«I.C.A.R.O. – ΙΚΑΡΟΣ, 60 χρόνια Καλλιτεχνικής Αγγειοπλαστικής Τέχνης»

Πολιτισμός Δωδεκάνησα

Γράφει η Σοφία Νεοφυτίδου (Sofi Neof)

 

«Διαβάζοντας το βιβλίο, ένιωσα να γυρίζω πίσω στα παιδικά μου χρόνια και να ξαναζώ όλες τις σκηνές και τα γεγονότα που περιγράφονται στις σελίδες του. Να ξαναβλέπω το γραφείο του πατέρα μου. Την αίθουσα ζωγραφικής. Τους ανθρώπους που εργάζονταν εκεί. Που δεν μου χάλασαν ποτέ χατίρι. Που έκρυβαν τις αταξίες μου και που αργότερα με αντιμετώπιζαν σαν ένα μέλος της μεγάλης τους οικογένειας. Σήμερα λοιπόν, μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου τους ευχαριστώ ολόψυχα για όλη την πορεία τους δίπλα στον πατέρα μου. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον συγγραφέα., γιατί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του κατορθώνει να περιγράψει πέρα από τις τεχνοκρατικές ικανότητες του πατέρα μου, τον χαρακτήρα αλλά και τις αρετές του. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρόλο που ο Γιώργος Διακοσάββας εργάστηκε για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα δίπλα στον πατέρα μου, μεταξύ τους αναπτύχθηκε μια δυνατή σχέση αλληλοεκτίμησης. Οι παροτρύνσεις και οι συμβουλές του πατέρα μου, ενέπνευσαν τον Γιώργο στην συγγραφή, του θαυμαστού αυτού πονήματος που κρατώ στα χέρια μου και που όπως αναφέρει στην εισαγωγή του, ήθελε μέσω αυτού να τιμήσει των Κώστα Χατζηκωνσταντή. Ε λοιπόν Γιώργο τα κατάφερες, να αναδείξεις τι ήταν ο πατέρας μου. Εξαιρετικός επιστήμων, μεγαλόψυχος, έντιμος, ειλικρινής φίλος, άριστος οικογενειάρχης, που δεν χάλασε ποτέ χατίρι στα παιδιά του. Ένας πραγματικά καλός άνθρωπος».

Δημήτρης Κωνσταντίνου Χατζηκωνσταντής..

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου πραγματοποίησε σήμερα την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Διακοσάββα «I.C.A.R.O. – ΙΚΑΡΟΣ, 60 χρόνια Καλλιτεχνικής Αγγειοπλαστικής Τέχνης» στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου.

Μία παρουσίαση με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική μας ιστορία και ταυτότητα.

Την εκδήλωση προλόγισε  η εξαιρετική ομιλήτρια, Νάνσυ Τρυποσκούφη, φιλόλογος και προϊσταμένη του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου. Αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία του βιβλίου και την αξιόλογη προσπάθεια του συγγραφέα να αναβιώσει τις μνήμες του παρελθόντος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Στην παρουσίαση αυτού του βιβλίου, θα αποκαλύψουμε αλήθειες ξεχασμένες, θα εξηγήσουμε καλύτερα το παρόν και θα προσημάνουμε το μέλλον. Απόψε παρουσιάζουμε το νέο πόνημα, του συμπατριώτη μας Γιώργου-Αλέξανδρου Διακοσάββα με τίτλο: I.C.A.R.O. 1927- 1947, ΙΚΑΡΟΣ 1948- 1987, 60 χρόνια Καλλιτεχνικής Αγγειοπλαστικής Ροδιοανατολικής Τέχνης, ιστορία, έργα, βιωματικές αναφορές στον δημιουργό του, που αφιερώνεται στη μνήμη Κωνσταντίνου – Δημητρίου Χατζηκωνσταντή και όλους όσοι έγραψαν την 60χρονη λαμπρή ιστορία, της κεραμουργίας  με τα υπέροχα έργα τους».

«Το βιβλίο αυτό, κυκλοφόρησε μεν πρόσφατα, αποτελεί όμως καρπό πολλών χρόνων έρευνας, μελέτης και καταγραφής. Ένα έργο προϊόν ακατάπαυστου μόχθου και επιμονής, που απαιτεί υπομονή, γνώση, αλλά και βαθιά αγάπη για το θέμα και το αντικείμενο του προκειμένου να το φέρει, κάποιος σε πέρας. Ο Γιώργος Διακοσάββας, με όχημα την αγάπη του για τον τόπο του, το μεράκι, την υπομονή και τις γνώσεις του, μας παραδίδει ένα ολοκληρωμένο πόνημα προσιτό σε όλους και επιστημονικά τεκμηριωμένο, πραγματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

«Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας ανατρέχει στην ιστορία της αγγειοπλαστικής στη Ρόδο, ξεκινώντας από τα αρχαία χρόνια, ως τον 20ο αιώνα. Αναφέρεται στους Αρχαγγελίτες κεραμοποιούς, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της ενότητας αυτής, μας περιγράφει την εταιρία I.C.A.R.O. την περίοδο 1727 έως 1947, που ιδρύθηκε από τους Ιταλούς στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για την εκβιομηχάνιση και την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην πορεία της εταιρίας από το 1948 ως και το 1987, καθώς μετά την αποχώρηση των Ιταλών, πουλήθηκε στον Ρόδιο επιχειρηματία Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντή. Ο νέος ιδιοκτήτης εκμεταλλεύτηκε την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, δημιουργώντας υπό την επωνυμία ΙΚΑΡΟΣ, το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο κεραμικών στην Ελλάδα. Στην ενότητα αυτή, τα προσωπικά βιώματα του συγγραφέα ως υπεύθυνου λογιστηρίου στην εταιρία και οι συνεντεύξεις των εργαζομένων του ΙΚΑΡΟΥ, καθιστούν το συγκεκριμένο πόνημα, ζωντανό, παραστατικό,  εξαιρετικά ενδιαφέρον και ξεχωριστό. Το σημαντικότερο στοιχείο, δεν είναι αυτό της επεξεργασίας των δεδομένων και των πληροφοριών, για την δημιουργία ενός σύγχρονου και περιεκτικού έργου για την ιστορία και τον πολιτισμό μιας περιοχής, μέσα από την επιστημονική ματιά ενός ιστορικού, αλλά η καταγραφή των αναμνήσεων, των βιωμάτων και των εμπειριών, στοιχείων που διαφορετικά θα χάνονταν μέσω της προφορικής μαρτυρίας από τους ανθρώπους που εργάστηκαν εκεί και κρατούν ζωντανή τη μνήμη σημαντικών στιγμών για την ιστορία της Ρόδου. Αυτά τα στοιχεία χωρίς το διαρκές μέλημα και την επιμονή του συγγραφέα, θα χάνονταν, ενώ τώρα υπάρχουν καταγεγραμμένα, ως μέσα ανάδειξης του ντόπιου πολιτισμού

Μετά την εκτενής αναφορά της κ. Τρυποσκούφη, τον λόγο πήρε ο Πατέρας Ιωάννης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη ενώ παράλληλα συνεχάρη το  Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου και τον κ. Διακοσάββα για την παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου.

Στην συνέχεια ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, Πολιτισμού Δωδεκανήσου κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, απευθυνόμενος με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, στους αξιόλογους, όπως χαρακτήρισε, ομιλητές, στον συγγραφέα και φίλο του κ. Διακοσάββα, επισήμανε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης παρουσίασης,  και ευχήθηκε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο. Επίσης ο κ. Διακογεωργίου αναφέρθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, του Τάσου Ιωαννίδη, που πάσχει από το σύνδρομο down, με τίτλο «η ζωή μου μέσα από τα ποιήματα μου» που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στην Ρόδο και έχει ιδιαίτερη σημασία».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παππάς ο οποίος παραβρέθηκε στην παρουσίαση δήλωσε τα εξής:
«Ήρθα σήμερα για να τιμήσω τον κ. Διακοσάββα και το κέντρο Λογοτεχνών, για την υπέροχη εκδήλωση και το υπέροχο βιβλίο και θα ήθελα να είμαι από τους πρώτους που θα το πάρει στα χέρια του. Μέσα από την αφήγηση που θα ακολουθήσει θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την μεγάλη ιστορία του ΙΚΑΡΟΥ και μέσα από αυτά που θα ακούσουμε, να καταφέρουμε κι εμείς να ταξιδέψουμε».

Για την σπουδαιότητα του βιβλίου μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς:
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας, να υπάρχουν στον τόπο μας άνθρωποι που δεν ξεχνούν την Ιστορία. Έτσι λοιπόν πρέπει να πούμε ότι δεν είναι απλώς ένα ανάγνωσμα το οποίο εξιστορεί. Είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας. Διότι όλοι εμείς μεγαλώσαμε σε σπιτικά, τα οποία κεραμικά του ΙΚΑΡΟΥ, ήταν αντικείμενο της καθημερινότητας. Σήμερα αποτελούν πολύτιμα κειμήλια. Κειμήλια για τα οποία αν θέλετε, ερίζουν μεταξύ τους ποιος θα τα έχει πλέον δικά του. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας, είναι κομμάτι της ψυχής μας. Σας ευχαριστούμε λοιπόν πολύ για την τεράστια προσπάθεια να συγκεντρώσετε την ιστορία του περίφημου εργοστασίου της Ρόδου, διότι κάποτε η Ρόδος δημιουργούσε. Η Ρόδος είχε όχι μόνο την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού όπως είναι σήμερα, είχε εργοστάσια, είχε πράγματα που μας έκαναν υπερήφανους. Σήμερα μας κάνουν περήφανους οι ανθρωποί μας».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Υψηλάντης που έδωσε το παρών στην εκδήλωση δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι απόψε εδώ, στην παρουσίαση του βιβλίου ενός αγαπητού φίλου, που κοντά του, έζησα μερικές στιγμές αυτής της πορείας συγγραφής του βιβλίου, με τα φοβερά βιώματα που είχε ό ίδιος από την λειτουργία του εργοστασίου ΙΚΑΡΟΣ στη Ρόδο, αλλά και από το υλικό το οποίο συνέλλεξε με τόση αγάπη και επιστημονικότητα συνάμα. Ο ΙΚΑΡΟΣ για εμάς υπήρξε μια εμβληματική επιχείρηση, που έβαλε στον τόπο μας την σφραγίδα, ότι είναι ένας τόπος της κεραμικής σπουδαίος».

Για τον συγγραφέα και το βιβλίο μίλησε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης:

«Ο ΙΚΑΡΟΣ είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια, που έχει γράψει την δική του ιστορία στο νησί της Ρόδου και μπορούμε να ισχυριστούμε πως υπήρξε ένας από τους καλύτερους πολιτισμικούς πρεσβευτές μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο. Του λόγου του αληθές, είναι η συλλεκτική και σε πολλές των περιπτώσεων ανυπολόγιστη αξία των κεραμικών προϊόντων του σήμερα, ενώ ιθύνων νους στα Ελληνικά χρόνια, μετά την Ιταλική κατοχή, υπήρξε ο Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντής, ένας δαιμόνιος, πανέξυπνος σπουδασμένος και μπροστά από την εποχή του επιχειρηματίας. Ένας ακόμη κοντινός μας άνθρωπος, ο Γιώργος Διακοσάββας, τόλμησε να προχωρήσει στην συγγραφή της ιστορικής πορείας του ΙΚΑΡΟΥ, σε μία συγκυρία που πριν από λίγο μόλις καιρό, είχε ήδη κυκλοφορήσει από το μουσείο Μπενάκη, μια καλαίσθητη έκδοση με συγγραφέα τον συμπατριώτη μας Γιάννη Ιωαννίδη. Αυτό από μόνο του, είχε ένα ρίσκο. Όμως ο Γιώργος ακούμπησε το γεγονός, ότι τον ΙΚΑΡΟ δεν τον προσέγγιζε για πρώτη φορά και μάλιστα από μακριά. Τον γνώριζε από μέσα. Από τα σπλάχνα του. Όταν βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία. Καλή βιβλιογραφία, αρχειακό υλικό καθώς και πλούσιο φωτογραφικό και αφηγητές αυτούς που βγάζει η ίδια η ζωή. Έτσι κι αλλιώς τους γνώριζε όλους και όλες. Όσους και όσες δούλευαν εκεί. Και είναι μεγάλο πράγμα, όταν αναφέρεσαι σε ιστορικά γεγονότα του τόπου σου και καλείσαι να τα τεκμηριώσεις με λόγο πειστικό. Αλλά και τα βιβλίο το ίδιο είναι νομίζω ένα κόσμημα της Ροδίτικης βιβλιογραφίας, που δεν πρέπει να λείψει από καμία βιβλιοθήκη».

Ο κ. Σκανδαλίδης μίλησε για το επόμενο ομιλητή, τον φιλόλογο κ. Γρηγόρη Τσιόνγκα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι : «Είναι χαρισματικός. Με την ευφράδεια που τον διακρίνει, τον επιστημονικό του λόγο και την μεθοδικότητα του, είμαι βέβαιος ότι θα σας ανταμείψει για την προσέλευση σας εδώ σήμερα, σε μία προσέγγιση καθηλωτική και πέρα για πέρα ακτινογραφική για τον συγγραφέα και το βιβλίο του».

Ο φιλόλογος και ομιλητής  κ. Γρηγόρης Τσιόνγκας που είναι και ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε για πρώτη φορά με τίτλο «Μίλα: ν’ ακούω καλά το όνομα σου», με συνεντεύξεις παλαιών εργαζομένων της εταιρείας ΙΚΑΡΟΣ, τοποθετήθηκε με τον δικό του τρόπο λέγοντας χαρακτηριστικά:

 «Ύστερα από αυτά που ακούσατε, θα έχετε και προσδοκίες από εμένα. Από μικρός ήμουν υπερκινητικός και αυτό που με χαρακτήριζε ήταν ότι βαριόμουν τα στημένα πράγματα. Σας εγγυώμαι ότι δεν θα είναι στημένα. Όταν δέχτηκα την πρόταση να μιλήσω για το βιβλίο και τον συγγραφέα ήθελα να δώσω μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο παρουσίασης. Έτσι όταν μιλήσαμε με τον Γιώργο Διακοσάββα, αποφασίσαμε να βρούμε έναν εναλλακτικό τρόπο παρουσίασης. Έτσι σκεφτήκαμε την ιδέα του βίντεο με τις συνεντεύξεις. Θα σας μιλήσω λοιπόν απόψε για την προσωπική μου περιπέτεια με αυτόν τον άνθρωπο και με το έργο του. Κάθε φορά στη ζωή μου προσπαθώ να βρίσκω ευκαιρίες για να ανοίγω πόρτες και να μπαίνω σε ζωές άλλων και κάτι να μαθαίνω και να παίρνω μέσα από αυτό. Έτσι λοιπόν εκμεταλλεύτηκα την σχέση μου με τον κ. Διακοσάββα και προσπάθησα να το κάνω αυτό όσο καλύτερα γίνετε. Μου έκανε δώρο το βιβλίο του και επειδή στην βιβλιοθήκη που εργαζόμουνα το αντικείμενο μου ήτανε η ιστορία των τοπικοτήτων το Ελληνισμού, αισθάνομαι πολύ μεγάλη συγκίνηση και σεβασμό, απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που αφιερώνουν χρόνο ατελείωτο, σε προσωπική έρευνα και χάριν της ελκυστικότητας της προσωπικότητα τους καταφέρνουν να ανασύρουν μαρτυρίες ανθρώπων, που ο επίσημος ιστορικός επιστήμονας, δεν έχει την ικανότητα να το κάνει».

«Με τον κ. Διακοσάββα λοιπόν βρεθήκαμε, ταξιδέψαμε, γυρίσαμε πράγματα και καταστάσεις και κάθε φορά τον ρωτούσα γιατί μπήκε σε όλη αυτή την περιπέτεια.. για να του απαντήσει ο συγγραφέας, ότι αυτό που τον ώθησε να κάνει αυτό το εγχείρημα ήταν η αγάπη για τον τόπο του τη Ρόδο. Με την μεγάλη ιστορία και τον πολιτισμό της. Και η ανάγκη, το καθήκον, το χρέος στην ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής των παραδόσεων του νησιού μας».

Με την απάντηση αυτή, ο κ. Διακοσάββας μίλησε και για τον κ. Χατζηκωσταντή λέγοντας ότι ήταν ο πρώτος που του άνοιξε την πόρτα στην επαγγελματική του σταδιοδρομίας. Εργαζόμενος κοντά του, απέκτησε γνώσεις και κοινωνική καταξίωση. Ο Χατζηκωνσταντής, όπως είπε, δίδασκε με σοφία,  πραότητα, ευγένεια, μεγαλοψυχία, τιμιότητα, πατριωτισμό και πάνω από όλα με αξιοπρέπεια και επαγγελματική συνείδηση. Θέλοντας λοιπόν να τιμήσει αυτόν, αλλά και όλους τους καλλιτέχνες που έγραψαν την 60χρονη λαμπρή ιστορία της καλλιτεχνικής αγγειοπλαστικής τέχνης, επιδόθηκε στη συνέχεια με αγάπη, και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στην έρευνα μέσα από τα γενικά αρχεία του κράτους Νομού Δωδεκανήσου, από το 2014 και ύστερα. Μετά την συγκέντρωση όλων των στοιχείων έγινε η αξιοποίηση, η ταξινόμηση, προσέγγιση και διεξοδική αποτύπωση του αντικειμένου. Κλείνοντας το λόγο του στο κομμάτι αυτό ο κ. Διακοσάββας δήλωσε ότι η συγγραφή, εναρμονίζεται με την μουσική, την επίσημη αγαπημένη του και αποτελεί μια σύνθεση, με την οποία ο συγγραφέας καλείτε να αποτυπώσει το θέμα του με μέτρο, και σωστή πορεία σεβόμενος τον εαυτό του και τους αναγνώστες του.

Εν συνεχεία ο συγγραφέας ευχαρίστησε προσωπικά, όσους συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί η εξαιρετική αυτή παρουσίαση..

Την εκδήλωση στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Νεστοριδείου Μελάθρου συνόδευσε παίζοντας κλασική κιθάρα ο Στάθης Κ. Σκανδαλίδης. 

 

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *