Οι διαταραχές ομιλίας στην προσχολική ηλικία..

Ελλάδα Υγεία

Οι διαταραχές ομιλίας στην προσχολική ηλικία

«Υπάρχει στη γειτονιά μου ένα παιδάκι τριών ετών που χρησιμοποιεί ολοκληρωμένες προτάσεις και μπορώ να καταλάβω όλες τις λέξεις που λέει! Ο Βασίλης μου είναι τεσσάρων ετών και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι λέει!».

Οι λογοθεραπευτές, οι παιδίατροι και οι εκπαιδευτικοί συχνά ακούν δηλώσεις σαν και αυτές από τους γονείς. Η ερώτηση που πολλοί γονείς κάνουν είναι: «γιατί παίρνει τόσο πολύ σε μερικά παιδιά να μάθουν να προφέρουν λέξεις έτσι ώστε να μπορούν να είναι κατανοητά;» Η άρθρωση και η προφορά των ήχων στις λέξεις είναι μία πολύπλοκη κινητική δεξιότητα. Ένας εύκολος τρόπος για το κατανοήσουμε είναι σκεφτούμε την άρθρωση των ήχων σαν να καβαλάμε ένα δίκυκλο ποδήλατο. Κάποια παιδιά θα ανέβουν στο ποδήλατο, θα τρέμουν για λίγο και μετά θα απαλλαγούν από κάθε πέσιμο. Έχουν μάθει να κάνουν πετάλι, να στρίβουν το τιμόνι, να φρενάρουν και να κρατούν ισορροπία ταυτόχρονα. Σε άλλα παιδιά θα πάρει μήνες να συντονίσουν όλα αυτά και να έχουν ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Το στόμα είναι σαν αυτό το ποδήλατο και τα δόντια μας, τα χείλη και η γλώσσα είναι τα πετάλια, οι χειρολαβές και τα φρένα που πρέπει να εργαστούν μαζί για να πετύχουν γλωσσικούς ήχους. Πάνω σε ένα ποδήλατο μπορείς να κοιτάξεις τα πόδια και τα χέρια σου αλλά την στιγμή της ομιλίας δεν μπορείς να δεις το στόμα σου ( εκτός αν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη ). Το παιδί πρέπει να βασιστεί στο να ακούει και να αισθάνεται τους γλωσσικούς ήχους. Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν να προφέρουν ήχους εκτός και αν είναι ηλικιακά έτοιμα όσον αφορά την μυϊκή ανάπτυξη και εν συντομία αν υπάρχει η κινητική ικανότητα να υποστηρίξει αυτή την κινητική δεξιότητα. Ανάμεσα στην ηλικία των ενός και τριών ετών τα παιδιά ήδη χρησιμοποιούνε μία ευρεία ποικιλία συμφώνων. Η ομιλία ενός παιδιού 4,6 ετών πρέπει να προσεγγίζει την ομιλία ενός ενήλικα. Τα παιδιά πρέπει να έχουν αναπτύξει
πλήρως καθαρή ομιλία γύρω στην ηλικία 6 ετών ή αλλιώς πριν να έχουν ξεκινήσει την 1 η
Δημοτικού.

Πότε πάει κανείς στον ειδικό;
Ήδη στην ηλικία των 3 έως 4 ετών διαμορφώνονται οι περισσότερες διαταραχές λόγου και ομιλίας. Η αναμενόμενη ανάπτυξη του παιδιού είναι από την ηλικία των τριών ετών να έχει την ικανότητα να διηγηθεί μια μικρή ιστορία και να γίνει κατανοητό στους ακροατές ενώ μέχρι την ηλικία των 4,6 ετών αναμένεται να μπορεί να χρησιμοποιεί σωστά όλους τους ήχους της γλώσσας και να μιλάει με φυσιολογική ροή (χωρίς να κομπιάζει). Οποιαδήποτε απόκλιση από την αναμενόμενη ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας πρέπει να αναφέρεται όσο το δυνατόν νωρίτερα και να ζητείται η διαγνωστική συμβολή του ειδικού.

Η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό
Η πρώτη επίσκεψη έχει πάντοτε διαγνωστικό/ αξιολογητικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι αφού ο λογοθεραπευτής αξιολογήσει τη δυσκολία αποφασίζει για το αν χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσει η θεραπευτική παρέμβαση ή αν κρίνει ότι θέλει να παρακολουθήσει το παιδί για κάποιο χρονικό διάστημα ,βλέποντάς το ανά κάποιες χρονικές περιόδους για να βεβαιωθεί για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης διάγνωσης
Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν πλήρως ανεπτυγμένη την ομιλία τους πριν να ξεκινήσουν την δημοτική τους εκπαίδευση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένα παιδί π.χ 7 ή 8 χρονών που δεν μπορεί να πει το ¨ρ¨ ή ακόμα και ένας ενήλικας, δεν επιδέχεται λογοθεραπευτική παρέμβαση. Η παρέμβαση του ειδικού σίγουρα θα βελτιώσει την ομιλία και σε μεγαλύτερη ηλικία αλλά γνωρίζοντας την παράμετρο της χρόνιας παγίωσης της δυσκολίας θα έχει πιθανών σαν αποτέλεσμα περισσότερο απαιτούμενο χρόνο θεραπείας. Επιπλέον το πλεονέκτημα της έγκαιρης διάγνωσης είναι ότι επιτρέπει στον ειδικό να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε διαταραχή προτού αυτή προλάβει να δημιουργήσει δευτερογενή προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι ένα πρόβλημα άρθρωσης π.χ του ¨ρ¨ ή του ¨σ¨ είναι «απλή» υπόθεση όσο το παιδί δεν έχει δεχθεί κοροϊδίες. Αν όμως δεν αντιδράσουμε έγκαιρα πιθανότατα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιπλέον ψυχολογικά προβλήματα ή ακόμα και απομόνωση και σχολική άρνηση.

Από την Αναστασία Καραπατόγλου
Λογοθεραπεύτρια, Συγγραφέας

Sofi neof(Σοφία Νεοφυτίδου)

48Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *