Χάρτης-πρόκληση από τον Ερντογάν: Η «Γαλάζια Πατρίδα» περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο

Ελλάδα Κόσμος
Σε φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας, εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος -με φόντο χάρτη- που γράφει «Γαλάζια πατρίδα – έκταση 462.000 χλμ.»

Μία φωτογραφία -η οποία δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία, από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας- επαναφέρει στο προσκήνιο τη θεωρία για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Ο Τούρκος πρόεδρος, στη φωτογραφία, υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών της σχολής, όπου στο φόντο υπάρχει ένας χάρτης που γράφει «Γαλάζια πατρίδα έκταση 462.000 χιλιομέτρων».

Στο χάρτη αυτόν περιλαμβάνεται το μισό Αιγαίο και συγκεκριμένα: οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης περιλαμβάνονται στο χάρτη.

Στο παρελθόν και ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχαν αναφέρει πως η «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκία εκτείνεται σε 462.000 τετραγωνικά χλμ., ποτέ όμως επίσημα δεν είχε εμφανιστεί χάρτης για να δείχνει τι περιλαμβάνει και πού εκτείνεται.

Στο παρελθόν και ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχαν αναφέρει πως η «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας εκτείνεται σε 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ποτέ όμως επίσημα δεν είχε εμφανιστεί χάρτης για τα σημεία όπου εκτείνεται αυτή.

Στη δεξίωση που ακολούθησε στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, με αφορμή τη στρατιωτική νίκη των τουρκικών δυνάμεων το 1922, ο Ερντογάν υποστήριξε πως κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία.

«Σήμερα, ο αγώνας που διεξάγουμε στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε όλη την περιοχή γύρω μας έχει έναν στόχο. Ο σκοπός είναι κυρίως να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας και παράλληλα να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των φίλων και αδελφών. Γιατί όταν εκατομμύρια άνθρωποι, πέρα από τα σύνορά μας, ζουν υπό τον κίνδυνο της ζωής τους και της καταστροφής των εστιών τους, δεν είναι δυνατό εμείς εδώ να ζούμε γαλήνια», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως «η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας. Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά».

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *