Ερευνητές έφεραν στο φως τον «θησαυρό της μάγισσας»

Κόσμος
Κεχριμπαρένια αντικείμενα, κρύσταλλοι, αμέθυστοι, κουμπιά από οστά, πορσελάνες, σκαραβαίοι, αλλά και «μαγικά» φυλακτά, είναι τα νέα ευρήματα στην Έπαυλη του Κήπου, στην Πομπηΐα.

Κεχριμπαρένια αντικείμενα, κρύσταλλοι, αμέθυστοι, κουμπιά από οστά, πορσελάνες και σκαραβαίοι από την Ανατολή είναι τα ευρήματα στην περιοχή Regio V, στην Έπαυλη του Κήπου, στο συγκρότημα της Πομπηΐας, που ήλθαν πρόσφατα στο φως.

Επίσης, σε ένα ξύλινο και μεταλλικό σκρίνιο ανευρέθησαν φυλακτά με ημιπολύτιμους λίθους, κουκλάκια και κουδουνάκια, αλλά και πήλινα αντικείμενα: φαλλοί, κλειστές γροθιές και ένα μικρό κρανίο. «Τα δεκάδες τυχερά και φυλακτά, δίπλα σε πάμπολλα άλλα αντικείμενα, χρησιμοποιούνταν για να διώχνουν την κακοτυχία» δηλώνει στο ιταλικό πρακτορείο Ansa ο διευθυντής του Πάρκου της Πομπηΐας, Μάσιμο Οζάνα.

Πρόκειται για εκπληκτικά αντικείμενα, που με μεγάλη πιθανότητα ανήκαν στην ιδιοκτήτρια της έπαυλης. Αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να το βεβαιώσει απόλυτα. Γιατί το συρτάρι όπου βρέθηκαν βρισκόταν σε έναν βοηθητικό χώρο της κατοικίας, μακριά από το υπνοδωμάτιο της οικοδέσποινας. Στην αυλή του domus, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τους σκελετούς δέκα ανθρώπων, σχεδόν ολάκερη την οικογένεια, που αφανίσθηκε από την μανία του Βεζούβιου ενώ προσπαθούσε να βρει καταφύγιο.

Όμως υπάρχει και άλλη μια ιδιαιτερότητα: Από την κατοικία λείπουν παντελώς χρυσά ευρήματα, τα κοσμήματα που όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες στην Πομπηΐα ήθελαν να φορούν και να επιδεικνύουν – ακόμη και εκείνες που δεν ήσαν αριστοκράτισσες ή πλούσιες. Τα «ταπεινότερα» κοσμήματα που βρέθηκαν στην «Έπαυλη του Κήπου» μοιάζει να αφηγούνται μια διαφορετική ιστορία.

Όπως τονίζει ο ίδιος ο Οζάνα, «ενδέχεται να αφορούν τα φυλακτά που φοριούνται σε ιεροτελεστίες και όχι για λόγους κομψότητας». Αντικείμενα πολύτιμα που όμως δεν έχουν να κάνουν με τον πλούτο των γυναικών της πόλης, αλλά, όπως πιθανολογούν οι αρχαιολόγοι, ανήκουν στο οπλοστάσιο μιας «μάγισσας».

ethnos.gr

Πηγή: La Repubblica, Corriere della Sera, huffingtonpost.it

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *