Άνθρωπος και ζώο. Μια σχέση που ξεκινά από την αρχή του κόσμου.

Pets & more

Άνθρωπος και ζώο. Μια σχέση που ξεκινά από την αρχή του κόσμου αλλά έχει αλλοιωθεί επικίνδυνα με το πέρασμα του χρόνου. Μια σχέση που δίνει το παρόν στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10 Μαρτίου) μέσα από το αφιέρωμα «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;». Η πλήρης λίστα ταινιών δεν είναι προς το παρόν ανακοινώσιμη αλλά οι πέντε ταινίες που ήδη ανακοινώθηκαν κεντρίζουν αμέσως το ενδιαφέρον.

Το ολλανδικό «Buddy» η Χέντι Χόνιγκμαν παρατηρεί έξι αφοσιωμένους σκύλους συνοδούς που προσφέρουν θεραπεία και στήριξη σε ανθρώπους που το χρειάζονται ενώ το «When Lambs Become Lions» του Αμερικανού Τζον Κάσμπι καταγράφει έναν αγώνα άνισο και ολέθριο στην Κένυα.

Το «The Hidden Side of Animal Transport» του Γερμανού Μάνφρεντ Κάρεμαν περιέχει εικόνες-σοκ από τη μεταφορά ζώων που εξάγονται από την Ευρώπη και στο «Animus Animalis (Α Story about People, Animals and Things)» της Λιθουανής Αϊστι Ζεγκουλίτε γινόμαστε μάρτυρες των δραστηριοτήτων μιας φάρμας εκτροφής ελαφιών.

Τέλος, το «For the Birds» του Ρίτσαρντ Μάιρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναρωτιέται για το τι συμβαίνει όταν η αγάπη του ανθρώπου για τα ζώα ξεπερνά τα όρια: μια γυναίκα με εμμονή στα πτηνά ζει με περίπου 200 από αυτά.

Το αφιέρωμα εμπνέεται από το ομώνυμο δοκίμιο του Τζον Μπέρτζερ (1926-2017),του βρετανού ριζοσπάστη διανοούμενου, θεωρητικού της τέχνης, συγγραφέα και ζωγράφου ο οποίος εστίασε μοναδικά στους τρόπους που βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και αισθανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Το δοκίμιο θα μεταφραστεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από τη Χριστίνα Λιναρδάκη και θα δημοσιευθεί στον Α-Κατάλογο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

ΠΗΓΗ:TO BHMA
3Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *