Έρανοι – Ενημέρωση και πληροφόρηση

Ελλάδα Ρόδος

Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, αλλά και τις συνεχώς αυξανόμενες εκκλήσεις για υποστήριξη και αλληλεγγύη σε ευάλωτους συνανθρώπους μας μέσω των κοινωνικών δικτύων, ο κ. Γιώργος Τριάντος, αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής επισημαίνει ότι σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η έγκυρη ενημέρωση και πληροφόρηση για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και κυρίως καταστάσεων που γεννούν απογοήτευση και απαισιοδοξία, διαρρηγνύοντας την κοινωνική συνοχή.

Αδιαμφισβήτητα, οι στιγμές που περνάμε μέσω πανδημίας είναι και δύσκολες και πρωτόγνωρες. Δοκιμάζουν την τοπική μας οικονομία στα συθέμελα της, κάτι που δεν κατάφερε η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Η ανεργία που προϋπήρχε επιδεινώθηκε δραματικά, ως επακόλουθο της μείωσηςτου αριθμού των αφίξεων και του κύκλου εργασιών (τζίρο). Οι αρνητικές επιπτώσεις θα πλήξουν, όχι μόνο τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αλλά και μεγάλο μέρος του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού του νησιού μας.

Γνωρίζοντας την ιδιοσυγκρασία της τοπικής μας κοινωνίας, που χαρακτηρίζεται από διάθεση ενότητας, προσφοράς και συμπαράστασης, γίνεται προφανές ότι τα γεγονότα αυτά δεν θα αφήσουν αδιάφορα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, που πάντα πρόθυμα βοηθά.Μέσα σε αυτό το κλίμα, που αρχίζει σιγά σιγά να διαμορφώνεται και του οποίου την εξέλιξη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, κάνουμε έκκληση σε όλους να είναι περισσότερο προσεκτικοί σε διαδικτυακούς εράνους, σε εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,γιατί κάθε μέρα όλο και περισσότερα φαινόμενα εξαπάτησης και εκμετάλλευσης της ευαισθησίας και της φιλανθρωπίας των συμπολιτών μας, γίνονται αντιληπτά.

Ενημερώνουμε ότι οποιοσδήποτε έρανος, με όποιο τρόπο κι αν διενεργείται (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, social media, κτλ) είναι απαραίτητο να έχει την έγκριση και συγκατάθεση αρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του αρμόδιου Δήμου). Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, κρίνεται μη νόμιμος με όλες τις συνέπειες που μπορούν να προκύψουν από τη διενέργεια του. Ο Δήμος Ρόδου διαθέτει αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, τη ΔιεύθυνσηΚοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και το Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΔΟΠ), όπου μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μέσα από νόμιμες και πιστοποιημένες διαδικασίες να προσφέρεται οποιαδήποτε αρωγή και υποστήριξη, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τη διαφύλαξη του απορρήτου. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Ρόδου, με διαπαραταξιακή Διοικούσα Επιτροπή και ιδιαίτερο Κανονισμό Λειτουργίας, το οποίο θα υποστηρίζει άτομα που έχουν πληγεί, μετά από κοινωνική έρευνα και θα δέχεται με διάφανους τρόπους δωρεές φυσικών ή νομικών προσώπων, έσοδα από εκδηλώσεις κοινωνικού ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Η αλληλεγγύη, η φιλανθρωπία και η προσφορά μπορούν να εκφραστούν μέσα από σωστές πρωτοβουλίες και να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους και εθισμένους στην εκμετάλλευση της αγαθής πρόθεσης. Παρακαλείστε να είστε προσεκτικοί σε παρόμοια φαινόμενα, να εξετάζετε με προσοχή τα δεδομένα, να μην εμπιστεύεστε δημοσιευμένους καταθετικούς λογαριασμούς και τα όποια φαινόμενα εξαπάτησης και εκμετάλλευσης πρέπει άμεσα να καταγγέλλονται.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *