Αλέξης Τσίπρας από Ρόδο: Να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι

Ελλάδα Ρόδος

Την άμεση ανάγκη να στηριχτούν ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του σήμερα στο νησί της Ρόδου.

Κατά την επίσκεψη του στη Μεσαιωνική Πόλη, ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με καταστηματάρχες των οποίων τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, εν αναμονή της έναρξης της τουριστικής περιόδου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους για τα προβλήματα που τους απασχολούν και -όπως επισήμαναν- είναι ιδιαίτερα σοβαρά, αφού οι περισσότεροι έχουν να εργαστούν από τον περασμένο Οκτώβριο και οι υποχρεώσεις αυξάνονται συνεχώς. «Φέτος είναι η απόλυτη καταστροφή», του είπαν, ενώ του ξεκαθάρισαν ότι πολλοί από τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, βρίσκονται στα πρόθυρα οριστικού κλεισίματος: «Τα νοίκια είναι δυσβάστακτα. Δεν υπάρχει περίπτωση, οι περισσότεροι από εμάς θα κλείσουμε».

Μάλιστα οι επιχειρηματίες της Ρόδου περιέγραψαν την «σχιζοφρενική» πραγματικότητα που βιώνουν. Επειδή ακριβώς αποτελούν τουριστική περιοχή, από την μια πλευρά μειώνεται η κίνηση στην τοπική αγορά από το φθινόπωρο και μετά, ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως τουριστικές επιχειρήσεις στο πακέτο στήριξης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του σωματείου καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος του Χάρβαρντ για να καταλάβεις ότι τώρα πρέπει να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιχορηγηθούν στο 100% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε 40% οι μισθοί των εργαζομένων, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί κεφάλαιο κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις.

Εξέφρασε, επίσης, την αναγκαιότητα να μπορούν οι επιχειρήσεις αυτές να προσφύγουν σε φθηνό δανεισμό με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ, μεταξύ άλλων, κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το θεσμικό εργαλείο της αναπτυξιακής τράπεζας για να χορηγήσει μικρά δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και να μειωθεί η φορολογία για την προκαταβολή φόρου, ενώ κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι παρουσιάζει αδυναμία κατανόησης των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας.

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Στο επίκεντρο ο τουρισμός, η προστασία της απασχόλησης και η στήριξη της επιχειρηματικότητας..

Με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στο νησί της Ρόδου

“Tον τ. Πρωθυπουργό και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε σήμερα στα γραφεία μας στην Ρόδο.
Σε μια συνάντηση που διήρκησε περισσότερο απο μία ώρα, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις για τις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου. Τις μεγάλες προκλήσεις, τόσο της χώρας όσο και των νησιών μας.
Συζητήσαμε για αυτή, την χωρίς ιστορικό προηγούμενο τουριστική περίοδο, για την προστασία της απασχόλησης, την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας κάθε επιχείρησης αλλά και για τις μέχρι σήμερα μεγάλες νίκες των νησιών μας.
Τις νίκες που έρχονται πάντα, όποτε είμαστε ενωμένοι στον κοινό στόχο.
Τόσο ο ίδιος ο τέως Πρωθυπουργός, όσο και οι συνεργάτες του που τον συνόδευσαν στην συνάντηση αυτή, Νεκτάριος Σαντορινιός, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δημήτρης Γάκης και Γιώργος Αναστασιάδης εξήραν την σημασία των επιδόσεων του Νοτίου Αιγαίου στον Ελληνικό Τουρισμό και το πόσο ανάγκη έχει όλη η χώρα, την επιστροφή στις επιδόσεις αυτές.
Παρουσιάσαμε την αισιοδοξία μας, που προκύπτει από την αφοσίωση στον στόχο μας, από το γεγονός ότι είμαστε εδώ, έτοιμοι να δώσουμε ξανά όποια μάχη χρειαστεί”,
ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Στις 7 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί στο δημαρχείο της Ρόδου με δημάρχους της Δωδεκανήσου και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για να συζητήσει μαζί τους τα ειδικότερα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στη Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά.

Σε δηλώσεις του στο τύπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ρευστότητα στα δημόσια ταμεία. Όπως είπε, η ρευστότητα αυτή σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες της ΕΕ για στήριξη τα επόμενα χρόνια, δεν αφήνει περιθώρια για δικαιολογίες περί αβεβαιότητας για το μέλλον και άρα να μη χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά.

«Εμείς προτείνουμε να δοθούν στοχευμένα τα χρήματα αυτά για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άρα να στηρίξουμε και την εργασία για να μην κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις», είπε και συμπλήρωσε:

«Φοβάμαι, βλέποντας αυτή την εικόνα, ότι θα βρεθούμε ξανά σε έναν φαύλο κύκλο, ίσως πιο οδυνηρό και πιο μεγάλο σε ένταση – ελπίζω όχι σε διάρκεια – σαν αυτό που ζήσαμε τα μνημονιακά χρόνια. Διότι όταν κλείνει μια επιχείρηση χάνονται θέσεις εργασίας, όταν χάνονται θέσεις εργασίας μειώνεται το εισόδημα, άρα και η ζήτηση, η καταναλωτική δύναμη, και ξανά, αυτές οι επιχειρήσεις που αντέχουν χάνουν από τον τζίρο τους.

Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ethnos.gr

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *