Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή του Δικτύου Ύδρευσης Σκάλας Πάτμου

Περιφέρεια


Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή του Δικτύου Ύδρευσης Σκάλας Πάτμου

Γ. Χατζημάρκος: “Η συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου για ένα τόσο κρίσιμο έργο, είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο είναι καταδικασμένοι να λειτουργούν Περιφέρεια και Δήμοι στο Νότιο Αιγαίο, λόγω της διοικητικής κατάρρευσης των υπηρεσιών τους”

Λ. Πέντες: Μέσα σε συνθήκες μη κανονικότητας, αν ένας Δήμος δεν έχει μια άξια Περιφέρεια να τον υποστηρίξει, τότε, δυστυχώς θα υπολειτουργεί”

Το νέο δίκτυο ύδρευσης της Σκάλας Πάτμου,  ένα έργο πνοής  που έρχεται να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, της καταλληλότητας του πόσιμου νερού,  περνά στο στάδιο της υλοποίησης, με την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης ανάθεσης, που έγινε σήμερα, Δευτέρα, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ενώ παράλληλα ενέχει τον συμβολισμό του τρόπου με τον οποίο είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν Περιφέρεια και Δήμοι στο Νότιο Αιγαίο, λόγω της διοικητικής κατάρρευσης και εγκατάλειψής τους.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Πάτμου, Λευτέρη Πέντε και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας “ΤΕΒΑΡ Α.Ε.” , Μιχάλη Βαρούνη. Είναι ύψους 1.626.190,89 ευρώ και χρηματοδοτείται από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020” στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Για το έργο αυτό, μεγάλης σημασίας για το νησί της Πάτμου, υπήρξε μακρά συνεργασία ετών, μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου.  Λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας και αναγκαιότητάς του,  σε συνεννόηση με τον Δήμο, προτάθηκε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο,  η εξασφάλιση της χρηματοδότησής του με πόρους του ΕΣΠΑ, με την ένταξή του  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, τον Οκτώβριο του 2016.  Παράλληλα, η Περιφέρεια συνήψε Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Πάτμου, βάσει της οποίας ανέλαβε την ωρίμανση και κατασκευή του έργου, ως φορέας υλοποίησης, λόγω της τεχνικής αδυναμίας του Δήμου να το φέρει εις πέρας.

Κατά την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, παρόντων των εκπροσώπων των ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης ανέδειξε το συμβολισμό της όλης διαδικασίας που προηγήθηκε για το εν λόγω έργο, ως απολύτως χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο είναι καταδικασμένοι να λειτουργούν Περιφέρεια και Δήμοι στο Νότιο Αιγαίο, λόγω της διοικητικής κατάρρευσης των υπηρεσιών τους. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε:

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος μιας πολύ μεγάλης σειράς παρεμβάσεων οι οποίες υλοποιούνται μέσα από τη συνεργασία μεταξύ α΄και β΄ βαθμού . Δυστυχώς τα έργα  στο Νότιο Αιγαίο, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προχωρήσουν, διότι είμαστε καταδικασμένοι σαν περιοχή να λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον μη κανονικό.  Κανονικότητα θα υπήρχε  αν ο δήμαρχος της Πάτμου είχε την ευχέρεια και τη δυνατότητα να αξιοποιεί μόνος του τα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία έχει πρόσβαση, να υλοποιεί τα έργα του και να κρίνεται γι αυτά. Στο Νότιο Αιγαίο, αυτό δεν ισχύει. Στη θέση του δημάρχου της Πάτμου, βρίσκονται δεκάδες άλλοι δήμαρχοι της Περιφέρειάς μας. Αντιστοίχως,  από την πλευρά μας, είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιο το τεχνικό πρόγραμμα σε πάρα πολλά νησιά, με τον ελάχιστο αριθμό μηχανικών που έχουμε. Η διοικητική κατάρρευση και εγκατάλειψη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν είναι απλή υπόθεση. Έχει να κάνει με τη ζωή των κατοίκων αυτής της περιοχής και με τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παραβιάζει συνταγματικά τους δικαιώματα. Δυστυχώς, σε αυτό το τραίνο που λέγεται Ελλάδα, εμείς συνεχίζουμε να είμαστε λαθρεπιβάτες όσον αφορά τις απολαβές, διότι όσον αφορά την παραγωγή δημοσίων εσόδων, εμείς είμαστε η ατμομηχανή. Αυτή η κατάσταση, παράλληλα, δίνει την ευκαιρία σε έναν αριθμό ατόμων, να αντιμετωπίζουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σαν σάκο του μποξ και να εξαπολύουν τη μια επίθεση μετά την άλλη, διότι βεβαίως υπάρχουν και έργα που δεν έχουν γίνει, αφού θα έπρεπε να έχουμε μια τεχνική υπηρεσία με εκατοντάδες μηχανικούς, ώστε να κρατήσουμε όρθια τα εργοτάξια σε όλα τα νησιά”.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πέντες,δήλωσε:

Έχω την ιδιαίτερη χαρά και την ηθική ικανοποίηση να υπογράφω σήμερα μαζί με τον Περιφερειάρχη, ένα έργο πνοής για την Πάτμο. Μέσα σε συνθήκες μη κανονικότητας, όπου η αυτοδιοίκηση δεν είναι αυτοδιοίκηση αλλά απλή διοίκηση, αν ένας Δήμος δεν έχει μια άξια Περιφέρεια να τον υποστηρίξει, τότε, δυστυχώς θα υπολειτουργεί. Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον Περιφερειάρχη και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γιατί μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, κατάφεραν, τα έργα πνοής που καρκινοβατούσαν όλα αυτά τα χρόνια, να υλοποιηθούν. Η συμβολή της είναι καθοριστική. Πλέον είναι παγιωμένη η μη κανονικότητα και για το λόγο αυτό, για μας είναι λύση  η στελέχωση της Περιφέρειας, διότι μόνο τότε το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο συντάσσουμε εμείς ως δήμοι, αλλά αδυνατούμε να εκτελέσουμε, θα μπορέσει να υλοποιηθεί”.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, μηχανικός Μιχάλης Βαρούνης δήλωσε:

Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε για το άρτιο και εμπρόθεσμο των εργασιών, όπως ακριβώς περιγράφονται στη μελέτη του έργου και θα προσπαθήσουμε για την μικρότερη δυνατή όχληση των κατοίκων κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου”.

Το νέο δίκτυο ύδρευσης στην Σκάλα της Πάτμου έρχεται μεταξύ άλλων να απαλλάξει τους κατοίκους του νησιού από τους αμιαντοσωλήνες, με τους οποίους είναι κατασκευασμένο το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης, πρόβλημα που έχει ταλανίσει επί σειρά ετών τον Δήμο Πάτμου. Επιπλέον, η  παλαιότητα του δικτύου προκαλεί συχνές θραύσεις που έχουν επίπτωση στην ποιότητα του πόσιμου νερού. Το νέο δίκτυο διανομής θα κατασκευαστεί σε όλους τους δρόμους εντός του ορίου του οικισμού της Σκάλας, ενώ θα εξυπηρετεί και τον οικισμό Μελόι. Το μήκος του ανέρχεται σε 31,6 χλμ. Επιπλέον του δικτύου διανομής θα κατασκευαστούν και δύο νέες δεξαμενές αποθήκευσης. (200 κμ και 500 κμ), αντλιοστάσιο παροχής και ανακατασκευή  1.000 αναμονών  συνδέσεων με το νέο δίκτυο ύδρευσης.

Η συνολική προθεσμία για την αποπεράτωσή του καθορίζεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σήμερα, εξάλλου πραγματοποιήθηκε και η υπογραφή Διαβαθμιδικής Σύμβασης μεταξύ του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου Πάτμου, με την οποία ο Δήμος παραχωρεί στην Περιφέρεια την αρμοδιότητα για την “Επικαιροποίηση Υφιστάμενης Μελέτης Αποχέτευσης Γροίκου Δήμου Πάτμου”.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης αποχέτευσης ακαθάρτων που εκπονήθηκε τη χρονική περίοδο 1993 – 2003, για τον οικισμό του Γροίκου Δήμου Πάτμου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα έργα μεταφοράς λυμάτων προς το υφιστάμενο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της Σκάλας  με τελική κατάληξη την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) της Πάτμου, στην περιοχή “Λάκκα”. Η ΕΕΛ από πολλών ετών βρίσκεται εκτός λειτουργίας και τώρα είναι στο στάδιο της ανακατασκευής των επί μέρους τμημάτων της.

Η Διαβαθμιδική Σύμβαση είναι συνολικού προϋπολογισμού 74.258,37 ευρώ και είναι διάρκεια ενός έτους.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *