15,5 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από τις πλαστικές σακούλες

Οικονομία

Tαχύτερη από τα… αντανακλαστικά της Πολιτείας αποδείχθηκε η μεταστροφή του Ελληνα καταναλωτή στη χρήση της πλαστικής σακούλας και πλέον όλα δείχνουν ότι έως το τέλος του 2019 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος της χρήσης έως 90 τεμαχίων κατ’ άτομο. Την ίδια στιγμή τα βεβαιωμένα έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 από το περιβαλλοντικό τέλος στις σακούλες ανέρχονται σε 15,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στα μεγάλα σούπερ μάρκετ άγγιξε το 80%, ενώ στα υπόλοιπα καταστήματα έφτασε το 60%. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η χρήση πλαστικών σακουλών, οι οποίες με το περιβαλλοντικό τέλος χρεώνονται πλέον προς 9 σεντ (μαζί με τον ΦΠΑ), πρέπει να περιοριστεί στις 90 κατ’ άτομο ετησίως έως το τέλος του 2019 και στις 40 έως το τέλος του 2025. Ηδη η χρήση στην Ελλάδα υπολογίζεται σε λίγο περισσότερες από 100 ανά άτομο, καθώς στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 έφτανε τις 64, ενώ πριν την εφαρμογή του μέτρου κυμαινόταν από 242-363.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), από τους οποίους προέκυψε ότι πολλά σούπερ μάρκετ έχουν ήδη διακόψει την πώληση λεπτών πλαστικών σακουλών στα ταμεία.

ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ
3Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *