννοώ».

«Και εγώ και ο αντιδήμαρχος είχαμε πει ξεκάθαρα, ότι εφόσον υπήρχε η δέσμευση όλων των φορέων για την προγραμματική σύμβαση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση την Δευτέρα, θα έβρισκε κοινό μέτωπο όσον αφορά την σύμβαση και την υλοποίηση.

Ακούστηκε κάπου ότι είναι μόνο 5,6. Θα σας θυμίσω ότι στην πρώτη εκδήλωση του νεοεκλεγέντα δημάρχου στο Ροδίνι, υπάρχει μια αποστροφή και λέει μα τι μιλάτε για δεκαπέντε εκατομμύρια, εδώ υπάρχουν κάποια αναξιοποίητα ακίνητα κτλ. Δεν ξέρω πως τα έμαθε, αλλά η δήλωση υπάρχει και από τότε. Και επειδή υπάρχει μια αναφορά στις δηλώσεις του περιφερειάρχη, ότι εμείς κάναμε τις συζητήσεις με το υπουργείο και εκείνος δεν μετείχε και πράγματι δεν μετείχε, ο ομιλών μετείχε τρεις φορές και ο αντιδήμαρχος άλλες τρεις φορές και ήρθε κλιμάκιο και του υπουργείου στη Ρόδο και έγιναν οι συζητήσεις, για την αξιοποίηση των 300 τόσων ακινήτων τα οποία δε συμπεριλαμβάνονται στο περιεχόμενο, ναι εμείς κάναμε συζητήσεις και τα θέσαμε εκτός αυτά και μπήκαμε σε άλλη λογική στην προγραμματική σύμβαση. Και όταν είπα για τα έντεκα εκατομμύρια, ναι η ΔΕΥΑΡ έχει υπογράψει την προγραμματική σύμβαση και εκεί μέσα προβλέπεται η χρηματοδότηση των 11 εκατομμυρίων, είτε από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, είτε από άλλες πηγές, ακόμα και από έσοδα της ΔΕΥΑΡ».

«Ποια ήταν λοιπόν η σκοπιμότητα στο να μην υπογραφή η σύμβαση; Δεν ενέκριναν τη σύμβαση για να μην καρπωθεί προεκλογικά ο αναπληρωτής υπουργός και το κόμμα του την επιτυχία; Για να μην την καρπωθεί ο σημερινός δήμαρχος με την υπογραφή; Είμαστε πολλά χρόνια και ξέρω και για ποιους λόγους δεν υπογράφτηκε το 2012».

«Άκουσα κάτι για θεσμικές εκτροπές. Ότι παρεμβαίνουμε στα θέματα άλλου θεσμικού οργάνου. Έχω λοιπόν να δηλώσω ότι αν κάποιοι έκαναν πέντε χρόνια θεσμικές εκτροπές και παρενέβαιναν  σε αρμοδιότητες άλλων θεσμικών οργάνων, είναι άλλοι όχι εμείς».

«Δεν είναι θεσμική εκτροπή να συνεδριάζει απέναντι ένα κουαρτέτο, για το αεροδρόμιο και να μη μετέχει ο σημερινός δήμαρχος; Καταλαβαίνω ότι πήγε ο νέος δήμαρχος για να ενημερωθεί, αλλά δεν έχει ορκιστεί ακόμη δήμαρχος, δεν έχει λόγο. Δεν είναι θεσμική εκτροπή αυτή;»

«Τώρα, για τα περί αμάθειας του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που έχουν ακουστεί, έχω να πω, ότι στα πέντε χρόνια που πέρασαν δεν έχουμε αφήσει χρηματοδοτικό πρόγραμμα που σαν δήμος, να μην το έχουμε αξιοποιήσει. Στο νησί αυτή την στιγμή εκτελούνται 65 έργα. Είναι 15 προς δημοπράτηση των τεχνικών υπηρεσιών και  είναι και πέντε της Μεσαιωνικής Πόλης και του Λιμενικού Ταμείου τα οποία εκτελούνται. Αυτά δείχνουν άγνοια; Άκουσα κάποια δήλωση που έγινε ότι εξετάζουν ο Περιφερειάρχης και ο νεοεκλεγέντας δήμαρχος την αντικατάσταση των οργάνων στις Παιδικές χαρές και τους αύλειους χώρους των σχολείων από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Αυτό είναι καθαρά αρμοδιότητα του δήμου. Ίσως δεν γνωρίζουν ότι για τις παιδικές χαρές ο δήμαρχος έχει υπογράψει ήδη την σύμβαση με τον εργολάβο. Για τους αύλειους χώρους έχει υπογραφεί και έχει αναλάβει ήδη ο εργολάβος».

«Κατά την άποψη την δική μας δεν υπάρχουν χυδαία κεφάλαια, όπως αναφέρεται στη συνέντευξη, υπάρχουν χυδαίες πράξεις και ενέργειες, που εμείς δεν μετήλθαμε ποτέ».

Στην συνέχεια ο αντιδήμαρχος κ. Χατζηιωάννου δήλωσε τα εξής:

«Εγώ θα κινηθώ όπως κινήθηκα και στην παρέμβαση μου στο περιφερειακό συμβούλιο. Νομίζω ότι οι δηλώσεις του κ. περιφερειάρχη δικαιώνουν την επιφύλαξη που είχαμε η τους προβληματισμούς ή την αγωνία, στην απάντηση ότι, ναι, μπορεί να είναι ρίσκο να μην υπογραφεί τώρα η προγραμματική σύμβαση, από την οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση. Αυτή η διαδικασία έτρεχε 14 χρόνια. Οι ανάγκες της Μεσαιωνικής Πόλης είναι αυξημένες. Και αυτό το σχέδιο το οποίο έγινε κάλυπτε όλα αυτά τα δεδομένα. Στις τοποθετήσεις μου ήμουν πολύ προσεκτικός. Καμία αιχμή δεν άφησα σε κανέναν. Ήμουν σαφέστατος, απλά εξέφρασα την αγωνία μου, όχι σαν αντιδήμαρχος αλλά σαν πολίτης της Ρόδου».

 

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *