Ενίσχυση με 1,8 εκατ. € και διεύρυνση του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

Περιφέρεια Δωδεκάνησα

Ενίσχυση με 1,8 εκατ. €  και διεύρυνση του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

Εξασφάλιση χρηματοδότησης μέχρι και το 2023 με πολλαπλάσιους πόρους και προσθήκη Κέντρων Στήριξης Οικογένειας, Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων και Επαγγελματικής Συμβουλευτικής

Στην ενίσχυση και διεύρυνση του «Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου με παράρτημα Ρομά» προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την προσθήκη παρεχόμενων υπηρεσιών και με την αύξηση της χρηματοδότησης η οποία καλύπτει την λειτουργία του για τρία επιπλέον χρόνια, μέχρι και το 2023, με ευρωπαϊκούς πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020».  

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, η επιλέξιμη και συνολική δημόσια δαπάνη αυξάνεται από 565.920 σε 1.849.992,00 €, μέχρι και τις 31.12.2023 και παράλληλα, προστίθενται νέες υπηρεσίες, όπως είναι το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΣΟΙ), το Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) και η Επαγγελματική Συμβουλευτική Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων με πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού. Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέρχεται σε 2.500 άτομα.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με απόφαση του Περιφερειάρχη, είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», τον Σεπτέμβριοτου 2016, με αρχική  επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 565.920 ευρώ για την λειτουργία του κατά την τριετία από 31/12/2016 έως 30/12/2019. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2017 και συστεγάζεται με το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου, στο ισόγειο του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου Ρόδου.

Μέχρι σήμερα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
Παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Πρόσβαση στις υπηρεσίες του Κέντρου έχουν οι κάτοικοι των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (Ρόδου, Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Μεγίστης).Περιλαμβάνει παράρτημα για Ρομά, για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και προώθησης στην απασχόληση της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με παράρτημα Ρομά είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας “Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης  – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο”, με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν καινοτόμες κοινωνικές δομές, στο πλαίσιο της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης στο Νότιο Αιγαίο, με σκοπό την υποδοχή και ενημέρωση πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την διασύνδεσή τους με υπηρεσίες και δομές και την παροχή υπηρεσιών, με στόχο την εργασιακή και κοινωνική ένταξη – επανένταξη, μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Αποτελούν κρίσιμο συστατικό της μεταρρύθμισης των συστημάτων κοινωνικής φροντίδας  και έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ Α’ βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *