Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας

Υγεία

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, το Portal του Πολίτη και η αξιοποίηση των δεδομένων της συνταγογράφησης αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος υγείας, που επιδιώκει να αναπτύξει το Υπουργείο, όπως δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός από τη συζήτηση για την Ηλεκτρονική Υγεία στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ….

Τη δημιουργία του Portal του Πολίτη, που θα αφορά και σε υπηρεσίες υγείας είχε προαναγγείλει από το βήμα του HIC17, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζος. Όπως τόνισε και ο Υπουργός Υγείας βέβαια θα πρόκειται για «ένα έργο εθνικής εμβέλειας που θα αποτελέσει την κεντρική πύλη επαφής του πολίτη με μια σειρά υπηρεσιών, όπως η πρόσβαση σε πλήρες ιατρικό ιστορικό και η διαχείριση ατομικών δεδομένων υγείας, η συγκατάθεση του για πρόσβαση τρίτων στον ιατρικό του φάκελο , η πληροφόρηση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων, θεραπειών, τα ραντεβού για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις, τα στοιχεία της ασφαλιστικής κατάστασης του πολίτη, οι λοιπές κοινωνικές παροχές , τα επιδόματα κλπ. Την ανάπτυξη του πόρταλ αναλάβει η ΗΔΙΚΑ.

«Στην Ελλάδα θεωρούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Συστήματος Υγείας ως προϋπόθεση της σύγχρονης, διαφανούς και αποτελεσματικής διοίκησης του , αλλά και ως όρο υλοποίησης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στην ΠΦΥ , στη φαρμακευτική πολιτική και στις προμήθειες των νοσοκομείων», ενώ στα βασικά ψηφιακά εργαλεία προσέθεσε και το Χάρτης (Άτλας) Υγείας, τα συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυϊας (ΒΙ), τα ηλεκτρονικά ραντεβού και την αναβαθμισμένη Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Υπόγραμμισε, όμως, πως και σε αυτό το πεδίο απαιτείται διακρατική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. «Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα χρηστής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Υγεία», σημείωσε.

Βασικό κομμάτι στην ηλεκτρονική διακύβερνηση του συστήματος υγείας αποτελεί κατά τον κ. Ξανθό ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ( ΑΗΦΥ).

Βέβαια, για την εφαρμογή του αναμένεται η ψήφιση του νόμου για την ΠΦΥ, στην οποία και θα εφαρμοστεί. «Συμπληρώνεται από τον οικογενειακό γιατρό ή τους υπόλοιπους πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας , καταγράφει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τις παρεμβάσεις πρόληψης , τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση , τη φαρμακευτική αγωγή, τη νοσηλεία , την αποκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη υγειονομική φροντίδα παρέχεται στον ασθενή. Η πρόσβαση των γιατρών/επαγγελματιών υγείας στον ΑΗΦΥ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής συγκατάθεσης του ασθενούς για κοινή χρήση και διαχείριση των προσωπικών ιατρικών του δεδομένων», σημείωσε ο κ. Ξανθός.
Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Υγείας στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης σε συνδυασμό με το σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (ΒΙ), που «επιτρέπει την ανάλυση και στατιστική επεξεργασία δεδομένων σχετικά με την κατανομή των ασθενών σε θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης , την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης ανά νοσολογική οντότητα, ηλικιακή ομάδα , δραστική ουσία ή γεωγραφική περιφέρεια, την κατανομή των εργαστηριακών εξετάσεων κλπ. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών , την ενδυνάμωση του ασθενή και την ολοκληρωμένη ανθρωποκεντρική φροντίδα «, κατέληξε.

7Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *