ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΙ 5 ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Δωδεκάνησα

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΙ 5 ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Ο Δήμος Ρόδου πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδοκαθώς είναι ο πρώτος Δήμος που έχει προμηθευτεί και θέτει άμεσα σε λειτουργία τους 5 αυτόνομουςμηχανικούς κομποστοποιητές.

Την τοποθέτηση και τις εργασίες σύνδεσης και θέσης σε λειτουργία των 5 αυτόνομων μηχανικών κομποστοποιητών επέβλεψε τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος, συνοδευόμενος από τον ειδικό σύμβουλο του και επιστημονικό υπεύθυνο του έργου ACUA (Συστήματα αυτόνομης οικιακής κομποστοποίησης σε αστικό περιβάλλον) Δρ. Χρήστο Γαμβρούδη.

Η προμήθεια των κομποστοποιητών αξίας 158.720€ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου και εντάσσεται στο πρόγραμμα ACUA του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020 στο οποίο ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει ως εταίρος.

Οι 5 κομποστοποιητές θα επεξεργάζονται τα βιο-απόβλητα με απόλυτα βιολογικό και φυσικό τρόπο ενώτο παραγόμενο άριστης ποιότητας κομπόστ που θα δημιουργείται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για την κάλυψη μέρους των αναγκών των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα καθώς και των χώρων πρασίνου του Δήμου.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε πως «Συγχαρητήρια στην Διεύθυνση Πρασίνου, την αρμόδια αντιδήμαρχο κα. ΚρεμαστινούΛίτσα και τον κ. Γαμβρούδη Χρήστο για την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου περιβαλλοντικού προγράμματος. Μεθοδικά και πιστοί στις δεσμεύσεις μας κάναμε ακόμη ένα βήμα προκειμένου ο Δήμος Ρόδου να γίνει πρότυπος “Πράσινος”. Σήμερα ο Δήμος Ρόδου εντάσσεται πλέον στους πρώτους οικολογικούς δήμους που θα εφαρμόσουν πιλοτικά, την συνοικιακή κομποστοποίησηκαι που αποσκοπούν, μέσα από την εφαρμογή ορθολογικών μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων με όρους κυκλικής οικονομίας, να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό  τους αποτύπωμα.»

Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση των αποβλήτων και μια καλή επιλογή επεξεργασίας στην πηγή. Είναι ένας εύκολος και φυσικός τρόπος μετατροπής των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και των φυτικών υπολειμμάτων του κήπου σε χρήσιμο λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και στις γλάστρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών στην Ρόδο τα οργανικά σκουπίδια αποτελούν περισσότερο από 40% των απορριμμάτων που παράγει κάθε νοικοκυριό και σε μεγάλο ποσοστό μπορούν να κομποστοποιηθούν. Βάσει χωροταξικών κριτηρίων καθώς και μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιλέχθηκαν πέντε περιοχές στον αστικό ιστό της Ρόδου για την τοποθέτηση των Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών.

Οι ΑΜΚ είναι μικρές κλειστές, φιλικές προς το περιβάλλον, ολοκληρωμένες μονάδες κομποστοποίησης, με μηδενισμό των εκλυόμενων οσμών και των διασταλαζώντων υγρών. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα συγκεντρώνουν τα βιοαπόβλητα τους σε μικρές κομποστοποιήσιμες σακούλες και ειδικούς κάδους που έχει ήδη προμηθευτεί ο Δήμος και στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στους ΑΜΚ, όπου θα έχουν πρόσβαση, με τη χρήση ειδικής κάρτας.

Στόχος του Δήμου Ρόδου είναι μεταξύ άλλων η μείωση των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εξοικονόμηση πόρων από τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και τα έξοδα διαχείρισης των απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία ισχυρών περιβαλλοντικών κινήτρων στους δημότες.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *