Πράκτορες Του Πλανήτη – Δράση Ε τάξης

Περιβάλλον


ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΧΟ: ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ.

«Ονειρεύεσαι να κολυμπάς σε καθαρές παραλίες; Να τρως φρέσκα ψάρια και να ταξιδεύεις σε γαλάζιες θάλασσες; Γίνε πράκτορας του πλανήτη και ανέλαβε τις πρώτες σου αποστολές ! είναι πανεύκολο! Προστάτεψε τον πλανήτη!

Από τι να τον προστατέψεις;

Από βαμπίρ ενέργειας που ρουφάνε την ηλεκτρική ενέργεια όταν αφήνουμε αναμμένες τις συσκευές.
Από τον κο Πουφ και την κα Πιφ (γνωστοί και ως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο), δυο αέρια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και κάνουν τον πλανήτη μας ολοένα και πιο ζεστό.
Από άλλους περιέργους όπως η αχόρταγη Σουπάρα και η Χωματερή.
Από την οικογένεια Τεμπελχανά που αδιαφορεί για το μέλλον του κόσμου και των συνανθρώπων μας, και από όσους γύρω μας μοιάζουν με την οικογένεια Τεμπελχανά.
Από τον μικρό (τόσο δα!) Τεμπελχανά που κρύβουμε μέσα μας.

Πώς να τον προστατέψεις;

Ανάλαβε άκρως απόρρητες αποστολές στο σπίτι, στο σχολείο και στη γειτονιά, μάθε, και λάβε δράση! »

Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβε η Ε΄ τάξη του 3ου Δ.Σ Ρόδου και θέλησε να συμμετέχει στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αποστολή: Σώσε τη Θάλασσα από τα Πλαστικά», το οποίο έχει σχεδιαστεί από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη.

  Η σημαντική αυτή αποστολή, που έχει την  έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχει στόχο τη διάσωση των θαλασσών μας από τα πλαστικά απορρίμματα. Κεντρικό ρόλο στην εξεύρεση και εφαρμογή λύσεων για το πρόβλημα αυτό έχουν οι μελλοντικοί πολίτες ,τα σήμερα παιδιά: πολίτες με αξίες, οι οποίοι ενημερώνονται, έχουν κριτική σκέψη, αξιολογούν, συνεργάζονται, και αναλαμβάνουν δράση. Τα παιδιά σήμερα ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κλιματικές αλλαγές στη ζωή τους, για την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν. Όμως, δεν τους προσφέρονται πολλές εναλλακτικές μέσω των οποίων να αξιοποιήσουν τη δύναμη που έχουν, ώστε να επιφέρουν αλλαγές στον κόσμο γύρω τους.

Οι Πράκτορες του Πλανήτη στοχεύουν να προσφέρουν στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να εξελιχθούν σε ευσυνείδητους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις, και να αναλάβουν δράση προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον .

Με πρωτοποριακό, εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, διαδραστικά παιχνίδια, έξυπνους γρίφους και ειδικές αποστολές, τα παιδιά καλούνται να συλλέξουν πληροφορίες για τη ρύπανση που προκαλείται στις θάλασσες και τους θαλάσσιους οργανισμούς από τα πλαστικά σκουπίδια, να σκεφτούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και φυσικά να τους θέσουν σε εφαρμογή, για να προστατέψουν το περιβάλλον στην καθημερινότητά τους ως πολιτικά σκεπτόμενοι πολίτεςπου ζουν σε μια δημοκρατική κοινότητα.

Μετά από λίγες μέρες μας επισκέφτηκε στην τάξη μας μια Πράκτορας για να μας δώσει οδηγίες ώστε  σαν γνήσιοι Πράκτορες να γίνουμε ενεργοί πολίτες, πρόθυμοι και ικανοί να συμμετέχουμε στη δημοκρατική διαδικασίαλήψης αποφάσεων και να κατανοήσουμε τη σημασία του ρόλου του πολίτη στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο ενθουσιασμός των παιδιών απερίγραπτος!

Γαλάνη Αλεξάνδρα

Δασκάλα του Ε’2 του 3ου Δ.Σ. Ρόδου

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *