«Περιβάλλον, προβληματισμοί και δράσεις» τα θέματα της ημερίδας που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο  Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου

Δωδεκάνησα Περιβάλλον

Ημερίδα με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών, των επιχειρηματιών που ασχολούνται με το κομμάτι του τουρισμού αλλά και των κατοίκων του νησιού, για τον σεβασμό του περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε χθες στο «Θέρμαι».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο  Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου.

Για το θέμα μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το περιβάλλον. Περιβάλλον, προβληματισμοί και δράσεις. Πέρυσι στην παρουσίαση, μας προετοίμασαν, ότι προβλέπεται μάλλον, να έχουμε μείωση των αφίξεων στο νησί, παγκοσμίως, λόγω του περιβάλλοντος, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της μεγάλης επιτυχημένης καμπάνιας που έκανε η 16χρονη Γκρέτα Τούμπεργκ στη Σουηδία. Πέτυχε τον στόχο της, διότι κλείνοντας τη σεζόν, διαπιστώσαμε κι εμείς, ότι  η Ρόδος είχε μείωση αφίξεων από τα Σκανδιναβικά κράτη με ποσοστό 6%. Το γεγονός αυτό μας χτύπησε το καμπανάκι, και έπρεπε να κάνουνε κάτι. Και τότε αποφασίστηκε ότι πριν την σεζόν, έπρεπε να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να αποδείξουμε, πως η Ρόδος μπορεί να γίνει ένας πράσινος εμβληματικός προορισμός».

Όπως ανάφερε ο κ. Ματσίγκος το 2018, στην Βόρεια Ευρώπη, είχε τόσο ζεστό καλοκαίρι, που πολλοί ταξιδιώτες δεν ταξίδεψαν και παρέμειναν στα κράτη τους. Επομένως από τότε, όπως είπε, φαινόταν ότι ξεκινούσε το πρόβλημα. Οι  απαιτήσεις των πελατών αλλά και των τουρ οπερέιτορς  έχουν πλέον αλλάξει.

Ο κ. Ματσίγκος τόνισε πως η Ρόδος μπορεί να γίνει πράσινος εμβληματικός προορισμός:

«Η Ρόδος έχει τη Μεσαιωνική Πόλη, η οποία είναι μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει παραδοσιακούς οικισμούς, πλούσιες περιοχές Natura,  μοναδική πανίδα και χλωρίδα, πολύ καλό κλίμα με ηλιοφάνεια, παραλίες καταπληκτικές, αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνα, οδικό δίκτυο , γραφικότατα χωριά, σχολές τουριστικών επαγγελμάτων  άριστες ξενοδοχειακές μονάδες». Αυτό που συζητήθηκε πολύ τελευταία, είναι ότι η Ρόδος με τις τόσες πολλές ημέρες το χρόνο ηλιοφάνειας, θα πρέπει να παράγει το δικό της ρεύμα. Αυτό έπρεπε να είχε ήδη γίνει, να το είχαμε κάνει».

Ο κ. Ματσίγκος στην εκτενή αναφορά του, δήλωσε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει στοχευμένη προβολή και διαφήμιση. Η Ρόδος να συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και αυτό να ενισχύσει την εικόνα του νησιού μας και στο εξωτερικό.

Για το θέμα μίλησε και ο βουλευτής  Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης: «Θα πρέπει να υπάρχει μια σύζευξη δυνάμεων και δουλειάς του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου. Είναι σημαντικό να αφήσουμε έναν τόπο καλύτερο για τις επόμενες γενιές. Πιστεύω πως η σημερινή ημερίδα θα είναι η αφορμή η Δωδεκάνησος, η Ρόδος, να καταστούν πράσινοι προορισμοί που σέβονται το  περιβάλλον. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας ευχαριστήσω, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη και να γνωρίζετε πως μπορώ να συμβάλω, θα είμαι στην διάθεσή σας».

Ο  βουλευτής της ΝΔ κ. Ιωάννης Παππάς έκανε κι αυτός με τη σειρά του δηλώσεις για το θέμα: «Είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο να πραγματοποιούνται δράσεις όπως η σημερινή. Το περιβάλλον είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και αφορά όλους μας. Ο κ. Παππάς αναφορικά με κάποια σχόλια που έγιναν σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος All Inclusive , έκανε σαφή  την ανάγκη να βελτιωθεί το περιβάλλον ώστε οι τουρίστες να μην μένουν μέσα στα ξενοδοχεία αλλά να επισκέπτονται και άλλα σημεία του νησιού μας».

Δηλώσεις έκανε και ο κ. Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού: «Η Χώρας μας ευτυχώς έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Η διεθνή της εικόνα έχει αναβαθμιστεί, ο Πρωθυπουργός μας έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, σε ότι αφορά την προστασία του πλανήτη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι και ο ίδιος νησιώτης και αντιλαμβάνεται τη σημασία του Τουρισμού και του τουριστικού προϊόντος, το οποίο και υποστηρίζει. Έχει αναλάβει και διεθνή εκστρατεία για να αναδείξει τα μεγάλα αυτά διεθνή ζητήματα, ώστε η Χώρα μας να έχει φωνή, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στα Ηνωμένα Έθνη. Η Χώρα μας έχει λάβει τολμηρές αποφάσεις, με αποκορύφωμα το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και για το κλίμα. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια». Ο κ. Κρεμλής αναφέρθηκε γενικότερα στο περιβαλλοντικό ζήτημα καταλήγοντας: «Αν δεν αντιμετωπίσουμε έξυπνα το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό. Αν το κλίμα υποβαθμιστεί ο τουρισμός θα υποφέρει. Η ποιότητα της ζωής μας θα υποβαθμιστεί μαζί με το περιβάλλον. Άρα περνάμε από το κλίμα στο περιβάλλον, διότι το κλίμα επηρεάζει το περιβάλλον, αλλά το περιβάλλον είναι και ένα αυτοτελές κεφάλαιο του πλανήτη μας, το οποίο θα πρέπει να προστατευτεί».

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα τουρισμού στα Δωδεκάνησα κ. Κώστας Χρυσοχοίδης εξέφρασε την άποψη του για το θέμα:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και υποχρέωση, να συμμετέχω στην ημερίδα αυτή για ένα τόσο σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα. Αναλύοντας τους όρους περιήγηση και περιβάλλον, μας έρχεται στο νου η συνήθεια των ανθρώπων να μετακινούνται για να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους, τις περιοχές τους, τις συνήθειες, άλλα περισσότερα από όλα τον πολιτισμό τους. Να γνωρίσουν αυτό που σήμερα θα λέγαμε, το περιβάλλον της περιοχής που θα επισκεφτούν. Επιστημονικά το περιβάλλον το αναλύουμε, ως φυσικό και ως ανθρωπογενές. Το πρώτο είναι η φύση που μας περιβάλει και το δεύτερο η κοινωνία με όλες τις δραστηριότητες της. Ο όρος περιβάλλον είναι σύνολο πολλών πραγμάτων. Πρακτικά θεωρούμε ως φυσικό περιβάλλον την χλωρίδα και την πανίδα. Από τη δεκαετία του 60 αναπτύσσεται τουρισμός όπου ένας περιηγητής μετακινείται μαζικά και προκαθορισμένα. Με μοναδικό τρόπο την ανάγκη του ήλιου και της θάλασσας. Δεν έχει στόχο να  διερευνήσει το περιβάλλον το οποίο θα ζήσει. Απολαμβάνει τις ομορφιές του τοπίου, βλέπει τα άψυχα μνημεία ταυτίζοντας τα με τις φαντασιώσεις του. Η Ρόδος τις δεκαετίες του 1920 και 19330 σχεδιάστηκε με μεγάλη λεπτομέρεια, ως πόλη, ως νησί και ως τουριστικός προορισμός στη συνέχεια, αυτό ξεχάστηκε μετά και αφέθηκε στην τύχη της. Ο σχεδιασμός εκείνος περιλάμβανε ξενοδοχεία εστιατόρια, χώρους αναψυχής, γκολφ, πάρκα, οργανωμένες παραλίες, τοπικά προϊόντα, κ.α.Τα προϊόντα της έγιναν γνωστά στον κόσμο και πολλά από αυτά περιζήτητα. Όσα υπάρχουν μέχρι σήμερα έχουν ιδιαίτερη αξία. Αυτός ο σχεδιασμός είχε κάνει τη Ρόδο τον καλύτερο προορισμό παγκοσμίως μέχρι και τη δεκαετία του 60. Στη συνέχεια όμως ο τουρίστας απομονώθηκε από αυτό το περιβάλλον και ξεκίνησε η υποβάθμιση».

Στην συνέχεια ο κ. Χρυσοχοίδης ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Κώστας Ταρασλιάς πήρε το λόγο και μίλησε για το θέμα:

«Όταν μιλάμε για  βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να ξέρουμε και τι είναι. Πρέπει να φροντίσουμε το περιβάλλον για την ανάπτυξη του μέλλοντος. Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ένα είδος οικονομικής ανάπτυξης.  Πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά από θέματα  που έχουν σχέση και με το περιβάλλον και με τον πολιτισμό.  Το προϊόν που ο κόσμος του τουρισμού καλείται να χρησιμοποιήσει δεν είναι μόνο τον περιβάλλον με την έννοια της φύσης  αλλά και μια σειρά από πολιτιστικά προϊόντα.  Η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού θα πρέπει να γίνετε πάντα, με σεβασμό στο περιβάλλον. Αν θέλουμε να  βελτιώσουμε την ποιότητα του τουρισμού μας, θα πρέπει να τους δώσουμε εναλλακτικές μορφές ενασχόλησης. Έτσι θα βγαίνουν από τα ξενοδοχεία τους και δεν περιορίζονται καθ όλη τη διάρκεια των διακοπών τους μέσα σε αυτά».

Για το περιβάλλον αλλά και την ανακύκλωση, μίλησε η αντιδήμαρχος κ. Τσαμπίκα Κιαχαγιά Μαγιόγλου:

«Σήμερα καλούμαστε να αναπτύξουμε ένα τεράστιο ζήτημα, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος  και την υιοθέτηση δράσεων, που ελαχιστοποιούν την επιβάρυνση του. Στο νησί μας αυτή τη στιγμή γνωρίζω ότι, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων  υιοθετεί δράσεις  που αφορούν τη φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά. Άλλωστε,  Όλο και περισσότεροι από τους επισκέπτες μας για την επιλογή του προορισμού τους, εντάσσουν  σε υψηλή κλίμακα την υπεύθυνη στάση απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο βιώσιμος  τουρισμός δεν αποτελεί μόνο τάση της εποχής μας αλλά και ηθική απαίτηση, καθώς ο τουρισμός ευθύνεται για το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ξενοδοχειακός κλάδος καλείται  να ευθυγραμμιστεί σε ένα νέο μοντέλο μεταρρυθμίσεων μειώνοντας τις εκπομπές αερίων για κάθε δωμάτιο ετησίως κατά 90% έως το 2050. Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν αρκεί από μόνη της . Χρειάζεται η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά  και των πολιτών. Ως νέα δημοτική αρχή  στοχεύουμε στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων  που θα ενισχύσουν μια τέτοια προοπτική. Ο δήμαρχος μας Αντώνης Καμπουράκης, έχει κατατάξει τις δράσεις για την  προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ενός πράσινου  δήμου στις υψηλές του προτεραιότητες . Σε  ό τι αφορά την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε τοπικό επίπεδο. Η βελτίωση τους αποτελεί για μας ένα μεγάλο στοίχημα».

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *