Σε κινητοποίηση θα προβούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρόδου

Δωδεκάνησα Υγεία

Την Τρίτη 16 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ρόδου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ρόδου αναφέρονται τα εξής:
Πέρασαν πάνω από δύο μήνες καραντίνα και ένα μήνα άρσης των περιοριστικών μέτρων και όλος ο χρόνος που δόθηκε από μέρος μας στην κυβέρνηση πετάχτηκε στα σκουπίδια.
Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση και τους τοπικούς άρχοντες ήταν να σώσουν το brand name της χώρας ως τουριστικό προορισμό, αδιαφορώντας πλήρως για τους εργαζόμενους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τον φτωχό λαό της χώρας του νησιού μας.
Απόδειξη… η κατάσταση στα νοσοκομεία με την υποστελέχωση, την μετατροπή τους σε κορωνονοσοκομεία, για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της πανδημίας, χωρίς όμως, να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών με διάφορες άλλες παθήσεις που δεν σταμάτησαν να υπάρχουν!
Αποτέλεσμα στο νησί μας να είναι ανύπαρκτη η πρωτοβάθμια υγεία, υποστελεχωμένα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Το νοσοκομείο να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα τακτικά χειρουργεία. Κλινικές όπως η νευρολογική να λειτουργεί με την υπερπροσπάθεια ενός γιατρού και μιας νοσηλεύτριας.

Την ΜΕΘ γεμάτη με διασωληνομένους ασθενείς και το προσωπικό εξουθενωμένο στην κυριολεξία, αφού βάση του προσωπικού θα έπρεπε να λειτουργούν τρία κρεβάτια, αλλά αυτή την στιγμή λειτουργούν εφτά, με δύο συναδέλφους να έχουν βγει σε αναρρωτική άδεια. Ο αξονικός τομογράφος βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και μία εβδομάδα με τα βαριά περιστατικά να διακομίζονται σε ιδιώτη.

Οι καρκινοπαθείς ζουν με τον φόβο ο ΕΟΠΠΥ να τους κόψει την συνταγογράφιση στα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα. Την πλειονότητα των εργαζομένων να είναι εξουθενωμένοι σωματικά και ψυχικά, με την αγωνία που θα πάει αυτή η κατάσταση. Σε πολλά τμήματα αδυνατούμε να πάρουμε τις άδειες μας να ξεκουραστούμε να περάσουμε μερικές μέρες το καλοκαίρι με τις οικογένειες μας μετά από έναν δύσκολο χειμώνα. Οι 18 προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων σε προσωπικό. Το νοσοκομείο λειτουργεί σχεδόν με το μισό προσωπικό που προβλέπεται.

Επίσης συνυπάρχει ο φόβος ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε περίπτωση εξάπλωσης της επιδημίας στο νησί. Η κυβέρνηση, ο δήμος και η περιφέρεια τοποθετείται μόνο στο πως θα αντιμετωπιστούν τα COVID περιστατικά τουριστών, ενώ για την συνολική υγειονομική θωράκιση του νησιού δε βγάζουν άχνα.

Προφανώς μας θεωρούν αναλώσιμους και την υγειονομική θωράκιση του νησιού κόστος και μάλιστα τώρα που νέα κρίση χτυπά την πόρτα την παγκόσμια οικονομία οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτοί που κάθε χρόνο έσπαζαν το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο, τώρα από την μία προσπαθούν να μας κλείσουν τα μάτια με δωρεές και φιλανθρωπικές δράσεις και από την άλλη τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό της ΕΕ, προϋπολογισμοί που χτίστηκαν με την βαριά φορολογία του λαού μας.

Εμείς μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν μένουμε απαθείς. Με αφορμή την πανυγειονομική απεργία καλούμε κάθε συνάδελφο/ισσα να σκεφτεί. Καλούμε όλο των λαό της Ρόδου να σκεφτεί. Έχουμε αρκετή πείρα από την προηγούμενη οικονομική κρίση. Ξέρουμε πολύ καλά με όποια κυβέρνηση ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν την κρίση. Να σκεφτούν τι μέλλον θέλουν για τα παιδιά τους, για τις οικογένειες τους, για τους ίδιους; Τι υγειονομική κάλυψη θέλουν μέσα στην κρίση που η ανεργία και η φτώχια θα εξαπλωθεί και ο περισσότερος κόσμος δεν θα μπορεί να απευθυνθεί στην ιδιωτική κλινική – ιατρείο.

Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε πληρωμένη απάντηση στην ΕΕ και την κυβέρνηση. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα. Στο 2020 δεν δεχόμαστε να ζούμε χειρότερα από ότι η ανθρωπότητα πριν σαράντα χρόνια. Η τεχνολογία, η επιστήμη δίνει όλες τις δυνατότητες να παρέχει δωρεάν το κράτος σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλο τον λαό.

Καλούμε όλα τα σωματεία-συλλόγους να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα μας που είναι και δικά τους. Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων-εργολαβικών εργαζομένων
• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
• Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
• Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
• Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *