«Πλαστικά μετά τη χρήση; Η θέση τους είναι στον μπλε κάδο, μακριά απ’ τη γαλάζια θάλασσα»

Δωδεκάνησα

«Πλαστικά μετά τη χρήση; Η θέση τους είναι στον μπλε κάδο, μακριά απ’ τη γαλάζια θάλασσα»

Οι μαθητές της Ε΄τάξης του 3ου Δ.Σ Ρόδου στα πλαίσια του προγράμματος ’Νοιάζομαι και Δρω’’ συμμετείχαν στο βιωματικό πρόγραμμα «Πλαστικά μετά τη χρήση; Η θέση τους είναι στον μπλε κάδο, μακριά απ’ τη γαλάζια θάλασσα» που συντονιζει το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης ΜΙΟ-ECSDE (πρωτοβουλία MEdIES) και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και παρουσίασε εμψυχωτής της MIO – ECSDE/MEdIES .

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για εφαρμογή κυρίως σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές και έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για το πρόβλημα των θαλασσίων απορριμμάτων, ειδικά των πλαστικών, και να τους παρακινήσει προς δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης όπως μείωση της κατανάλωσης, αποφυγή του πλαστικού μιας χρήσης, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, σωστή ανακύκλωση στον μπλε κάδο, συμμετοχή σε καθαρισμούς, κ.ά

Μέσω της μαιευτικής μεθόδου και των βιωματικών και ομαδικών δραστηριοτήτων οι μαθητές ανακάλυψαν τα κυριότερα απορρίμματα που εντοπίζονται σε θάλασσεςκαι ακτές. Αναρωτήθηκαν από πού προκύπτουν τα απορρίμματα σε αυτές  και διαπίστωσαν την επικράτηση του πλαστικού στη ζωή μας εξαιτίας των πολλών προτερημάτων τους (ελαφριά, φθηνά, εύπλαστα, ανθεκτικά) .

Αναλογίστηκαν για τις κυριότερες απειλές για τα ζώα, τα οικοσυστήματα και τον άνθρωπο εξαιτίας των θαλασσίων απορριμμάτων, ειδικά των πλαστικών.Πρότειναν δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος το οποίο έχει παγκόσμιες διαστάσεις και η λύση του απαιτεί συνεργασία κρατών και φορέων με βάση κοινούς στόχους. Ενημερώθηκαν για την ορθή χρήση του μπλε κάδου (ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή κ.λπ.) και παρακινήθηκαν προς ανάληψη δράσης στο σπίτι, στο σχολείο, και στην τοπική κοινότητα.

Στο τέλος αναρωτήθηκαν  «Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν ως υπεύθυνοι μαθητές κι αυριανοί πολίτες;» «Εμείς οι ίδιοι πως μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης (και όχι του προβλήματος)»;

Δεσμευτήκαν, λοιπόν, για μια αλλαγή στη ζωή τους , για ατομικές και ομαδικές δράσεις για θάλασσες χωρίς σκουπίδια…

Ο καθένας από εμάς πρέπει να γίνει μέρος της λύσης!

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *