Αντώνης Καμπουράκης: «Φως παντού. Πρέπει να φωτιστεί το σκοτάδι της τακτικής και ο Ροδίτης να ξέρει αυτό που τον αφορά»

Δωδεκάνησα Δήμος Ρόδου

Σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κηρύσσεται έκπτωτη η ανάδοχος κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας, στο Δήμο Ρόδου»

«Είμαι βέβαιος ότι ο Ροδίτης επιθυμεί να γνωρίζει από πρώτο χέρι, πράγματα τα οποία τον αφορούν και πράγματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, με τη ζωή του, με το μηνιαίο ή ετήσιο εισόδημα του, άρα με τις χρεώσεις του Δήμου, το πώς διαχειριζόμαστε εμείς αυτές τις χρεώσεις, και τι κάνουμε σε σχέση με αυτά τα οποία δεσμευτήκαμε  και για αυτά τα οποία ο Ροδίτης μας ψήφισε και εμένα με επέλεξε και με έθεσε στη θέση αυτή. Πέντε μήνες πριν ανέλαβα τη Δημαρχία της Ρόδου με μεγάλη χαρά και με ιδιαίτερη αίσθηση του καθήκοντος, γνωρίζοντας πως στην πρόταση μας, η Ρόδος έχει εναποθέσει τις ελπίδες για τη ζωή της αλλά και την αξιοπρέπεια της και αυτό ακριβώς πρέπει να επισημάνω, ότι η Ρόδος έχει εναποθέσει το μέλλον που αξίζει και της υποσχεθήκαμε. Αυτό απαιτεί και ζητά από μας. Παρέλαβα ακριβώς ότι περίμενα. Ένα δύσκολο έργο που ζητούσε δουλειά, κόπο θυσίες, πολλές ώρες εργασίας, σχέδιο, καλά μυαλά εξαιρετικούς συνεργάτες, συμπράξεις, συναινέσεις συνομιλίες, αλλά και αποφάσεις που θα τραβούσαν μπροστά».

«Όμως, ούτε η εκκίνηση μου ούτε και η αφετηρία μου, με υποχρεώνουν  να χρωστάω σε κάποιον, να συμβιβάζομαι, να κρύβω πράγματα να παραπέμπω αλλού, να γελάω, θεωρώντας  ότι ο τακτικισμός είναι σκοπός. Η πυξίδα πάντα δείχνει τον βοριά. Η πυξίδα της δημοτικής αρχής και δική μου προσωπικά δείχνει τη Ρόδο που μας κάνει περήφανους και που λάμπει. Βέβαια αυτό είναι το λιμάνι, αυτός είναι ο προορισμός. Το ταξίδι όμως έχει και φουρτούνες. Οι φουρτούνες σίγουρα έχουν θαλασσοταραχές, έχουν τσακωμούς, έχουν κονταροχτυπήματα. Έχουν άδικες μαχαιριές και δίκαια επιχειρήματα. Σε κάθε περίπτωση οι φουρτούνες πρέπει να χαρακτηρίζονται από καλό καπετάνιο. Σίγουρα από νηφαλιότητα, από τεκμηριωμένη σκέψη, από ξέρω που πάω. Γι’ αυτό μιλάω και για πυξίδες».

Ο κ. Καμπουράκης αναφερόμενος στους λόγους που συνεδρίασε εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή δήλωσε:

«Εχθές είχαμε έκτακτη οικονομική επιτροπή. Από το όνομα της και μόνο, σημαίνει ότι, αν σέβεσαι τη δημοκρατία, τους κανόνες, το νόμο, τις αρχές έκτακτο είναι κάτι το οποίο είναι έκτακτο. Δεν συναινώ, ούτε και παίρνω το μέρος κάποιου που λέει ότι δεν είχα χρόνο να σκεφθώ κάτι έκτακτο. Αντίθετα, προετοιμάζεσαι για τον πόλεμο όταν θέλεις να διασφαλίσεις την ειρήνη. Προετοιμάζεσαι για τα πάντα, για το αναπάντεχο. Όταν θέλεις να διασφαλίσεις την ομαλότητα και την κανονικότητα. Αλλά το έκτακτο είναι έκτακτο. Και κάτι το οποίο ανήκει στη γρήγορη διαδικασία δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το ότι δεν είχα το χρόνο να το διαβάσω». Εκείνη την ώρα ένας καπετάνιος ξέρει ότι πρέπει να επιλέξει, έχοντας πυξίδα και μυαλό. Χθες στην Οικονομική Επιτροπή, συζητήθηκε ένα θέμα το οποίο αφορά αρχές. Ήταν επί της αρχής. Ισάξια σημαντικά, ασχολήθηκε η οικονομική επιτροπή και με την ουσία. Υπάρχει ένα δίλλημα. Όλοι θέλουμε να πάμε μπροστά. Όλοι θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, όλοι ζητούμε καλύτερες προϋποθέσεις στη ζωή μας και στο μέλλον των παιδιών μας. Το ερώτημα είναι: Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι κάποιες από αυτές απαιτούν θυσίες; Και δεύτερον, είμαστε οπαδοί της δημοκρατίας; Την υπηρετούμε και όταν δεν μας συμφέρει; Δεν αρκεί να αναφέρουμε μόνο προεκλογικά, πως έχουμε άξια στελέχη στο δήμο, αλλά και μετεκλογικά. Στην περίπτωση τη δική μου βεβαίως και έχω. Στην περίπτωση της χθεσινής οικονομικής επιτροπής το θέμα επί της ουσίας είναι απλό. Η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής έργου, αυτή που ορίζεται από τα πιστεύω μου, ως ο συνομιλητής του αναδόχου για την εγκατάσταση του συστήματος εξοικονόμησης ενέργειας, συνεδρίασε, τυπικά έκανε όσα όφειλε. Η τυπικότητα της διαδικασίας ήταν άριστη μέχρι το τέλος. Συνεδρίασε, έβγαλε πρακτικά, ζήτησε εγγράφως πρωτοκολλημένα πέντε φορές την έκπτωση του αναδόχου της εγκατάστασης των Led στο νησί μας».

«Η επιλογή είναι το ότι θα πάρουμε πολιτική απόφαση που θα απογυμνώνει την επιτροπή; Έχουμε στοιχεία τα οποία να μας οδηγούν να αμφισβητήσουμε το αν η επιτροπή καλώς ή κακώς τεκμηριώνει ενδεικτικά εννέα σημεία τα οποία δεν συμφωνούν με τη σύμβαση που υπογράφτηκε ή θα θεωρήσουμε πως εξαρχής έχουμε εμπιστοσύνη στους υπηρεσιακούς τους οποίους σεβόμαστε, είτε μας συμφέρει είτε δεν μας συμφέρει. Όχι κατά το δοκούν. Όχι αλα κάρτ. Χθες στην οικονομική επιτροπή, συσκεφθήκαμε και ακούσαμε όπως οφείλαμε  και την πλευρά του αναδόχου. Ακούσαμε αυτά που έγραψε σε 29 σελίδες, μία μέρα πριν, στις 27 του μηνός και αυτά τα οποία μας είπε δια ζώσης, εκπροσωπώντας κατά την δήλωση του, την κοινοπραξία και τις εταιρείες που την απαρτίζουν. Ο Ελληνικός νόμος ενθαρρύνει δύο πράγματα. Τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αλλά και τον ανταγωνισμό για το συμφέρον του Ροδίτη και της Ροδίτισσας. Δεν βάζει φωτογραφικές διατάξεις, που να αποκλείουν κάποιους από το να μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς, γιατί η πυξίδα δείχνει πάντα το συμφέρον των Ροδιτών. Επίσης δεν υπάρχουν μυστικές και απόρρητες συμβάσεις. Δεν κατανοώ, σε ποιο σημείο γίνεται αναφορά ότι ο Δήμος έχει άξιους υπηρεσιακούς αλλά χρειαζόμαστε ένα σύμβουλο που να μας πλαισιώσει, να μας δυναμώσει με επιπρόσθετη γνώση και όπως εγώ καταλαβαίνω τον ανεξάρτητο σύμβουλο, να είναι γνώστης, δίκαιος μεν, νόμιμος μεν, αλλά φύλακας άγγελος των συμφερόντων του Δήμου. Θα σας πω ότι για μένα υπάρχουν λέξεις που έχουν πάρει κακή μετάφραση στη νέα μας συνείδηση. Δήμος δεν είναι ούτε το κτίριο, ούτε ο λογαριασμός στην τράπεζα, ούτε ο ισολογισμός, ούτε τα λόγια. Δήμος είναι το σύνολο των δημοτών του νησιού».

«Για μένα τα πάντα πρέπει να δείχνουν το συμφέρον των δημοτών. Στην οικονομική επιτροπή δόθηκαν απαντήσεις . Όμως αποδείχθηκε ότι κρατούσαμε μια σύμβαση 153 σελίδων με μια διαιτησία όπου έχω στην καλύτερη περίπτωση το 33% . Θα μετέχουν δηλαδή ο Δήμος ο σύμβουλος και ο ανάδοχος. Άρα 2/3 είναι απέναντι μου. Γιατί είναι απέναντι μου; Κατά την γνώμη μου, δεν είναι σωστό όπως κρίνω ο σύμβουλος να είναι εταίρος και συνεργάτης του αναδόχου και όχι φύλακας άγγελος του Δήμου. Περίμενα να βρω μια σύμβαση η οποία θα διασφάλιζε όχι 29 σελίδες, τα επιχειρήματα του αναδόχου αλλά θα διασφάλιζε και τα επιχειρήματα και το συμφέρον του Ροδίτη. Δεν βρήκα. Το συμφέρον του Ροδίτη στη σύμβαση δεν ξέρω αν κάποιος στα περίπου που επικρατούν, στο παρελθόν αυτού του χώρου και στο τονίζω, στο χθες, στα δεσμά αυτού του χώρου, δεν νομίζω ότι διασφαλίζεται. Αν υπήρχε η πρόθεση να διασφαλιστεί, προφανώς, ο λαός γνωρίζει, ποιος θα είχε καρούλια και ποιος θα γινόταν πατίνι. Αυτό το οποίο έκρινε χθες η οικονομική επιτροπή ήταν, πως οφείλει να μείνει πιστή στις αρχές της και να συνεχίσει με επιμονή, δουλεία, διάβασμα να διαχειριστεί το μεγαλύτερο έργο εξοικονόμησης ενέργειας 26 εκατομμυρίων ευρώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σεβόμενοι την εισήγηση της επιτροπής και τους μοναδικούς συνομιλητές από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία. Θέλει μεγάλη ερεύνηση με ποιανού  τις πλάτες υπογράφτηκε έτσι».

Όπως είπε ο δήμαρχος τα led διασφαλίζουν τρία πράγματα:

«Ενέργεια φιλική στο περιβάλλον, φωτισμό επαρκή για τους δρόμους μας, τα στενά μας, τις γειτονιές μας που να μας κάνει  υπερήφανους από πλευρά φωτισμού, Επίσης 11,5 εκατομμύρια θα αφαιρεθούν από το πληρώνω του Ροδίτη και θα προστεθούν στο εισόδημα του».

«Από πλευράς σκέψης μου, θέλω να πω το εξής. Δεν είναι μονάχα λόγια για να τα λέμε. Πολλές συμπτώσεις, πολλά απαράδεκτα και πολλά περίπου. Εγώ ένα πράγμα ξέρω. Το ταξίδι είναι δύσκολο. Έχει  φουρτούνες. Δεν ξέρω αν έχει και ξύλο για μας. Αλλά και αυτό, είμαστε έτοιμοι και εφοδιασμένοι να το αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι δίλλημα ούτε να με λυπηθεί κάποιος, ούτε να λυπηθώ εγώ. Δεν είναι δίλλημα το από που προχωράω, αλλά έχει σημασία έχει το που θέλω να πάω. Άρα η ασυλία έχει λάβει τέλος. Δεν υπάρχει το αίσθημα της ασυλίας και του περίπου. Είναι σειρά οι συμβάσεις που προδίδουν αυτά τα αισθήματα. Εκβιαστικά διλλήματα δεν υπάρχουν. Ένας είναι ο στόχος. Το συμφέρον της Ρόδου. Τον Αύγουστο ορκίστηκα στο Ευαγγέλιο και στο Σύνταγμα και στους νόμους αυτής της Χώρας. Δεν ορκίστηκα σε τζίρο, σε ισολογισμό ή σε κερδοφορία επιχείρησης. Αυτό οφείλω και θα υπηρετήσω όσο ακριβώς και αν στοιχίζει αυτό σε μένα προσωπικά. Η δημοτική αρχή σήμερα είναι συνταγμένη στο ότι η μετριότητα δεν πρέπει να είναι ούτε επιλογή, ούτε τακτική. Οφείλω να σας πω ότι αυτά που συμβαίνουν είναι προϊόν ώριμης σκέψης επαρκούς ικανότητας να εκτιμηθούν οι συνθήκες» .

 Σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο, για το αν θα γίνει νέος διαγωνισμός για το ίδιο έργο ο κ. Καμπουράκης δήλωσε:

«Αυτό που συναινώ πλήρως είναι ότι πρέπει να φωτιστεί το σκοτάδι της τακτικής που θεωρούσε πως πρέπει να φωτιστεί το νησί. Ας μείνω σε αυτό. Περισσότερο φως στο σκοτάδι που δεν μας έφερνε στο φως».

Τελειώνοντας ο δήμαρχος τόνισε για μια ακόμη φορά τα εξής:

«Ο Ροδίτης να ξέρει ότι εδώ έχει ανθρώπους πιστούς, σε αυτά τα οποία δεσμεύτηκαν και σε αυτά τα οποία, πήραν την εξουσιοδότηση από την κάλπη του Ροδίτη, να καθίσουν στην καρέκλα του Δημάρχου της Ρόδου. Το μέλλον της Ρόδου σίγουρα είναι φωτισμένο».

«Άμα θες να πας σε καλύτερο μέλλον, πρέπει να βάλεις τα πόδια σου στην θάλασσα, να βραχείς, να περάσεις τον ωκεανό και να πας εκεί που δείχνει η πυξίδα. Σε μια Ρόδο που να λάμπει»

 

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *