«1ος Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης  Χάλκης»

Ελλάδα Χάλκη

«1ος Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης  Χάλκης»

Ένας σπουδαίος θεσμός γεννιέται για το μικρό νησί της Χάλκης, αλλά και για τον υπέροχο κόσμο της μουσικής δημιουργίας. Ο διακριτικός του τίτλος είναι: «Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης Χάλκης» και ο πρώτος, ετήσιος, διαγωνισμός θα γίνει την Πέμπτη 27 Αυγούστου, στο ξενοδοχείο ‘’Aretanassa’ του μικρού νησιού της Ειρήνης και της Φιλίας.

Η ιδέα θεσμοθέτησης ενός διεθνούς διαγωνισμού ανήκει στους βραβευμένους συνθέτες Λίνα Τόνια και Μιχάλη Βεκιάρη, αλλά και στο δήμο Χάλκης που από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει την πρωτοβουλία που θα γίνει θεσμός.

Οι οργανωτές στάθηκαν στην ανάγκη ενός καλέσματος στους σύγχρονους δημιουργούς του πενταγράμμου, να μιλήσουν με τα έργα τους. Χωρίς «αισθητικούς» περιορισμούς, μουσικοί από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να διαγωνιστούν με συνθέσεις τους για σόλο βιολί ή βιολί με ηλεκτρονικούς ήχους.

Το ‘‘κάλεσμα’’ για τον «1st Chalki International Composition Competition 2020» προκάλεσε το άμεσο ενδιαφέρον συνθετών από όλο τον κόσμο. Συνολικά, υπεβλήθησαν 113 συνθέσεις, διάρκειας τριών έως οκτώ λεπτών. Από την πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας επελέγησαν οι οκτώ φιναλίστ. Η τελική φάση του διαγωνισμού θα γίνει την Πέμπτη 27 Αυγούστου, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου ‘‘Aretanassa’’ της Χάλκης. Εκεί, οι βιολιστές Γιάννης Κορμπέτης και Επαμεινώνδας Τζιβένης θα παρουσιάσουν τα έργα που ξεχώρισαν και θα γίνει η ανάδειξη των τριών μεγάλων νικητών.

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι συνθέτες: Μιχάλης Βεκιάρης, Λίνα Τόνια, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Θεόδωρος Λώτης και Γιάννης Κορμπέτης.

Οι διακριθέντες για την τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι οι: Tomasz  Skweres, João Oliveira, Κώστας Τσιόγκας, Θρασύβουλος Τσουρούλας, Rei Munakata, Νικόλαος Βογιάρης, Bence Hartl, Demian Rudel Rey.

Σημειώνεται ότι μία ημέρα πριν τον διαγωνισμό, ο βιολιστής Γιάννης Κορμπέτης θα δώσει ρεσιτάλ στον χώρο μπροστά από την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου με έργα Bach, Knorr  και Βεκιάρη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site της διοργάνωσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://chalkicompetition.wixsite.com/website?fbclid=IwAR1DnV_69uudvIoid-Dd7HcqTEuvWnUWqPxR-2C3rMyns1jpZbvhhOagHYo

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *