Πανικός στον Καναδά από μετεωρίτη που έκανε τη νύχτα μέρα

Κόσμος Επιστήμη
Σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν βολίδα διαμέτρου περίπου 10 μέτρων και διαλύθηκε στα 600 χιλιόμετρα πάνω από τη γη..

Τον πανικό σε χιλιάδες κατοίκους του Καναδά προκάλεσε ένας μετεωρίτης που έπεσε το βράδυ της Κυριακής και έκανε τη νύχτα μέρα. Ηταν 22.30 τοπική ώρα την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη, όταν την ήσυχη νύχτα τάραξε ο δυνατός θόρυβος και η λάμψη ενός αντικειμένου που διέσχισε τον ουρανό. «Νόμιζα πως έπεσε κεραυνός ή κάποιο δυνατό πυροτέχνημα», είπε ο Βες Γκλασφορντ, κάτοικος της περιοχής.

Ο Μάικ Χάνκεϊ, που είναι διευθυντής επιχειρήσεων της αμερικανικής εταιρείας Meteor Society, εκτίμησε με σιγουριά πως πρόκειται για μετεωρίτη βολίδα, που ανεφλέγη και πιθανότατα διαλύθηκε όταν βρέθηκε μεταξύ της εξώσφαιρας και της θερμόσφαιρας της γης, δηλαδή στα περίπου 600 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης. Βλέποντας, μάλιστα, το οπτικοακουστικό υλικό και εκτιμώντας την απόσταση ανέφερε πως η βολίδα δεν ξεπερνούσε σε διάμετρο τα 10 μέτρα.

Οι βολίδες με διάμετρο μεγαλύτερη των 10 μέτρων είναι πιθανόν να μην διαλυθούν τελείως και να φτάσουν κομμάτια μέχρι τη γη, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η δομή τους και κυρίως εάν αποτελούνται από σίδηρο ή αλλά μέταλλα.

Αρκετές φορές κατά το απώτερο παρελθόν, ιδιαίτερα μεγάλοι μετεωρίτες έχουν φτάσει στην επιφάνεια της Γης και έχουν προκαλέσει μεγάλες εκρήξεις. Ο μεγαλύτερος κρατήρας από ένα τέτοιο γεγονός είναι στο Βρέντεφορτ, στη Νότια Αφρική, με διάμετρο σχεδόν 300 χιλιομέτρων, που πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε κατά την πρόσκρουση μετεωρίτη διαμέτρου 10 χιλιομέτρων. Από πρόσκρουση αντίστοιχου μετεωρίτη κοντά στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού θεωρείται πως εξαφανίστηκαν και οι δεινόσαυροι.

ethnos.gr

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *