Γιώργος Χατζημάρκος: «Το μέλλον μας διαμορφώνεται με τις αποφάσεις μας και τη δουλειά που κάνουμε»

Περιφέρεια

Φανερά ενθουσιασμένος αλλά και αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα στη συνέντευξή τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος σχετικά με τη τουριστική αγορά, μετά και τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην τουριστική έκθεση World Travel Market.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

« Χθες ολοκληρώθηκε η μεγάλη διεθνής τουριστική έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο.Η World Travel Market είναι ορόσημο για όλη την τουριστική βιομηχανία στον κόσμο. Έτσι και φέτος η Περιφέρεια μας έδωσε το παρόν, δίνοντας την ευκαιρία και την δυνατότητα προβολής σε 22 νησιά. Αυτή τη φορά πήγαμε με μια αγωνία, που αφορούσε ειδικά την αγορά της Αγγλίας. Και αυτό γιατί μας έδειχνε με κάποια στοιχεία που είχαμε στα χέρια μας, ότι με αφορμή το Brexit, την συζήτηση που γίνετε για πρόωρες εκλογές,  αλλά και την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, έχει έρθει η χώρα σε μια αναστάτωση. Αυτοί είναι τρεις λόγοι που μας έκαναν λίγο κουμπωμένους σε ότι αφορά την συγκεκριμένη αγορά.

Θα πρέπει να σας πω, ότι επιστρέφω τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, με πολύ καλύτερη εικόνα από την αναμενόμενη. Και το λέω αυτό γιατί η Αγγλική αγορά, μας έδειξε πολύ καλύτερα στοιχεία, από αυτά που περιμέναμε. Εμείς περιμέναμε ένα πάγωμα στην αγορά αλλά δεν το συναντήσαμε. Αντίθετα βρήκαμε ένα πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, από όλους τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς. Ένα ενδιαφέρον το οποίο και αυτοί το επιδεικνύουν, γιατί υπάρχει ένα εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον από το επιβατικό κοινό, για την περιοχή μας και τα νησιά μας».

«Η κατάρρευση του  Τhomas Cook είναι μια σεισμική κατάσταση για την τουριστική αγορά, προφανώς θα αλλάξει η δομή της και σίγουρα  δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Αλλά, μέσα σε κάθε κίνδυνο υπάρχει η ευκαιρία. Η ευκαιρία για τα νησιά μας στην προκειμένη περίπτωση είναι να αλλάξει λίγο το μείγμα μεταξύ των πτήσεων και των μεμονωμένων επιβατών. Πάντως υπάρχει ενδιαφέρον για τις θέσεις που είχε στα αεροδρόμια ο τουριστικός οργανισμός Thomas Cook. Μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί ενδιαφέρονται ήδη. Ήδη μια από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχει αυξήσει μέχρι σήμερα που μιλάμε, κατά 25%  την Κω και 12%  την Ρόδο. Πιστεύω, ότι σε αυτόν τον πολύ μεγάλο οργανισμό, τα ποσοστά ότι τα ποσοστά θα αυξηθούν και άλλο στην πορεία. Και τουλάχιστον αυτή είναι η συνεννόηση που έχουμε εμείς».

«Πηγαίνουμε με μια φιλοσοφία ακόμα πιο επιθετική, σε ότι έχει να κάνει με την προβολή μας και τα μερίδια αγοράς, στις χώρες που μας ενδιαφέρουν. Στέφουμε το ενδιαφέρον μας και τις δράσεις μας σε διαδυκτιακή προβολή και μεμονωμένα αλλά και σε συνεργασία με τουριστικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Οι πρώτες συμφωνίες έγιναν αυτές τις μέρες και αυτό θα συνεχιστεί.

«Η τουριστική σεζόν του 2018 ήταν εξαιρετική. Όσο για τη σεζόν του 2019, παρά τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν, νομίζω πως επιβεβαιωθήκαμε. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο Οκτώβριος ήταν ο καλύτερος μήνας στην ιστορία των νησιών μας και ειδικά της Ρόδου».

«Όλοι αυτοί που διακηρύσσουν συνεχώς την καταστροφή, θέλω να ξέρουν ένα πράγμα. Πως όλα αυτά τα οποία λέγονται εδώ, όλη αυτή η μιζέρια που αναδεικνύετε στον τόπο μας, αναπαράγεται και στο εξωτερικό. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να υπονομεύουν το μέλλον του τόπου . Την πρώτη ημέρα της έκθεσης ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού είχε συνέντευξη τύπου σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Ήμασταν όλοι εκεί, όπως και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού τουρισμού, ο ΣΕΤΕ το ΞΕΕ η ΠΟΞ. Στις πρώτες πέντε ερωτήσεις που έγιναν, οι δύο αφορούσαν αναπαραγωγή της μιζέριας που γίνεται στο εσωτερικό εδώ. Στο δημόσιο διάλογο αυτά που εμείς βάζουμε σε ότι αφορά την οικονομία μας, τα βάζουμε με έναν ψύχραιμο τρόπο ώστε να μην υποσκάπτουμε το μέλλον των νησιών μας».

«Στο 2020 μπαίνουμε έχοντας τη δουλειά που έχει γίνει στα νησιά από όλους. Τους ξενοδόχους τους πράκτορες τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η δουλειά μας είναι να αναδεικνύουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας με όσο το δυνατό σωστότερα μηνύματα στους δυνητικούς επισκέπτες. Σήμερα, αν και είναι νωρίς, δηλώνω αισιόδοξος γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν, πως στη χώρα με τις μεγαλύτερες δυσκολίες που είναι η Αγγλία συναντήσαμε εξαιρετικό κλίμα και κλείσαμε συμφωνίες. Είδαμε το ενδιαφέρον όλων των ταξιδιωτικών οργανισμών για τις αεροπορικές θέσεις. Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αν και περάσαμε δύσκολα, είναι σε καλύτερη θέση, σε αντίθεση με άλλες χώρες γειτονικές, που βρίσκονται σε περίεργες καταστάσεις. Στόχος μας είναι να επαναλάβουμε τις πολύ μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων ετών, 2016 το 2017 το 2018 αλλά και όπως φαίνεται και το 2019»

«Η Περιφέρεια που βρίσκεται παντού και δίνει όλες τις μάχες, είναι αυτή η Περιφέρεια που ονειρευόμασταν και σχεδιάσαμε με πολύ αγάπη. Το μέλλον μας διαμορφώνεται με τις αποφάσεις μας και τη δουλειά που κάνουμε. Κάθε μέρα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι ημέρα μάχης για να κερδίσουν τα νησιά μας οικονομία. Τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν έχουν έρθει μόνα τους, έχουν έρθει κυρίως από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν όλοι οι συμπατριώτες μας και τη δική μας συνδρομή, πάντα με την απαιτούμενη αφοσίωση επιμονή και ισχυρή πολιτική βούληση σε όλους τους τομείς, αθλητισμός, πολιτισμός, Γαστρονομία»

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε μετά από ερώτηση που του έγινε, στο μεταναστευτικό δηλώνοντας τα εξής:

«Δεν φοβάμαι. Φοβήθηκα το 2015 όταν πήρα τη μεγάλη απόφαση να ανοίξω τη συζήτηση. . Το πρόβλημα απασχολεί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και επηρεάζει τις εκλογές. Σας αναφέρω το παράδειγμα της Γερμανίας όπου είχαμε αύξηση των ποσοστών ακροδεξιού κόμματος. Εμείς αναδείξαμε υπεύθυνα όλα τα ζητήματα . Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Κάναμε διάλογο και συνεργαστήκαμε με την κάθε κυβέρνηση που είχε η χώρα για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις για τα νησιά. Θα ήταν εύκολο για μας να κάνουμε τους ψευτολεβέντες και να χοροπηδάμε στα λιμάνια να κραυγάζουμε και να κατηγορούμε κυβερνήσεις υπουργούς πρωθυπουργούς. Μπορούσα να το κάνω και εγώ. Δεν το έπραξα. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε αισθήματα υπευθυνότητας στον κόσμο. Η πολιτική κινδυνεύει από τον άκρατο λαϊκισμό. Παρόλα αυτά  τα καταφέραμε καλύτερα. Τα νησιά μας δεν έχουν δυσφημιστεί εξαιτίας του μεταναστευτικού».

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *