Δωδεκανήσιοι και Κυκλαδίτες Βουλευτές και Περιφερειάρχης να στηρίξουν την τροπολογία του ΜέΡΑ25 για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά

Πολιτική

Δωδεκανήσιοι και Κυκλαδίτες Βουλευτές και Περιφερειάρχης να στηρίξουν την τροπολογία του ΜέΡΑ25 για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά

Ας μιλήσουμε έστω μία φορά όλοι την ίδια γλώσσα. Ας αγωνιστούμε για τη νησιωτικότητα, ξεκινώντας από τη στήριξη της τροπολογίας του ΜέΡΑ25, για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας.
Αποτελούμε θεμέλιο λίθο της οικονομίας της Ελλάδας μέσω του Τουρισμού και της αγροτικής δραστηριότητας. Δεν είμαστε θετικά ή αρνητικά πρόσημα λογιστών, ξένων συμφερόντων, που όταν δεν τους βγαίνουν τα νούμερα, μας χρησιμοποιούν ως μεταβλητή σε εξίσωση.
Από την προεκλογική περίοδο, το ΜέΡΑ25, εκφραζόταν ενωτικά στο δημόσιο λόγο του για τη στήριξη νομοσχεδίων προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, με ρίσκο την παραποίηση της άποψης, από ΜΜΕ που παρήγαγαν fake news. Το αποδεικνύουμε ακόμα μία φορά, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα, να συμπορευτούμε σε κοινό αγώνα, πετώντας τις ταμπέλες των χρωμάτων – κομμάτων από πάνω μας, και να εργαστούμε σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα προς την ίδια κατεύθυνση.
Ποιος νησιώτης δε θα ήθελε να ψωνίζει βασικά ήδη ανάγκης πιο οικονομικά; Ποιος επιχειρηματίας δε θα ήθελε να γίνει πιο βιώσιμη η επιχείρηση του; Ποιος αμφισβητεί ότι η μείωση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει ως μοχλός μεγαλύτερης ανάπτυξης του τουρισμού;
Καλούμε λοιπόν, όλους τους εκλεγμένους βουλευτές από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσους βουλευτές έχουν καταγωγή αλλά έχουν εκλεγεί σε άλλες περιφέρειες, τον περιφερειάρχη και όλο το περιφερειακό συμβούλιο, του δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια, τους προέδρους των επιμελητηρίων και τα συμβούλια, όλους τους φορείς και όλους του πολίτες και τέλος όλα τα ΜΜΕ της περιφέρειας μας να στηρίξουν με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν, την τροπολογία του ΜέΡΑ25, για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας.
Ακολουθεί η τροπολογία:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Θέμα: «Μείωση Συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου»

Α. Αιτιολογική Έκθεση
Από 1.1.2018, αυξήθηκε ο συντελεστής του ΦΠΑ σε 27 από τα 32 νησιά του Αιγαίου. Τα 27 νησιά στα οποία αυξήθηκε ο ΦΠΑ είναι:
Λήμνος, Ικαρία. Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Σαριά, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκιοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι και Κίναρος .
Συγκεκριμένα, ο μειωμένος συντελεστής 17%, 9% και 4% αυξήθηκε σε 24%, 13% και 6%. Μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (στο πρώτο πρώτο κύμα αυξήσεων της 1-10-2015), Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (στο δεύτερο κύμα 1-6-2016) αυξήθηκαν οι συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας.
Η αύξηση αυτή αποτελεί παραγνώριση των ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας, αποτελώντας ουσιαστικά ένα πλήγμα ενάντια στους νησιώτες μας, ειδικότερα στα μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά, ζημιώνοντας τον τουρισμό και αποτελώντας ένα περαιτέρω αντικίνητρο για την μετακίνηση σε αυτά διαφόρων αναγκαίων ειδικοτήτων επαγγελματιών, λειτουργώντας αρνητικά . Η νησιωτικότητα αποτελεί μια ιδιαιτερότητα που καθίσταται απολύτως σεβαστή στην υπόλοιπη ΕΕ, στα Κράτη-Μέλη με νησιωτικά συμπλέγματα, με διάφορες ειδικές ρυθμίσεις για την εξομάλυνση της ζωής των νησιωτών, μεταξύ των οποίων και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Στα πλαίσια αυτά, το ΜέΡΑ25 καταθέτει τροπολογία για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου στην πρωθύστερη κλίμακα.

Β. Προτεινόμενη Διάταξη Προσθήκη άρθρου…
«Οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: Λήμνος, Ικαρία. Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Σαριά, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκιοί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος, Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδο, Σκιάθος, Σύρος, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθος, Μήλος,Κίμωλος , Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος,Ίος,Σίκινος Σκύρος και Αλόννησος καθορίζεται ως εξής: σε 17%, 9% και 4% από 24%, 13% και 6%»
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2019
ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Γιάνης Βαρουφάκης
Αγγελική Αδαμοπούλου
Κωνσταντίνα Αδάμου
Μαρία Απατζίδη
Κρίτων Αρσένης
Κλέων Γρηγοριάδης
Γεώργιος Λογιάδης
Φωτεινή Μπακαδήμα
Σοφία Σακοράφα

ΠΣΕ Δωδεκανήσων & ΠΣΕ Κυκλάδων του ΜέΡΑ25

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *