Με θέμα «Η προετοιμασία και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων επί ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος» ξεκίνησε σήμερα ο τρίτος κύκλος σεμιναρίων

Δωδεκάνησα

Γράφει η Σοφια Νεοφυτιδου

Η Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» διοργανώνουν στην Ρόδο τον τρίτο κύκλο σεμιναρίων.

Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με θέμα «Η προετοιμασία και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων επί ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος».

Ομιλητής ο Πρέσβης κ. Γιώργος Σαββαίδης πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρώην επικεφαλής της δ/νσης Τουρκίας, πρώην πρέσβης/μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, και πρώην Πρέσβης στην Ουάσιγκτον.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Πρόεδρος του ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς»  κ. Χαρούλα Γιασιράνη η οποία αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, προέβη στις εξής δηλώσεις: «Είμαι πολύ χαρούμενη και εξαιρετικά ικανοποιημένη, διότι για Τρίτη συνεχή χρονιά, τα σεμινάρια αυτά, που γίνονται μια φορά τον μήνα, σε συνεργασία με την Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχουν τέτοια απήχηση και τέτοια προσέλευση. Θα ήθελα να χαιρετήσω για μια ακόμη φορά στην Ρόδο, τον Πρέσβη, ο οποίος θα μας μεταδώσει καινούρια πράγματα, να μας μεταφέρει νέες ιδέες  από την εμπειρία του, ώστε κι εμείς να γίνουμε μέτοχοι αυτών που έχει στην διαδρομή του και την καριέρα του βιώσει».

«Από σήμερα μέχρι και τον Μάιο του 2020, θα γίνονται ένα σεμινάριο ανά μήνα και θα χαιρόμαστε να βρισκόμαστε όλοι εδώ να μοιραζόμαστε εμπειρίες και γνώσεις, σε ζητήματα υψηλού ενδιαφέροντος για την περιοχή μας, η οποία θα πρέπει να τονίσω πως είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων της Ανατολικής Μεσογείου. Επομένως όλα αυτά τα σεμινάρια αποκτούν έναν σημαντικό ρόλο».

Στην συνέχεια η κ. Κατερίνα Φραντζή πρόεδρος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών απηύθυνε ευχαριστήριο χαιρετισμό σε όλους όσους βρέθηκαν στην αίθουσα προκειμένου να παρακολουθήσουν το σεμινάριο, αλλά και σε όλους όσους βοήθησαν ώστε να επιτευχθεί η εξαιρετική αυτή συνεργασία η οποία όπως είπε θα συνεχιστεί με ιδιαίτερη χαρά. Η κ. Φραντζή αναφέρθηκε στον Αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Σωτήρη Ντάλη, ο οποίος, όπως είπε, συνδράμει με τον πλέον αποτελεσματικό συνεχή τρόπο, στην επαγρύπνηση των πολιτών του νησιού της Ρόδου, για να μη ξεχνάνε ότι «δεν είμαι Αθηναίος η Έλληνας πολίτης, είμαι πολίτης του κόσμου» σύμφωνα με τον Σωκράτη.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Σωτήρης Ντάλης με τη σειρά του, εκφωνώντας ένα σύντομο λόγο με το βιογραφικό του ομιλητή, ώστε να μπορέσουμε να νιώσουμε όπως είπε, την ανάγκη, να αναγνωρίσουμε το έργο αυτού του σημαντικού διπλωμάτη, αναφέρθηκε στην ευχάριστη είδηση συνεργασίας του ιδίου με τον κ. Σαββαίδη λέγοντας χαρακτηριστικά:«Κατάφερα σε αυτά τα δύο χρόνια που συνεργαζόμαστε με τον Πρέσβη, να το πείσω να γράψει ένα βιβλίο. Να βγάλουμε ένα βιβλίο μαζί. Ο κ. Σαββαίδης το ετοίμασε, κι εγώ έχω την μεγάλη τιμή να το δημοσιεύσω στη σειρά που διευθύνω. Είστε οι πρώτοι που το μαθαίνεται, είναι η πρώτη αναφορά που γίνετε σε δημόσιο χώρο και θέλω να τον ευχαριστήσω πολύ που μου το εμπιστεύθηκε».

Αμέσως μετά ο ομιλητής κ. Γιώργος Σαββαίδης πήρε και ο ίδιος τον λόγο τονίζοντας αρχικά την μέγιστη σημασία του να γίνετε μια συνεργασία εν κατοικεί, μεταξύ της Περιφέρειας με τον βασικό επιστημονικό φορέα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος μέσα στην περιφέρεια. Εν προκειμένου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τμήμα Μεσογειακών Σπουδών. Όπως είπε: «Αυτό το γεγονός με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί πραγματικά διαψεύδει εκείνους οι οποίοι αισθάνονται ότι όπου βρέθηκαν τα Πανεπιστήμια στην Περιφέρεια, έπρεπε απλός να εξυπηρετούν τοπικούς σκοπούς ή τοπικά συμφέροντα και τίποτα περισσότερο. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, διότι αυτή η συνεργασία, φέρνει καρπούς, ενώ παράλληλα βοηθάει στην ενημέρωση αλλά και στην καλλιέργεια ενός πνεύματος, όχι μόνο συνεργασίας αλλά και αναδείξεως γενικά, του πολιτισμού, των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν όχι μόνο την περιφέρεια, αλλά και την χώρα. Αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα και για άλλες περιφέρειες που από όσο γνωρίζω, τέτοια θεσμοποιημένη συνεργασία δεν έχω υπ’όψην μου να υπάρχει».

Ο κ. Σαββαίδης  μίλησε για το κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως χαρακτήρισε θέμα του σεμιναρίου, με τίτλο «Η προετοιμασία και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων επί ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος».

 Η παρουσίαση είχε  δύο τμήματα. Το πρώτο ήταν το γενικό, δηλαδή ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ποια είναι τα όρια του θέματος του οποίου συζητούμε και εν συνεχεία ορισμένα πρακτικά παραδείγματα διαπραγματεύσεων τα οποία και έχει χειριστεί ο ίδιος τα τελευταία 20 με 25 χρόνια. Αρχικά ο κ. Σαββαίδης εξήγησε την σημασία του τίτλου του σεμιναρίου. Όπως είπε, “Ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος” είναι εκείνα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία άπτονται ζωτικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας, στο πεδίο της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ανεξαρτησίας και της ευημερίας του λαού της. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο δεύτερο σημείο που ανακύπτει για το αν αυτά τα ζητήματα που οριοθετήθηκαν υπόκεινται σε διαπραγμάτευση, όπου και έγινε εκτενείς αναφορά.

Όσοι βρέθηκαν εκεί παρακολούθησαν με έκδηλο το ενδιαφέρον, ενώ μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του ομιλητή και των παρεβρισκομένων.


0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *