Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση «Το κόσμημα στην Αρχαία Ελλάδα»

Πολιτισμός Δωδεκάνησα

Γράφει η Σοφία Νεοφυτίδου (Sofi Neof) i12.gr

Στο Κατάλυμα της Ισπανίας στην οδό Ιπποτών το κοινό της Ρόδου είχε σήμερα την ευκαιρία να παρακολουθήσει ομιλία από την πρώτη Κυρία της αργυροχρυσοχοΐας την κυρία Ιωάννα Λαλαούνη την κόρη του Ηλία Λαλαούνη..

Το μοναδικό ύφος και οι καινοτόμες ιδέες του Ηλία Λαλαούνη, εντυπωσίασαν και σαγήνευσαν μεγάλες προσωπικότητες του θεάματος, του πολιτισμού, των τεχνών και του επιχειρηματικού κόσμου. Έτσι, πολλοί ανέθεσαν στον Ηλία Λαλαούνη την δημιουργία συγκεκριμένων κομματιών, ή και συλλογών, ως ειδική παραγγελία, τιμώντας τον, με σκοπό να δωρίσουν ή να αποκτήσουν οι ίδιοι ένα βαρύτιμο «κομμάτι» του «χρυσού» καλλιτέχνη. Μελέτησε και αναβίωσε αρχαίες ελληνικές τεχνικές, ενώ δημιούργησε και νέα εργαλεία, τεχνικές και στυλ για την σύγχρονη αργυροχρυσοχοΐα όπως η τεχνική Ρεπουσσέ, η σφυρήλατη τεχνική, η συρματερή τεχνική, η τεχνική της πλεκτής αλυσίδας, η τεχνική της κοκκίδωσης και η καρφωτική τεχνική.

Κύριος σκοπός της εκδήλωσής η συγκέντρωση χρημάτων για χορήγηση  υποτροφιών, σε δύο άπορους Δωδεκανήσιους φοιτητές.

Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Άννα Χαρίτου η οποία χαιρέτησε την εκδήλωση και αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στις σημαντικές δραστηριότητες  της Δωδεκανησιακής Μέλισσας και δήλωσε μεταξύ άλλων :

 «Οι νεότερες γενιές δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα και κάθε φορά οφείλουμε να δίνουμε το στίγμα μας, είτε μέσα από δημοσιεύματα, είτε μέσα από ομιλίες στα σχολεία, ώστε να παίρνουν οι γονείς μία ιδέα και να μη ξεχνούν ποτέ, τον ρόλο που παίζει η Μέλισσα. Μετά από δύο χρόνια η Δωδεκανησιακή μέλισσα συμπληρώνει έναν κύκλο 90 χρόνων ζωής. Ιδρύθηκε από μια εξαιρετική γυναίκα, με καταγωγή από την Χάλκη, την Αντιγόνη Ζουρούδη, στην Αθήνα το 1931 και από Δωδεκανήσιες γυναίκες του λεκανοπεδίου Αττικής, με σκοπούς πατριωτικούς και πολύ πλούσια δράση. Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, ο σύλλογος θέσπισε την χορήγηση υποτροφιών, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε Δωδεκανήσιους φοιτητές, όπου οι οικογένειες τους δεν είχαν τα οικονομικά μέσα να τους σπουδάσουν».

Η κ. Χαρίτου μίλησε για την έκθεση «το κόσμημα στην Αρχαία Ελλάδα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μιλούν στα μάτια και στην ψυχή μας και διαγράφουν καθαρά, την ιστορική διαδρομή που πέρασε ο άνθρωπος, μέσα από κατακτήσεις και πολέμους, μέσα από φωτεινές και σκοτεινές εποχές. Στα ίχνη αυτά, όπως ανέφερε, περιλαμβάνονται τα πολύτιμα από πάσης απόψεως κοσμήματα που βρέθηκαν στους τάφους, του αρχαίου κόσμου, που εκτίθενται στα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδος.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μιχαηλίδου η οποία ανέφερε τα εξής:

«Βλέποντας όλους εσάς σήμερα εδώ, να γεμίζετε με την παρουσία σας τον χώρο, μου έρχεται μια εικόνα στο μυαλό. Φαντάζομαι το κατάλυμα της Ισπανίας που φιλοξενούσε τους Ιππότες εκείνη της εποχή, να φιλοξενεί μέχρι και σήμερα τόσο πολύ κόσμο. Είμαστε πολύ χαρούμενη για την σημερινή εκδήλωση, γιατί αποτελεί μια δημιουργική σύμπραξη, τριών θεσμικών φορέων. Του μουσείου κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης, της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, παράρτημα Ρόδου και της εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, με την υποστήριξη του ΔΟΠΑΡ του δήμου Ρόδου. Όταν ενημερωθήκαμε για την παρουσία της κ. Λαλαούνης προκειμένου μέσα από μία ομιλία να παρουσιάσει «το κόσμημα στην Αρχαία Ελλάδα», ενθουσιαστήκαμε, αγκαλιάσαμε και υποστηρίξαμε έμπρακτα την ιδέα, γιατί διακρίναμε κάποια στοιχεία, που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Μετέχουμε σε αυτήν την εκδήλωση, με ένα είδος  αντίδωρου και προσφοράς, στο εκλεκτό ροδιακό κοινό».

Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ταρασλιάς μίλησε για την εκδήλωση αναφέροντας:

«Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχει ο δήμος σε μια τόσο σημαντική οργάνωση. Και είναι επίσης σημαντικό, να καλωσορίζουμε στον τόπο μας την κ. Λαλαούνη, σε ένα τόπο που διαχρονικά υπήρξε πολύ σημαντικός όσο αφορά τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν πάει χωρίς το κόσμημα. Το κόσμημα αποτελεί ένα ανεξίτηλο σημάδι πολιτισμού, ένα κομμάτι το οποίο στην Ρόδο τουλάχιστον, όπως θα μπορέσουμε να δούμε αργότερα, αποτελεί ένα κυρίαρχο στοιχείο. Τελικά όμως το κόσμημα είναι ένα αντικείμενο το οποίο δείχνει τον πλούτο η τον πολιτισμό; Εγώ θα έλεγα ότι το κόσμημα, είναι κάτι το οποίο ακουμπάει στην ψυχή μας, ακουμπάει στο συναίσθημα. Στολίζει τις μητέρες μας, τις γιαγιάδες μας, τις συζύγους μας, τις αδερφές μας. Κομμάτια που εμείς αγαπάμε περισσότερο. Και ειδικά εδώ στη Ρόδο συνεχίζουμε μια παράδοση, που τα τελευταία χρόνια, μέσα από την τοπική αργυροχρυσοχοεία, με τα περίφημα βραχιόλια και σφραγίδες, έδωσε το αποτύπωμα του στον 20ο αιώνα. Κομμάτια τα οποία τα διεκδικούν με πολύ αγάπη, τα κορίτσια τα οποία θα τα κληρονομήσουν και κομμάτια τα οποία μας κάνουν περήφανους. Σε μία Ρόδο που συνεχίζει να ονειρεύεται, να δημιουργεί πολιτισμό».

Για την εκδήλωση μίλησε και η κ. Αφθονίδου λέγοντας:

« Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να είμαι σήμερα μαζί σας. Τα τελευταία χρόνια τις κρίσης, η ανάγκη να ενυσχίσουμε τους άπορους φοιτητές μας, έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Και αντίστοιχα μεγαλώνει και η ευθύνη της Μέλισσας προς αυτά τα παιδιά τα οποία έχουν το δικαίωμα της μόρφωσης. Όλοι μαζί, από όλα τα νησιά πρέπει να δείξουμε την συμπαράσταση και την βοήθεια μας, όποια και αν είναι αυτή. Η κ. Λαλαούνη έβαλε ένα στοίχημα και θεωρώ ότι το έχει κερδίσει και μπράβο της στο χώρο του μουσείου, όπου έχει κάνει ένα καταπληκτικό έργο, το οποίο επισκεφθήκαμε και μείναμε έκθαμβοι, από τον πλούτο του μουσείου αυτού. Με τη σειρά μας βάλαμε κι εμείς ένα μεγάλο στοίχημα, ότι θα κρατηθούμε γερά και θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να φροντίζουμε για το καλό του τόπου μας».

O εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας: «Θέλω να ξεκινήσω με ένα πολύ πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Μαχαιρίδη. Ειλικρινά σας μιλάω ότι αυτό το έργο και αυτή η πρόσφορά από την Δωδεκανησιακή Μέλισσα, δίνει, προσφέρει στον άνθρωπο, στο παιδί που αύριο θα τον δούμε επιστήμονα. Θα τον βλέπουμε να υπηρετεί την κοινωνία. Σήμερα σίγουρα είναι κάτι ξεχωριστό και κάτι διαφορετικό, που εδώ στην Ρόδο, φιλοξενούμε και μας τιμά με την παρουσία της η κ. Ιωάννα Λαλαούνη με τις δημιουργίες της. Αλλά πάνω από όλα να πω ένα μεγάλο μπράβο στην Δωδεκανησιακή Μέλισσα, που εδώ και πολλά χρόνια, δημιουργεί και προσφέρει. Το πρόσωπο που με έκανε να νιώσω αυτή την αγάπη για τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω, είναι η κ. Μαχαιρίδη. Βλέπω ότι το έργο της Μέλισσας, είναι η εδώ παρουσία όλου του κόσμου».

Όταν πήρε τον λόγο η κ. Λαλαούνη, φανερά συγκινημένη μίλησε για τον πατέρα της. Για τον άνθρωπο αυτόν που όπως ανέφερε, έκανε γνωστά σε όλο τον κόσμο, τα Ελληνικά κοσμήματα του αρχαίου Ελληνικού κόσμου.

«Είναι συγκινητικό για όποιον ιστορικό να μιλάει σε έναν τέτοιο χώρο. Όποιοι και να είναι οι σκοποί της σημερινής εκδήλωσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη παίρνουμε για δεδομένο, το χώρο που βρισκόμαστε και τον πολιτισμό που εκπροσωπούμε. Ο κάθε ένας από μας έχει βάλει ένα ξεχωριστό λιθαράκι, μέσα από τη ζωή του και θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά περισσότερα ακόμα».

Η Ιωάννα Λαλαούνη ξεκίνησε την παρουσίαση με ένα βίντεο το οποίο έφτιαξε η ίδια όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της. Όπως είπε, ο πατέρας της ήταν ένας άνθρωπος μετριόφρων. Κάθε φορά που έγραφε ένα βιβλίο για εκείνον, έκανε μία έκθεση, ήταν αρκετά ντροπαλός. Όταν λοιπόν έφυγε από τη ζωή, έπρεπε να φτιαχτεί το συγκεκριμένο βίντεο, που εν συντομία δείχνει ένα  μεγάλο μέρος της ζωής του, αλλά και ένα μικρό μέρος της δουλειάς του μουσείου.

Η κ. Λαλαούνη παρουσίασε ξεχωριστά την ιστορία κάθε κοσμήματος, που στο σύνολό τους συνέβαλαν δραστικά στην δημιουργία του μύθου του οίκου Λαλαούνη.

Οι λάτρεις των κοσμημάτων τα αγκάλιασαν, δίνοντας ζωή και υπόσταση στα περίτεχνα αυτά αριστουργήματα για παραπάνω από έξι δεκαετίες.

Μετα το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην προθήκη των αρχαίων κοσμημάτων της Έκθεσης “Ρόδος, 2400 χρόνια”, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Εριφύλη Κανίνια.

 

 

 

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *