Κάλλιστος Διακογεωργίου: «Ελλάδα είναι, το πολιτιστικό σφιχταγκάλιασμα της θάλασσας, με τους κάμπους και τα λεβέντικα βουνά»

Δωδεκάνησα

Κάλλιστος Διακογεωργίου: «Ελλάδα είναι, το  πολιτιστικό  σφιχταγκάλιασμα της θάλασσας, με τους κάμπους και  τα λεβέντικα βουνά»

«Ελλάδα είναι οι θύμησες Η παράδοσή της απ’ άκρη σ΄ άκρη Οι λεβέντικοι χοροί… Ο ήχος του βιολιού, της γκάιντας, της λύρας και του κλαρίνουΤο πολιτιστικό σφιχταγκάλιασμα των νησιών με τη μάννα Ελλάδα…» δήλωσε οΕντεταλμένος Περιφερειακός ΣύμβουλοςΠολιτισμού Δωδεκανήσου κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, αναφερόμενος στη μεγάλη πολιτιστική συνάντηση, νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδα, που πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά και καθιερώθηκε ως θεσμός, από τον Περιφερειάρχη Ν.Α. κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Ο κ. Διακογεωργίου, τόνισε επίσης τη σπουδαιότητα της διάδοσης της πράξης εθελοντισμού μέσω του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου,   μέσα από τον πολιτισμό, καταλήγοντας: «Ένα πολιτιστικό αντάμωμα,  που το οφείλουμε ως νησιώτες, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και τη λεβέντικη πολιτιστική ιστορία της. Η στεριανή Ελλάδα, είναι το άλλο μας μισό και συμπληρώνει τη σύνθεση της πλούσιας ελληνικής παράδοσης».

Με απόλυτο σεβασμό, η κοσμηματοθήκη του ντόπιου μας πολιτισμού, το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά» υποδέχεται τις αντίστοιχες πολιτιστικές ομάδες της Ηπειρωτικής Ελλάδας,  στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη».

Έκδηλη η συγκίνηση των Προέδρων των Σωματείων, με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου, στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης,έστειλε το μήνυμα συνένωσης της φλόγας του πολιτισμού, με αυτή του εθελοντισμού της αιμοδοσίας.

Ευχαριστώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την πρωτοβουλία, οι πρόεδροι των Συλλόγων αναφέρθηκαν επίσης  στην εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος,παρότρυνε ροδίτες και επισκέπτες να ενισχύσουν και να στηρίξουν με την παρουσία τους την πολιτιστική συνάντηση.

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου  κ. Φιλήμων Νικολάου και το στέλεχος του δ.σ. κ. Κωνσταντάκης, αναφέρθηκαν στο κορυφαίο γεγονός της λαμπαδηδρομίας, συμβάλλοντας στη διάδοση και  ενίσχυση της αγάπης, της προσφοράς με την πράξη εθελοντισμού, σε συνεργασία και με τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο Πρόεδρος Θεσσαλών κ. Ιωάννης Γκουγκουστάμος, μέσα από έντονη συγκινησιακή φόρτιση, τόνισε τη σημασία του πολιτιστικού ανταμώματος και την ευκαιρία που δίνει η Περιφέρεια για την ανάδειξη του πολιτισμού του τόπου τους.

Ο Πρόεδρος Ηπειρωτών κ. Βασίλης Καψάλης,θεώρησε το γεγονός ως δώρο για τα 45α γενέθλια του συλλόγου που εκπροσωπεί, προσκαλώντας όλους στη συνάντηση της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, μέσω της οποίας «κρατιέται» άρρηκτα, ο θεσμός της ελληνικής οικογένειας.

Η Πρόεδρος Ρουμελιωτών κ. Ιωάννα Αλαμπάνου, μέσα από τους στίχους του Ζαχαρία Παπαντωνίου «τη μάννα μου τη Ρούμελη, ν΄ αγνάντευα λαχταρώ»εξέφρασε την ανάγκη να ενισχύονται οι ρίζες του καθενός, μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, που κάνουν  τους παλιούς να θυμούνται και τους νέους να μαθαίνουν.

Ο Πρόεδρος Θρακομακεδόνων κ. Μισαήλ Ανθόπουλος, επίσης φανερά συγκινημένος, τόνισε ότι αποτελεί φόρο τιμής η προβολή του λαϊκού πολιτισμού στη Ρόδο και ως Μακεδόνας, ο ίδιος, αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος για την ξεχωριστή αυτή παρουσίαση.

Η Πρόεδρος Πελοποννησίων  κ. Μαρία Παπαδοπούλου, εκφράζοντας τη δεδομένη αγάπη και έγνοια του καθενός για τον τόπο καταγωγής του , δήλωσε ότι, πατρίδα, είναι θύμισες από μουσική, στιγμές, εικόνες και γεύσεις της παιδικής ηλικίας και η κοινή δράση για την ανάδειξη του πολιτισμού απ’ όλη την Ελλάδα, θα έχει ως αποτέλεσμα, να πραγματοποιηθεί κάτι σπουδαίο και μεγάλο.

Η Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου κ. Φαίδρα Σπανού, είπε πως για πρώτη φορά, θεσμοθετείται αντάμωμα, που έχει να κάνει με τον λαϊκό πολιτισμόπου είναι αυτόνομος και δείχνει τον χαρακτήρα ενός έθνους. Αποτελεί δε, μέγιστη τιμή για το Λύκειο Ελληνίδων που φέτος κλείνει τα 110 χρόνια δημιουργίας,  η προβολή των πολιτιστικής ιστορίας του τόπου, ταυτόχρονα με τα έθιμα από τις ηπειρωτικές περιφέρειες, καθώς στη Ρόδο, ζουν και δραστηριοποιούνται, άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα.

Η παράσταση για το 3ο αντάμωμα λαϊκού πολιτισμού, με θέμα «Του ριζικού μου από μακριά, την πόρτα ν΄ αγναντέψω…» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 20.30 στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου. Λίγο πριν την έναρξη, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λαμπαδηδρομία του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου «Ο Άγιος Εφραίμ».

Στο 3ο αντάμωμα λαϊκού πολιτισμού θα παίξουν και θα τραγουδήσουν γνωστά ονόματα καλλιτεχνών της λαϊκής παράδοσης, ενώ καλλιτεχνική επιμέλεια θα έχει ο Χρήστος Θεολόγος. Στα όργανα θα είναι ο Νίκος Φιλιππίδης στο κλαρίνο, ο Κώστας Φιλιππίδης στο λαούτο, ο Κώστας Κίκκηλης στο βιολί, ο Κώστας Μερετάκης στο νταούλι και ο Δημήτρης Μπουραντάκης στο ακορντεόν. Στο τραγούδι, η Ματίνα Μάστορα, η Δωροθέα Φιλιππίδη, ο Αντώνης Κυρίτσης και ο Παναγιώτης Λάλεζας. Την παρουσίαση, θα κάνει ο γνωστός Μουσικολόγος – Λαογράφος Χρήστος Μυλωνάς.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *