8 Μύθοι για τη Στείρωση..

Pets & more

Παναγιώτης Μήλας

Δυστυχώς κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για τη στείρωση του σκύλου. Σήμερα θα καταρρίψουμε τους 8 βασικότερους μύθους!

Το σκυλάκι να κάνει πρώτα μια γέννα και μετά να στειρωθεί!

Μεγάλο λάθος! Μεγάλος μύθος! Ιατρικά δεν ευσταθεί κάτι τέτοιο, καθώς δεν υπάρχει καμία έρευνα που να έχει αποδείξει πως η γέννα είναι καλή για την ευζωία του σκύλου. Αντιθέτως, τα θηλυκά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης και μίας γέννας. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως τα σκυλάκια που θα γεννηθούν θα πρέπει να υιοθετηθούν από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν υιοθετήσει ένα αδέσποτο ή ένα σκυλάκι από κάποιο καταφύγιο. Με τις γέννες στερούμε την ελπίδα από σκυλάκια που περιμένουν σαν Θεό, χρόνια μέσα στα καταφύγια, έναν άνθρωπο για να τα υιοθετήσει.

Του αλλάζω τη φύση!

Δεν ισχύει! Δεν πάμε να πάρουμε σκυλάκι από αγέλη στον Αμαζόνιο, όπου εκεί οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί καθώς μπορεί να επιτεθεί στην αγέλη ένα μεγάλο ζώο, αρρώστιες, κίνδυνοι μέσα στο δάσος κτλ. Εκεί ο μέσος όρος ζωής των ζώων είναι μικρότερος και θα πρέπει να γίνεται αναπαραγωγή ώστε η αγέλη να μη χαθεί. Αυτό παύει να υφίσταται από τη στιγμή που το φυσικό του περιβάλλον έχει αλλάξει και είναι το αστικό περιβάλλον. Ζει μαζί μας, στην ασφάλεια του σπιτιού μας, με ιατρική περίθαλψη, το φαγητό του και δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Δε χρειάζεται λοιπόν να διατηρηθεί η αγέλη με μεγάλους αριθμούς γέννας.

Θέλω το σκυλάκι μου έστω και μία φορά να γίνει μανούλα ή πατερούλης!

Λάθος! Τα σκυλάκια δεν έχουν την ίδια αντίληψη της μητρότητας ή της πατρότητας με τον άνθρωπο. Τα σκυλάκια αναπαράγονται από ένστικτο και από ανάγκη επιβίωσης. Όχι, γιατί θέλουν να αγαπήσουν ένα ζουμπουρλούδικο μωράκι, να του τραβήξουν τα μαγουλάκια και να το δουν να μεγαλώνει και να πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο! Αυτές οι ρομαντικές σκέψεις μας κάνουν κακό. Για να καταλάβετε το ένστικτο του ζώου, στο ζωικό βασίλειο, αν ένα σκυλάκι βγει ασθενικό η μαμά το σκοτώνει, όχι γιατί είναι κακιά μαμά και κακό ζώο, αλλά από ένστικτο για να μη βάλει σε κίνδυνο αργότερα ολόκληρη την αγέλη. Στο ζωικό βασίλειο κυριαρχεί το ένστικτο της επιβίωσης.

Θέλω να έχω ένα παιδάκι του/της ΄

Ρομαντική σκέψη! Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το σκυλάκι που θα γεννηθεί θα έχει οποιαδήποτε ομοιότητα με το δικό σας σκυλάκι, ούτε σαν εικόνα ούτε ως χαρακτήρας. Δεν παίζουμε με τις πιθανότητες γιατί δε θα γεννηθεί μόνο ένα σκυλάκι, θα γεννηθούν άλλα πέντε, άλλα εννιά. Τι θα γίνουν τα υπόλοιπα; Είναι πολύ ανεύθυνο..

➎ Μετά τη στείρωση το σκυλάκι γίνεται νωχελικό ή παθαίνει κατάθλιψη

Όχι, δεν ισχύει! Αυτό που έχει μπερδέψει ο κόσμος είναι ότι πριν στειρωθεί το σκυλάκι, ιδιαίτερα το αρσενικό, έχει την ανάγκη να ζευγαρώσει. Οι ορμόνες του το επιζητούν καθημερινά. Αυτό του δημιουργεί μια νευρικότητα και στην κίνηση και στη συναναστροφή του με τα άλλα ζώα. Οπότε αυτό που βλέπετε δεν είναι χαρά και παιχνίδι, αλλά εκνευρισμός και προσπάθεια ζευγαρώματος με τα υπόλοιπα σκυλάκια. Όταν θα στειρωθεί αυτή η ανάγκη φεύγει, όπως και ο εκνευρισμός και το σκυλάκι ηρεμεί. Οπότε η διαφορά που βλέπετε στη συμπεριφορά του πριν και μετά τη στείρωση δεν είναι ότι έπαθε κατάθλιψη ούτε επειδή έγινε τεμπέλικο. Το σκυλάκι ηρέμησε και αυτός είναι ο πραγματικός του χαρακτήρας. Ηρέμησε και απολαμβάνει τη ζωή!

Μετά τη στείρωση το σκυλάκι παχαίνει!

Το σκυλάκι μπορεί να παχύνει, αλλά δε φταίει η στείρωση, φταίει πάντα ο σκυλογονιός. Αν το ταϊσεις πολύ θα παχύνει, αν δεν προσέξεις το βάρος του θα παχύνει. Κοινώς είναι στο χέρι σας αν θα πάρει βάρος ή όχι. Προσέχουμε την ποσότητα της τροφής που του δίνουμε. Ίσως πριν και μετά τη στείρωση να πρέπει να αλλάξουμε ξανά, ανάλογα με τις ανάγκες του, την ποσότητα του φαγητού. Ελέγξτε το βάρος του και προσαρμόστε την τροφή ανάλογα.

➐ Αν το στειρώσω κινδυνεύει να πάθει καρκίνο!

Καταρρίπτουμε πανυγυρικά αυτόν τον μύθο και μάλιστα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αν είναι αρσενικό και δεν το στειρώσετε κινδυνεύει από το να πάθει καρκίνο προστάτη, γιατί το αναπαραγωγικό σύστημα δε λειτουργεί και αν είναι θηλυκό έχει πολλές πιθανότητες να πάθει πυομήτρα. Άρα όχι μόνο δεν ισχύει, ότι μπορεί να πάθει καρκίνο αν το στειρώσουμε, αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η στείρωση κάνει καλό στην υγεία του ζώου.

➑ Θέλω να διατηρήσω τη ράτσα!

Ξαφνικά ο κυρ Κώστας και η κυρα Σούλα αποφάσισαν ότι θα πάρουν τον ρόλο του εκτροφέα. Κυρ Κώστα δεν ξέρεις ότι το σκυλί σου είναι καθαρόαιμο. Πρώτον, καθαρόαιμο θεωρείται μόνο το σκυλάκι το οποίο έχει pedigree – χαρτί εγκεκριμένο και υπογεγραμμένο από το κράτος το οποίο πιστοποιεί ότι το σκυλάκι σας είναι αυτή η ράτσα και από που προέρχεται, από ποιο οικογενειακό δέντρο. Δεύτερον είναι λάθος να κάνεις τη δουλειά του εκτροφέα. Οι εκτροφείς έχουν δώσει πολλά χρήματα για να φτιάξουν έναν χώρο, ο οποίος είναι σύμφωνος με τον νόμο και πληροί τις συνθήκες ευζωίας του ζώου. Το ζώο πρέπει να έχει σωματική και ψυχική υγεία. Οι εκτροφείς επίσης δίνουν πολλά χρήματα για να πάρουν κάποια σκυλάκια που προέρχονται από οικογενειακό δέντρο που είναι μοντέλο για τη ράτσα και αυτά τα χρησιμοποιούν για αναπαραγωγή, συγκεκριμένες φορές, με τις συνθήκες που επιβάλει ο νόμος, ώστε να διατηρήσουν τη ράτσα. Χρειάζεται γνώση, βαθιές γνώσεις. Μόνο οι εκτροφείς είναι οι υπεύθυνοι για να διατηρήσουν μία ράτσα.

BONUS μύθος… Έχω καλούς φίλους και θα δώσω τα κουταβάκια που θα γεννήσει το σκυλί μου

Εάν όντως οι φίλοι σου είναι καλοί και άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν μία όμορφη ζωή σε ένα σκυλάκι, ενημέρωσέ τους, παρότρυνε τους να πάνε σε ένα καταφύγιο και να σώσουν μία ψυχούλα που περιμένει υιοθεσία, έναν άνθρωπο να το γλιτώσει από αυτό το μαρτύριο και από αυτή τη σκλαβιά ή από τον κίνδυνο του δρόμου.

www.panagiotismilas.gr

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *