Φώτης Χατζηδιάκος: «Θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά. Έτσι είναι η ζωή, κλείνει έναν κύκλος και ανοίγει ένας άλλος»

Δωδεκάνησα

Γράφει η Σοφία Νεοφυτίδου

Συνέντευξη τύπου  παραχώρησε σήμερα στο γραφείο του ο Φώτης Χατζηδιάκος..

Ο Δήμαρχος φανερά συγκινημένος κάνοντας μια αναδρομή στα πέντε χρόνια της θητείας του δήλωσε μεταξύ άλλων :

«Κλείνοντας μία δύσκολη πορεία πέντε χρόνων δύσκολης ανάβασης, αλλά παράλληλα διανύοντας ένα όμορφο οδοιπορικό, θεώρησα χρέος μου να κάνουμε μια συνοπτική, περιληπτική αναδρομή, χωρίς αναφορές σε δράσεις, σε έργα και δυσκολίες, απλά να πούμε κάποιες γενικές κουβέντες μόνο. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Αυτό που πιστεύω ακράδαντα και το έχω δηλώσει ήδη είναι ότι το αποτέλεσμα από την εναλλαγή των παρατάξεων μέσα στην εξουσία, μέσα από την διενέργεια των εκλογών και των εκλογικών αναμετρήσεων, είναι η πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γιατί η εκλογική διαδικασία λειτουργεί και σαν ένας μηχανισμός νομιμοποίησης των παρατάξεων που είναι στην πλειοψηφία και αναλαμβάνουν την ευθύνη του Δήμου, αλλά και των παρατάξεων της μειοψηφίας που έχουν τον δικό τους θεσμικό ρόλο, άρα αυτοί όλοι μαζί είναι πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Όπως είπα περάσαμε έναν δύσκολο αγώνα με εναλλαγές, κυβερνήσεων, με οικονομικές συγκυρίες. Στα είκοσι χρόνια παρουσίας μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν συνάντησα δυσκολότερη αυτοδιοικητική θητεία. Όχι ακριβώς επειδή διαφέρει η Περιφέρεια και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση από τον δήμο. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος, το έχουν καταθέσει όλοι οι συνάδελφοί μου, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, γιατί πέσαμε μέσα στην Ελλάδα των μνημονίων, μέσα στην Ελλάδα της εναλλαγής των κυβερνήσεων, την περίοδο που κάθε οκτώ μήνες, είχαμε και άλλον υπουργό εσωτερικών, στον οποίο εμείς έπρεπε να απευθυνθούμε, στα τοπικά ζητήματα που αντιμετωπίσαμε με την μείωση των πόρων, δεν θέλω να το εξειδικεύσω αλλά είναι γνωστή ότι η περικοπή του ΔΗΦΟΔΟ στέρησε τους δήμους της Δωδεκανήσου από ένα πολύ μεγάλο ποσό ιδίων πόρων, σε συνδυασμό και με την περικοπή του 60% των χρηματοδοτήσεων από το κεντρικό κράτος, καταλαβαίνεται ότι ήταν πολύ δύσκολη η θητεία.».

«Μαζεύοντας το αρχείο μου είδα τα έγγραφα που είχα τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο, και τις συζητήσεις που κάναμε με τους αντιδημάρχους, όταν προσπαθούσαμε να μαζέψουμε όλους τους πόρους για να αναπληρώσουμε τα χαμένα έσοδα. Τότε λοιπόν υπήρχε ένα έγγραφο προς όλους τους δήμους, ότι εφόσον δεν κατάφερναν να έχουν ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς, έμπαιναν σε επιτήρηση. Πολλοί πίστευαν ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο και ο δήμος της Ρόδου, με τις τόσες υποχρεώσεις, αλλά ταυτόχρονα, και με τα έσοδα που είχε χάσει. Λέω δόξα το Θεό και στις προσπάθειες που έγιναν από όλους τους συνεργάτες, κάθε χρόνο καταφέραμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Δηλαδή να αποχωρούμε αφήνοντας έναν δήμο, με πολύ μεγάλο θετικό πρόσημο. Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε όσα περισσότερα προγράμματα μπορούσαμε. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να μην επιβαρύνουμε τον δημότη με πρόσθετους φόρους και επιβαρύνσεις με τέλη. Το καταφέραμε».

«Ο δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός, έχει μια δυναμική. Δεν σταματάει την μέρα του εκλογικού αποτελέσματος, ούτε θα σταματήσει αύριο με την παράδοση. Θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά, πιστεύω να μου το αναγνωρίσουν αυτό οι συμπολίτες μου. Έτσι είναι η ζωή, κλείνει έναν κύκλος και ανοίγει ένας άλλος. Ευχαριστώ όλους αυτούς που στηθήκαν δίπλα μας στα καλά και στα άσχημα. Εύχομαι και ελπίζω η επόμενη δημοτική αρχή,να βάλει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Γιατί όσο θα πετυχαίνει η δημοτική αρχή,τόσο θα πετυχαίνει και αυτός ο τόπος ».

 

 

 

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *