Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της 54ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής

Δωδεκάνησα

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της 54ης Πανελλήνιας Έκθεσης Χειροτεχνίας και Αγροτικής Οικονομίας Κρεμαστής.

Η έκθεση, εδώ και μισό αιώνα αποτελεί σημείο αναφοράς στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και της χειροτεχνίας. Η ιστορία της ξεκινά από το 1965 οπότε και εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά.

Πρόκειται για μία διοργάνωση που συνεχώς αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται, αναδεικνύοντας τα προιόντα της Ελληνικής χειροτεχνίας, της λαικής τέχνης και της Ελληνικής γης.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον Έλληνα αλλά και τον ξένο επισκέπτη να μυηθεί, όχι μόνο τα μοναδικά τοπία της Ρόδου, αλλά και να εστιάσει στις δυνατότητες που ανοίγονται τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα.

Συνδιοργανώτρια στο πολιτιστικό αυτό γεγονός στο νησί της Ρόδου, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ παράλληλα την έκθεση στηρίζουν ο Δήμος Ρόδου, Η Δημοτική κοινότητα Κρεμαστής και ο Πολιτιστικός και Φιλανθρωπικός Σύλλογος «Παναγία η Ελεημονήτρια»

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης ξεκίνησαν με τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.Κύριλλος.

Στην συνέχεια απήθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Κρεμαστής Τσαμπίκος Ποδιότης, ο αντιδήμαρχος κ. Γ Πόκκιας, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, όπου για σοβαρό προσωπικό λόγο δεν παρέστη, αλλά και ο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φ. Ζαννετίδης.  Και οι τρείς αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο που παίζει ο θεσμός αυτός για το νησί της Ρόδου, η οποία όπως τόνισαν δεν αποτελεί μόνο έναν προορισμό αναψυχής, αλλά έναν τόπο με πλούσιο πολιτισμό και παράδοση.

Τον λόγο πήρε και ο κ. Κόνσολας ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Όπου υπάρχει συνεργασία και ενότητα, τότε αποτυπώνουμε με δυναμική παρουσία αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία. Η έκθεση στην Κρεμαστή έχει εθνικό χαρακτήρα. Θεωρώ ότι όλοι μαζί μπορούμε να δουλέψουμε και να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας. Η παρουσία μας εδώ δηλώνει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για αυτήν της έκθεση. Είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα. Δεσμεύομαι ότι του χρόνου, εφόσον υπάρχει και η συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, να γίνει με την αιγίδα του υπουργείου τουρισμού και να μπορέσουμε να δώσουμε και έναν άλλο διεθνή προσανατολισμό σε αυτήν την έκθεση».

Για το πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός της έκθεσης αυτής αναφέρθηκε η κ. Ιατρίδη λέγοντας:

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι και του χρόνου θα είμαστε εδώ να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια. Η έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό γεγονός, τόσο για την Ρόδο μας, αλλά και για την Ελλάδα στο σύνολο της. Θα ήθελα να συγχαρώ τους εκθέτες, γιατί προωθούν τα τοπικά προϊόντα τους και την λαϊκή τέχνη, αλλά παράλληλα προβάλουν το πόσο σημαντικό είναι να ενισχύουμε τα νησιά μας, με την τοπική παραγωγή».

Εν συνεχεία αφού έγινε η κοπή της κορδέλας, όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών αλλά και το πλήθος του κόσμου που βρέθηκαν εκεί, περιηγήθηκαν στην έκθεση και τα περίπτερα της.

 

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *