Το ασφυκτικό «man to man» των Ελλήνων αεροπόρων κι ένα ρουά ματ στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελλάδα
Πέρα από τις ηχηρές απαντήσεις που παίρνει η Τουρκία το ΓΕΣ έχει καταστρώσει ένα σχέδιο εκπομπής μηνυμάτων που σίγουρα δεν αρέσει τόσο πολύ ούτε στην κυβέρνηση Ερντογάν, ούτε στο τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο

Μπορεί στην επικαιρότητα να είναι πρώτο θέμα η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο πρόσωπο που επέλεξε για ΠτΔ, ωστόσο, στην ημερήσια διάταξη, πρώτο θέμα εδώ και καιρό είναι η τουρκική παραβατικότητα. Η διάσκεψη του Βερολίνου με απούσα την Ελλάδα και οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο είναι «φλέγοντα» θέματα.

Είναι οφθαλμοφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να «σφυροκοπήσει» το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τις έκνομες ενέργειές της. Το ηθικό πάντως του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καμφθεί, ιδίως αυτό το διάστημα που όλοι παρατηρούν το τι θέλει η Αγκυρα.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι πως την στιγμή που η τουρκική πολεμική αεροπορία επιχειρεί έναν κορεσμό δυνάμεων, η Πολεμική Αεροπορία απαντά με διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών για την αναχαίτιση. Οι αδυναμίες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι γνωστές ιδίως μετά και την δημοσιοποίηση επίσημων εγγράφων τα οποία δείχνουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι επιτελείς της γείτονος. Και μπορεί οι Τούρκοι ιπτάμενοι να μην περισσεύουν σε αριθμούς, αλλά υπάρχουν όσοι χρειάζονται για να παραβιάζουν το FIR Αθηνών και Εθνικό εναέριο χώρο. Όμως τα 10 έως 20 αεροσκάφη, δεν αρκούν ώστε να κορεστεί η ελληνική αεράμυνα που απαντά σχεδόν σε μόνιμη βάση με απογειώσεις διπλάσιου αριθμού μαχητικών. Στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ξεχωριστό ρόλο, είναι μέρος αυτής, στέλνουν μηνύματα αποτελεσματικής ισχύος δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτούν σε καμία περίπτωση τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία.

Μπορεί οι επιτελείς να τονίζουν προς τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τους ιπταμένους ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, όμως αυτό δεν σημαίνει πως τους έχουν πει να βρίσκονται μίλια μακριά όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το hellasjournal. Κυρίως το τελευταίο διάστημα έχει φανεί και μέσα από ερασιτεχνικές λήψεις νησιωτών ότι τα ελληνικά γεράκια βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα πίσω από τα τουρκικά υποχρεώνοντας τους ιπταμένους της γείτονος ν’ ασφυκτιούν από αυτό το «man to man» και το στενό «pressing».

Πάντως οι 77 παραβιάσεις από τα CN-235 και τα ελικόπτερα S-70 που απονηώνονταν από τις φρεγάτες του τουρκικού στόλου, ιδίως εκείνα που βρίσκονται νοτιοανατολικά της Κρήτης, έκαναν και πάλι τις γνωστές απέλπιδες προσπάθειες μήπως εντοπίσουν κάπου τον ελληνικό αθέατο κυνηγό που κυκλοφορεί στην θαλάσσια περιοχή.

Πέρα όμως από τις ηχηρές απαντήσεις που παίρνει η Τουρκία, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν φαίνονται ή δεν μαθεύονται – και καλώς- στο ευρύ κοινό, το Γενικό Επιτελείο έχει καταστρώσει ένα σχέδιο εκπομπής μηνυμάτων που σίγουρα δεν αρέσει τόσο πολύ ούτε στην κυβέρνηση Ερντογάν, ούτε στο τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, το επόμενο διάστημα ξεκινούν πολύ νωρίς κάτι που θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε ως προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επερχόμενη «Μέδουσα» του καλοκαιριού, στην οποία θα λάβει μέρος και η Γαλλία όπως όλα δείχνουν. Αυτό λένε οι ίδιες πηγές θα γίνει με την γαλλική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο η οποία ωστόσο θα συνοδεύεται από ελληνικές μονάδες επιφανείας.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *