Θεοφάνεια 2020 Ρόδος – Από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας

Δωδεκάνησα

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα στο νησί της Ρόδου αλλά και σε όλη τη Χώρα η μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων..

Το πρωί τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο η Θεία λειτουργία στον ιερό Ναό του Ευαγγελισμού. Η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα για τον καθαγιασμό των υδάτων έγινε στην προβλήτα πίσω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσία πολιτικών φορέων του νησιού, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και πλήθος κόσμου.

Όταν Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου έριξε τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα οι κολυμβητές βούτηξαν  και έδωσαν τον δικό τους αγλωνα για το ποιος θα καταφέρει να τον ανασύρει.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυραν οι  Ευάγγελος Καρυοφυλλάκης και Γιώργος Ζαρίφης.

Ανάμεσα στους κολυμβητές υπήρξαν μικρά παιδιά αλλά και μια γυναίκα η κ. Ελένη Καραγιάννη.

Το όνομα των Θεοφανείων προήλθε από τη φωνή του Θεού που ακούστηκε στη Γη, προκύπτει δηλαδή από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές.

Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων), καθώς όπως λέει στο τέλος το Απολυτίκιο της Εορτής, ήλθε ο Χριστός για να φωτίσει τον κόσμο, μπολιάζοντάς τον και πνευματικά δια του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.

Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζεται η μνήμη του γεγονότος της Βάπτισης του Ιησού δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Φαίνεται όμως ότι αναφάνηκε πολύ νωρίς στη πρώτη Εκκλησία των Χριστιανών.

 

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *