Καν’το όπως η Ελλάδα

Ελλάδα Υγεία


Γράφει ο Γιώργος Καντής, Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μέλος του μητρώου πολιτικών στελεχών της Ν.Δ, στα Δωδεκάνησα.

Μελετώντας τα διαγράμματα τα οποία δείχνουν την διάδοση του κορώνοϊου SARS- CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια covid -19 ανά τον κόσμο, αλλά και βλέποντας τα διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στον ξένο κυρίως τύπο, αναλογίζεται κανένας ότι, μια μικρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα, την οποία είχαμε συνηθίσει να την βλέπουμε στα διαγράμματα τα Ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια, αλλά και στις λίστες κυρίως στις τελευταίες θέσεις, για πρώτη φορά, βρίσκεται στην κορυφή μιας από αυτές, η οποία είναι μεν μακάβρια, γιατί απεικονίζει τα θύματα αυτής της ασθένειας, αλλά μας γεμίζει με αισιοδοξία, για το μέλλον αυτής της χώρας.

Γιατί βλέπουμε πως η Ελλάδα, Μια χώρα που μόλις είχε ξεκινήσει να βγαίνει από μια δεκαετή κρίση, με λαβωμένες όλες σχεδόν τις υποδομές της, αλλά κυρίως στον τομέα την υγείας, κατέχει μια πρωτιά, με τα λιγότερα θύματα, ανά τον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό της. Μπορεί βέβαια η κατάσταση που επικρατεί στις μέρες μας παγκοσμίως να μη προσφέρεται για θριαμβολογίες και με πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει και με μεγάλη στεναχώρια για τους υπόλοιπους λαούς, που δοκιμάζονται πάρα πολύ σκληρά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε, πως ένας λαός ο οποίος μέχρι σήμερα, δεν φημιζόταν για την υπακοή του στους νόμους και στις οδηγίες του κράτους, αντιθέτως ήταν ανέκαθεν επιρρεπής στον ωχαδερφισμό, στον αυτοσχεδιασμό και στην υπερβολή, κατάφερε να εφαρμόσει τα μέτρα, σε υπερθετικό βαθμό και ίσως για πρώτη φορά, αυτή η υπερβολή που μας διακατέχει, να μας φανεί χρήσιμη και να μας σώσει κυριολεκτικά, από αυτή την πανδημία. Θα πρέπει βέβαια εδώ να αναφέρουμε πως σε αυτήν την πολύ άτυχη συγκυρία, οι Έλληνες καθοδηγούνται από μια πολύ υπεύθυνη ηγεσία, που βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις και δεν τρέχει πίσω από αυτές και που κατάφερε να συνάψει με τον λαό ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που αυτή την φορά όμως βασίζεται στην αλήθεια και την αλληλοκατανόηση, όπως επίσης και να αφυπνίσει διαχρονικές αξίες όπως είναι η οικογένεια, η αλληλεγγύη και το ελληνικό φιλότιμο.

Αν δούμε τις τελευταίες στατιστικές που έχουν βγει στον αέρα, περίπου το 90% του λαού, επικροτεί και υιοθετεί τα μέτρα της κυβέρνησης και φυσικά τα εφαρμόζει, έχουμε όμως και αυτές τις ελάχιστες εξαιρέσεις, οι οποίες δυστυχώς υπάρχουν και αν το δούμε και ιστορικά, υπήρχαν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.
Χωρίς βέβαια να θέλω να αμαυρώσω την μεγάλη εικόνα, οφείλω να στηλιτεύσω την στάση κάποιων Ελλήνων αλλά και κάποιων φοιτητών, οι οποίοι τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, ευρισκόμενοι στο εξωτερικό και καθοδηγούμενοι από πολιτικούς του χώρου της αντιπολίτευσης, διαδήλωναν κατά της Ελλάδας και μάλιστα έφτασαν στο σημείο, να αποκαλούν τους Έλληνες, φονιάδες των λαών. Φτάνει λοιπόν κανείς στο σημείο να αναρωτιέται, γιατί αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, που πριν λίγες μέρες κατηγορούσαν και έβριζαν την ίδια τους τη χώρα, τώρα παρακαλάνε να γυρίσουν σε αυτήν ( χωρίς βέβαια να θέλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες που ακολουθούμε όλοι οι υπόλοιποι ), ενώ διαχρονικά, θεωρούσαν την Ελλάδα και τα συστήματα της υποδεεστέρα, έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, δείχνει τον δρόμο και θα επαναπατρίσει όλους όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη και βρίσκονται σε κατάσταση που χρήζει βοηθείας.

Κλείνοντας λοιπόν, δανειζόμενος από το πολύ εύστοχο σκίτσο του Αρκά και με την ευχή, να βγει αληθινό για το μέλλον της Ελλάδας, θα πω πως πρέπει μέσα και από τις πιο δύσκολες καταστάσεις, να προσπαθούμε να βγάζουμε κάτι θετικό, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Επειδή αυτή η κρίση, θα περάσει κάποια στιγμή, θα πρέπει όλοι μας να αναθεωρήσουμε την στάση ζωής μας και να βγούμε καλύτεροι άνθρωποι από αυτήν. Αυτή λοιπόν είναι η μεγάλη εικόνα από την οποία δεν θα πρέπει να παρεκκλίνουμε και φυσικά δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, γιατί είμαστε ακόμα στην μέση της μάχης. Πρέπει να παραμένουμε στο σπίτι μας, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις έξω από αυτό, ευρισκόμενοι σε έναν αυτοπεριορισμό, γιατί αυτό είναι που μας βοήθησε μέχρι σήμερα, αυτό είναι που θα συνεχίσει να μας βοηθάει στο να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες, από αυτή την υγειονομική κρίση που βιώνουμε.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *