Σύμη: Οι όμορφες αναμνήσεις δεν γκρεμίζονται

Δωδεκάνησα

Σύμη: Οι όμορφες αναμνήσεις δεν γκρεμίζονται!

Κάθε γήπεδο έχει τη δική του ιστορία, τους δικούς του κανόνες και τους δικούς του θαμώνες. Το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Σύμης κατέχει εξέχουσα θέση στην καρδιά και το μυαλό κάθε Συμιακού. Μικρού και μεγάλου. Ένα γήπεδο που μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών, δυνάμει αθλητών. Αυτό το γήπεδο, με απόφαση της δημοτικής αρχής κι αφού πέρασαν τον σκόπελο της γραφειοκρατίας, γκρεμίζεται. Ναι, σωστά διαβάσατε. Δεν ανακαινίζεται, γκρεμίζεται. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να σημειώσουμε πως δε θα γίνει πάρκινγκ (!!!), αλλά γήπεδο τέννις.

Η σκέψη να γίνει στο νησί γήπεδο αντισφαίρισης δεν είναι κατακριτέα. Όμως, οι εμπνευστές της ιδέας όφειλαν να προνοήσουν να γίνει σε άλλο σημείο της Σύμης κι όχι στο γήπεδο-σπίτι που συντρόφευε τα παιδικά χρόνια των κατοίκων της Σύμης. Μάλιστα, πριν ολοκληρωθεί το γήπεδο τέννις είναι αναγκαίο να προσληφθεί από τον Δήμο Σύμης προπονητής αντισφαίρισης και να βρεθούν τα κίνητρα, ώστε τα παιδιά του νησιού να αγαπήσουν το άθλημα, το οποίο καλώς ή κακώς δεν είναι δημοφιλές στην Ελλάδα. Η απόφαση περί γκρεμίσματος του ανοιχτού γηπέδου στον Γυαλό, πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Το γήπεδο, από το οποίο πέρασαν γενιές και γενιές Συμιακών αθλητών, ανθρώπων από τον χώρο του μπάσκετ κι όχι μόνο που επισκέφθηκαν το νησί, είναι λάθος να αλλάξει λειτουργία. Μια πιο ορθολογική σκέψη, με γνώμονα το συμφέρον των αθλητών της Σύμης, είναι να ανακαινιστεί και να γίνει ένα πανέμορφο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ που να τηρεί όλες τις προδιαφραφές και την ασφάλεια αυτών που το χρησιμοποιούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμείνει ως έχει, διότι κρύβει πολλούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Το γήπεδο, στο οποίο τα παιδιά έμαθαν στην τρυφερή τους ηλικία τί σημαίνει αθλητισμός, με κρύα και βροχές δεν πρέπει να μείνει μια γλυκόπικρη ανάμνηση. Είναι η πρώτη αγάπη και δεν την γκρεμίζεις.

Είναι ο μοναδικός χώρος άθλησης στον Γυαλό, οπότε γίνεται κατανοητό πως πέραν της απογοήτευσης περιορίζονται, αν όχι εξαλείφονται, οι επιλογές των παιδιών για παιχνίδι και άθληση. Ειδικά, στην εποχή μας που οι ασχολίες των νέων έξω από το σπίτι έχουν αντικατασταθεί από την οθόνη που προκαλεί αποχαύνωση. Αξίζει λοιπόν στο γήπεδο που για χρόνια συντηρούσε αθλητικά ολόκληρο το νησί, να βελτιωθεί, να ανακαινιστεί και να γίνει ένα πραγματικό κόσμημα στην καρδιά της Σύμης.

Το γήπεδο που παίξαμε μπάσκετ για πρώτη φορά, που χτυπήσαμε την μπάλα στο τσιμέντο, που σκίσαμε τα γόνατά μας, ο χώρος που φιλοξένησε το καρναβάλι, τη γιορτή στεφανιών, την αιώνια μάχη Χωριό-Γυαλός, ακόμα και κρυφούς έρωτες, οφείλει να μείνει στη ζωή όπως είναι χαραγμένο στις ψυχές των παιδιών. Δε θα του πούμε αντίο, αν και η αποκαθήλωση έχει ξεκινήσει, αλλά ένα μεγάλο ευχαριστώ για το παιχνίδι και τις όμορφες στιγμές που μας χάρισε.

Κυριάκος Καρακατσάνης

36Shares

1 σκέψη στο “Σύμη: Οι όμορφες αναμνήσεις δεν γκρεμίζονται

  1. Κατά καιρούς στην Πατρίδα μας έρχεται στην μόδα, ή μάλλον αναδεικνύεται περισσότερο από άλλα, κάποιο άθλημα που συνέπεσε την συγκεκριμένη εποχή να είναι στα φόρτε του είτε μετά από διεθνείς διακρίσεις, νέες τάσεις, είτε δυστυχώς λόγω πιθανής κερδοφορίας από έργα υποδομής για εργολάβους, αναδόχους τους και ενδιάμεσους… Έτσι είδαμε το άλμα επί κοντώ, το βόλεϊ, το μπάσκετ, η ιστιοπλοΐα, η συγχρονισμένη κολύμβηση, το κικ μπόξινγκ, η σκοποβολή και άλλα, να εμπνέουν χιλιάδες νέους για να ασχοληθούν με αυτά που διακρίθηκαν τα είδωλά τους και πολύ καλώς έκαναν. Άλλωστε για κάθε γήπεδο αθλητισμού, σώζονται χιλιάδες παιδιά από την άνοια που θα τα έσπρωχνε εθιστικά σε μαύρα μονοπάτια….
    Για πολλά από αυτά όμως περνά η φούρια και ο ενθουσιασμός, βάζοντάς μας πάλι στην αναμονή για νέους ενθουσιασμούς και μεράκια. Θέλω να πιστεύω πως στην Σύμη που λατρεύω και παρακολουθώ, το κάθε σχέδιο υποδομής ή πολιτισμού των Τοπικών Αρχόντων, να βουτιέται πρωτύτερα βαθιά μέσ’το μυαλό και με γνώμονα το διαχρονικό συμφέρον των κατοίκων, η επιλογή του να βασίζεται σε εφικτά σχέδια, ας είναι και μεγαλόπνοα, αλλά που θα προάγουν ρεαλιστικά το μέλλον της κοινωνίας του νησιού μας. Θέλω λοιπόν να πιστεύω πως η επιλογή του νέου γηπέδου τένις να έγινε με λογικά κριτήρια, με διορατική προβολή στο μέλλον και την επιτυχία του σχεδίου και όχι απλά για λόγους εύκολου προεκλογικού εντυπωσιασμού ή ακόμη χειρότερα για ύποπτα κέρδη από την κατασκευή. Όπως και να έχει η συγκεκριμένη ιδέα με βρίσκει λιγάκι εξαπίνης εφόσον όπως είναι γνωστό Πανελλαδικά, το μπάσκετ δεν απαιτεί πέραν του φιλέ στα καλάθια και της σχετικής μπάλας τίποτε άλλο για να κρατήσει κοντά στο άθλημα και απλούς παίκτες και εν δυνάμει μελλοντικά αστέρια του. Το τένις από την άλλη, απαιτεί εκτός του πολυσύνθετου εξοπλισμού του γηπέδου, αντίστοιχα ακριβού κόστους όργανα/εξοπλισμό (ρακέτες, μπαλάκια, παπούτσια κ.α.) που ζητούν μάλιστα και σχετική συντήρηση (πλέξιμο και επισκευές στα νεύρα των ρακετών κ.α.). Θέλει επίσης ατελείωτες ώρες προπόνησης για τους αθλητές γι αυτό και ποτέ δεν είναι αρκετό ένα μονάχα γήπεδο αυτού του είδους, αλλά πολλά εν σειρά….. Επικουρικά λοιπόν ενός ανακαινισμένου γηπέδου μπάσκετ που σίγουρα θα ευημερεί πάντα στην υπάρχουσα τοποθεσία, με συντηρημένα πλέον καλάθια, εξέδρες, επαρκή φωτισμό, γιατί όχι αποδυτήρια και προσφορά σε μπάλες από χορηγούς, για τους πιστοποιημένους αθλητές και όχι μόνον, θα μπορούσε γιατί όχι να δοκιμαστεί και το τένις σε μια άλλη τοποθεσία από τις πολλές που υπάρχουν αναξιοποίητες και διάσπαρτες μέσα ή στην περιφέρεια του Γυαλού. Καλοδεχούμενες ιδέες λοιπόν για πρόοδο, με προοπτική, σίγουρα υπάρχουν! Εφόσον λοιπόν είναι εφικτές, με αγνή πρόθεση και με σοβαρή αντιμετώπιση, ας τις ακούσουμε από όπου και αν προέρχονται, χωρίς κόμπλεξ εγωισμούς και μισαλλοδοξία! Αν μη τι άλλο, δυνητικά όλοι αποσκοπούν στο καλό του νησιού…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *