Πρόκληση ή θαλασσοταραχή; Το Orus Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ελλάδα
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και είναι υπό στενή παρακολούθηση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Στα 128 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και 292 από το ανατολικό άκρο της Κρήτης παραμένει το Ορουτς Ρέις το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας σε διεθνή ύδατα. Στις 06:40 το σεισμογραφικό πέρασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τότε σήμανε συναγερμός στο ελληνικό Επιτελείο. Σημειώνεται ότι το σεισμογραφικό βρέθηκε ανήμερα των Ιμίων.

Το  Ορουτς Ρέις πλέει με τα ηχοβολητικά καλώδια των ερευνών ποντισμένα στην θάλασσα, όμως η ταχύτητα του και ο καιρός είναι στοιχεία που δείχνουν ότι δεν πραγματοποιεί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο τουρκικό σεισμογραφικό και δια ασυρμάτου ενημερώνει τον καπετάνιο του τουρκικού πλοίου πως βρίσκεται παρανόμως εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ανώτατες πηγές ανέφεραν στο hellasjournal ότι πιθανό το ερευνητικό και τα συνοδευτικά πλοία να έχει βρεθεί λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτές τις ώρες στο σημείο που βρισκόταν παράνομα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας σεισμικές έρευνες στο οικόπεδο 4.

Η σύμπτωση πάντως είναι ότι και το 2018 ξανά η φρεγατα Νικηφόρος Φωκάς είχε κληθεί να απομακρύνει το ερευνητικό Barbaros από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα όταν τότε ηθελημένα προκάλεσε την ελληνική δυναμική αντίδραση.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ το Ορουτς Ρέις δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Το ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι το τουρκικό σεισμογραφικό κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ήταν σε ανοιχτή γραμμή με το ΥΠΕΘΑ για κάθε ενδεχόμενο.

Το ερευνητικό σκάφος Ορουτς Ρέις εξακολουθεί να βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν και αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως αποχώρησε. ίδιες πληροφορίες δεν έχει ρίξει καλώδια στον θαλάσσιο χώρο, αλλά έχει κατεβάσει δυο «βοηθητικές» βάρκες. Τόσο το ελληνικό υπουργείο Άμυνας όσο και το Εξωτερικών βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ οι κινήσεις του σκάφους και ο σκοπός του δεν είναι ξεκάθαρος καθώς το γεγονός ότι έχει ρίξει καλώδια δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες, αλλά ίσως πρόκειται για προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας με σκοπό να δημιουργήσει ένταση ή να δοκιμάσει την ελληνική αντίδραση.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *