Το κρασί ως δώρο..

Ελλάδα Events

Για να επιλέξουμε το κατάλληλο κρασί βασική προϋπόθεση: είναι να γνωρίζουμε τις προτιμήσεις του ατόμου στο οποίο πρόκειται να το δωρίσουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελε να το καταναλώσει. Επιλέγουμε λοιπόν ένα κρασί φρέσκο στη σοδειά του ή ένα παλαιωμένο έχοντας υπόψη μας ότι το κρασί παλαίωσης πρέπει να έχει περιθώριο 2 με 3 χρόνια πριν φτάσει στην καλύτερη χρονιά της ωρίμανσης του. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να διστάζουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια του οινοχόου της κάβας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κάποιες προτάσεις που θα διευκολύνουν την επιλογή μας:

 Αφρώδεις και επιδόρπιοι (γλυκείς) οίνοι

Για την αγορά ενός αφρώδους οίνου δίνουμε σημασία στην ξηρότητα. Ενδείξεις όπως brut, extra brut ή ultra brut δηλώνουν ένα αφρώδες κρασί ανωτέρας ποιότητας, που αν δεν αναγράφεται χρονολογία είναι καλό να καταναλωθεί άμεσα (δεν παλαιώνεται). Για επιδόρπια (γλυκά) λευκά κρασιά υψηλής ποιότητας με αυξημένη συγκέντρωση σακχάρων αναζητούμε εμφιαλώσεις από λιαστά σταφύλια ή σταφύλια ευγενούς σήψης. Για κόκκινα προτιμούμε χρονολογημένα Port, Ruby και Tawny.

Λευκά

Από τον Μάτριο μέχρι τον Αύγουστο αναζητούμε κρασιά από τον Νέο Κόσμο της τρέχουσας χρονιάς, ενώ από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο κρασιά του Παλαιού Κόσμου, δηλαδή από την Ευρώπη. Για λευκό κρασί που μπορεί να ωριμάσει ψάχνουμε ποικιλίες όπως Chardonnay, Riesling και Gewurstraminer.

Ροζέ

Για τα ροζέ κρασιά ισχύουν τα ίδια κριτήρια επιλογής με τα φρέσκα λευκά. Προσέχουμε και αναζητούμε ποικιλίες της Μεσογείου όπως Grenage rouge και Syrah.

Ερυθρά

Για φρέσκα κόκκινα κρασιά αναζητούμε Tempranillo από την Ισπανία, Αγιωργίτικο από την Νεμέα, Cabernet του Νέου Κόσμου. Για κρασιά παλαίωσης, Ξυνόμαυρο από τη Νάουσα, Barollo από την Ιταλία, Pinot noir από τη Βουργουνδία ή Claret από το Μπορντώ.

Στην υγειά μας!

Sofi Neof (Σοφία Νεοφυτίδου)

4Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *