Δημήτρης Κρητικός: «Στα δύσκολα είμαστε οι καλύτεροι, ενωμένοι προχωράμε!»

Ρόδος Δωδεκάνησα

Δημήτρης Κρητικός: «Στα δύσκολα είμαστε οι καλύτεροι, ενωμένοι προχωράμε!»

Αγαπητοί Συμπολίτες μου,
Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί την πιο καθοριστική στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας μας, την «ανάσταση» του Γένους μας, που οδήγησε στην εγκαθίδρυση του νεώτερου κυρίαρχου Ελληνικού Κράτους. Η απαράμιλλη τόλμη των προγόνων μας πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές.

Η πατρίδα μας σήμερα, πέραν του κοινωνικού προβλήματος που αντιμετωπίζει συνεπεία μιας πρωτόγνωρης προσφυγικής ροής, των τουρκικών προκλήσεων στην εθνική μας κυριαρχία, βρίσκεται και στη δίνη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Στα δύσκολα όμως είμαστε οι καλύτεροι, ενωμένοι προχωράμε!

Η εξέγερση του Έθνους την 25η Μαρτίου 1821 απέδειξε ότι οι Έλληνες τότε « και παρά δύναμιν τολμήται, και παρά γνώμη κινδυνεύεται και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες» , σύμφωνα με τη ρήση του Θουκυδίδη.

Είναι ίσως η πρώτη φορά, που η επέτειος αυτή και η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας παράλληλα, θα εορταστεί υπό αυτές τις συνθήκες. Τούτο  όμως, δεν μειώνει  το μήνυμα της.
Υποκλινόμαστε μπροστά στους ήρωες της Ελλάδας, στο παρελθόν και στον παρόν. Και εννοώντας στο παρόν, αναφέρομαι στην παραδειγματική αυτοθυσία των επαγγελματιών υγείας στο σύνολό τους αλλά και εκείνων των επαγγελματιών που φροντίζουν για την καθημερινότητα μας .

Νοιώθω την ανάγκη, να δανειστώ στίχους, από τα “ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ” του Στρατηγού ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, ο οποίος όπως αναφέρει ο Γιώργος Σεφέρης, με αυτό το γράψιμο του, το σχεδόν ολότελα δικής του εφεύρεσης-γράψιμο απελέκητο, μιλά στις ψυχές των Ελλήνων:

« Η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέμε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”. Όποιον κόμμα είναι της Πατρίδος μου και της Θρησκείας μου ,με εκείνο είμαι και με το σύνταγμα, δηλαδή το Ευαγγέλιον του Θεού».

Με αυτές τις σκέψεις καλούμαστε όλοι , με στοχασμό και αναστοχασμό, με πλήρη συνειδητοποίηση της ατομικής και συλλογικής μας ευθύνης, να εκπέμψουμε το μήνυμα της ενότητας του Έθνους.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *