Γιώργος Καντής: «Η Ατομική Ευθύνη, η Συλλογική Συνείδηση και οι Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες»

Ελλάδα Υγεία

Γράφει ο Γιώργος Καντής, Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μέλος του μητρώου πολιτικών στελεχών της Ν.Δ, στα Δωδεκάνησα.

                 «Η Ατομική Ευθύνη, η Συλλογική Συνείδηση και οι Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες»

Είναι επιτακτική ανάγκη, να μένουμε όλοι σπίτι και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις στο ελάχιστο. Παρόλο που οι καθημερινές ανάγκες μας επιβάλουν να βγαίνουμε έξω, αυτό πρέπει να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, (ψωμί, super market, φάρμακα). Και γιατί να το κάνουμε αυτό; Γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα αόρατο εχθρό, που δεν κάνει διακρίσεις, κανενός είδους.

Ο Covid – 19, δεν θα ξεχωρίσει κανέναν από εμάς. Μην θεωρήσετε ότι κάποιος δεν κινδυνεύει επειδή είναι πλούσιος, επειδή είναι όμορφος, επειδή είναι δυνατός, επειδή είναι νέος, ακροδεξιός, ακροαριστερός, όπως θέλετε πείτε το.

Ακόμη και αν πιστεύετε πως αυτός ο ιός μπορεί να μη σας αφορά, σίγουρα αφορά κάποιον από αυτούς που αγαπάτε η αυτούς που γνωρίζετε στο άμεσο η έμμεσο σας περιβάλλον και που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

 Οι άνθρωποι αυτοί, είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, αλλά ανάμεσα τους υπάρχουν άνθρωποι που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και αν δεν μπορέσουν να την συνεχίσουν, η υγεία τους επιβαρύνεται ανάλογα.

Αν όλοι μας λοιπόν, κυκλοφορούμε έξω άσκοπα, σε μια εποχή του χρόνου όπου έτσι κι αλλιώς υπάρχουν οι εποχικές ιώσεις και οι εποχικοί πυρετοί, κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε από αυτά, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας και μη επιτρέποντας στις ευπαθείς ομάδες να λάβουν την περίθαλψη την οποία έχουν ανάγκη.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να πω σε αυτούς που απερίσκεπτα πηγαίνουν σε μικρά μέρη και νησιά γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα σωθούν, πως σε αυτά τα μέρη το σύστημα υγείας, ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, σε σοβαρές περιπτώσεις, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και απαιτείτε αεροδιακομιδή στα μεγάλα αστικά κέντρα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί από όλους σοβαρά υπόψη.

Μπορεί λοιπόν εσείς να μη νοσήσετε, η να μην υποστείτε κάποια άλλη κύρωση, αλλά αναλογιστείτε: ποιος πραγματικά μπορεί να αντέξει  το ψυχολογικό βάρος, ότι έκανε άθελα του κακό σε κάποιον από αυτούς που προαναφέραμε. Γιατί ξέρετε πολύ καλά που μπορεί να οδηγήσει αυτός ο ιός.

Αν δείτε τα νούμερα και τις στατιστικές παγκοσμίως μπορείτε να καταλάβετε τι μπορεί να συμβεί αν δεν προτάξουμε την ατομική ευθύνη και την συλλογική συνείδηση.

Ο ιός αυτός, ήρθε να μας θυμίσει αυτές τις έννοιες, με τον πιο σκληρό δυστυχώς τρόπο. Και θυμηθείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι για τους οποίους μιλάμε, μπορεί να είναι οι γονείς ή ο παππούς και η γιαγιά σας.

Ανέκαθεν οι πολίτες παραπονιόμασταν, ότι το Κράτος είναι απών και δεν μεριμνά ούτε προστατεύει τους πολίτες του. Τις τελευταίες μέρες, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μετά από πάρα πολλά χρόνια το κράτος είναι εδώ πριν από μας για μας, παρακολουθεί τις καταστάσεις, λεπτό προς λεπτό, επικαιροποιεί συνεχώς τα μέτρα προστασίας των πολιτών και προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις ούτως ώστε όταν (πρώτα ο θεός), τελειώσει αυτή η κρίση, η ζημιά που αναπόφευκτα θα προκληθεί σε όλους τους τομείς, να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.


Φτάσαμε στο σημείο, ο Πρωθυπουργός, και οι εκπρόσωποι του κράτους καθημερινά, σαν να ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, να μας προτρέπουν, να κάνουμε αυτά που από μόνοι μας θα έπρεπε να είχαμε κάνει. Για πρώτη φορά ακούσαμε, τους αρμόδιους φορείς και επιστήμονες, σχεδόν να μας παρακαλάνε και να μας ρωτάνε, τι δεν καταλαβαίνετε; Και στο κάτω κάτω δεν μας ζητάνε να κάνουμε τίποτα σπουδαίο, παρά μόνο την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποι μας που υπηρετούν στο σύστημα υγείας και στην πολιτική προστασία, αλλά και στα σώματα ασφαλείας, ηρωικά δίνουν την άνιση μάχη με τον ιό, να γίνουμε κι εμείς οι ήρωες της διπλανής πόρτας κάνοντας ουσιαστικά τίποτα και μένοντας στο σπίτι μας.

Gepostet von ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΤΗΣ am Freitag, 13. März 2020

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *