Ο Νεκτάριος Σαντορινιός για το “Καρνάγιο” και την “Μεσαιωνική Πόλη”

Δωδεκάνησα

Συνέντευξή τύπου παραχώρησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο Καρνάγιο λέγοντας τα εξής:

«Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει και από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, προκειμένου ο χώρος του Καρνάγιου, ο οποίος φτιάχτηκε αλλά δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε, να αποκτήσει ζωή, χρηστικότητα και να αποτελέσει έναν πόλο διαχείμασης καλών σκαφών στην περιοχή μας, που θα δώσει ένα επιπλέον έσοδο, αλλά και ένα μικρό τουριστικό ρεύμα πιθανόν τον χειμώνα. Κάναμε πολλές συζητήσεις με το Δημοτικό λιμενικό ταμείο. Δυστυχώς το νομικό πλαίσιο το οποίο υφίστατο μέχρι σήμερα, δεν μας επέτρεπε την δυνατότητα να γίνει μακρόχρονη παραχώρηση χώρου και με ταυτόχρονη κατασκευή, έργο. Γιατί δεν είναι απλά να παραχωρηθεί ο χώρος, πρέπει να φτιαχτούν έργα, να γίνουν προμήθειες μηχανημάτων, προμήθειες γερανών, για να μπορεί να γίνει ένα καρνάγιο σύγχρονο και αποδοτικό. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν περάσαμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, όπου δίνετε η δυνατότητα παραχώρησης χρήσης και των λιμενικών ταμείων κατά το παράδειγμα των οργανισμών λιμένων και πριν από λίγο χρονικό διάστημα, ολοκληρώθηκε αυτή η νομοθετική ρύθμιση και προέβλεπε την κοινή υπουργική απόφαση, τριών υπουργών. Του υπουργείου Ναυτιλίας, του υπουργείου Οικονομικών και σε περίπτωση που το λιμενικό ταμείο, όπως είναι στην δική μας περίπτωση, του υπουργείου Εσωτερικών. Το λιμενικό ταμείο μας απέστειλε την μελέτη, ως προέβλεπε ο νόμος, υπεγράφη από εμένα ως αρμόδιο υπουργό, απεστάλη στην κ. Παπανάτσιου η οποία πολύ σύντομα υπέγραψε και πολύ σύντομα ένας υπηρεσιακός φρουρός ο κ. Λουπακιώτης, κατάλαβε την αναγκαιότητα και υπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του Καρνάγιο. Ότι και αν σημαίνει αυτό, τόσο για τον τουρισμό μας, για τον θαλάσσιο τουρισμό στο νησί, όσο και για την περιοχή».

Ο κ. Σαντορινιός σχολίασε το θέμα της Μεσαιωνικής Πόλης αναφέροντας:

«Θα μου επιτρέψετε, επειδή άκουσα, δεν ήθελα να μπω στον πειρασμό να σχολιάσω τα όσα έχουν συμβεί για την προγραμματική της Μεσαιωνικής Πόλης. Αλλά θέλω να πω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως η Μεσαιωνική πόλη έπαψε να είναι σε καθεστώς προγραμματικής σύμβασης, την οποία είχε υπογράψει ο Σάββας Καραγιάννης με την Μελίνα Μερκούρη, το 2004. Από τότε πέρασαν κυβερνήσεις  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εμείς μετά από διαδοχικές συζητήσεις κυρίως με τον Δήμο και με το υπουργείο Πολιτισμού το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και με την Περιφέρεια συνυπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για να γίνει η προγραμματική σύμβαση. Τότε δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις για το περιεχόμενο. Προχώρησε η προγραμματική σύμβαση η οποία περιλαμβάνει μια σειρά έργων ανάδειξης μνημείων αλλά και διαμόρφωσης του χώρου εντός και εκτός της Μεσαιωνικής Πόλης».

«Το πιο σημαντικό όμως είναι πως προβλέπετε μέσα και η χρηματοδότηση, χωρίς όμως να περιγράφετε γιατί δεν έχουμε ακριβή προϋπολογισμό, της ολοκλήρωσης των υπογείων δικτύων, από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το οποίο είναι επιλέξιμο και πιστέψτε με έχω κάνει πολλές συζητήσεις για την επιλεξιμότητα αυτών των δαπανών. Επομένως σήμερα είναι διασφαλισμένα περίπου 20 εκατομμύρια, όχι μόνο τα 5,5. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από εναλλακτικούς πόρους; Πως; Με αξιοποίηση των ακινήτων. Δηλαδή 20εκ. θα πάρουμε με αξιοποίηση του ΤΑΠΑ. Από ποιους; Από αυτούς που μένουν μέσα στα ακίνητα του ΤΑΠΑ ή από αυτούς που τα έχουν ενοικιάσει τα ακίνητα και είναι μικρομεσαίοι. Έχουμε αυτό τον σκοπό; να πάρουμε 20 εκατομμύρια από αυτούς ή μήπως θα τους διώξουμε για να βάλουμε κάποιους άλλους που θα μας δώσουν τα χρήματα; Αυτό είναι ένα ερώτημα ένας προβληματισμός».

«Και εδώ πέρα, πρέπει να αποφασίσουμε την επόμενη μέρα, όχι μόνο τι θα γίνει με τη ζωή μας, αλλά τι θα γίνει με τον τόπο μας, με την Μεσαιωνική πόλη, με τα Δωδεκάνησα. Πρέπει να σκεφτούμε και αυτά. Εγώ, Καταλαβαίνω τους προβληματισμούς και τις αγωνίες όλων. Καταλαβαίνω τα προβλήματα που πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί. Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε, που οδηγούμαστε και τι θα σημάνει  μια τέτοια εξέλιξη για τη Μεσαιωνική Πόλη και τους κατοίκους, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *