Επικαιροποιημένες οδηγίες για διαχείριση κρούσματος COVID-19 στον αθλητισμό

Ελλάδα Ρόδος


Επικαιροποιημένες οδηγίες για διαχείριση κρούσματος COVID-19 στον αθλητισμό

Το τμήμα αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δίνει στην δημοσιότητα επικαιροποιημένες οδηγίες για διαχείριση κρούσματος κορωνοιού στον αθλητισμό, οδηγίες που οφείλουν οι σύλλογοι να τηρούν κατά γράμμα, έτσι ώστε να προστατεύσουν τους αθλητές τους, όλους όσοι έρχονται σε επαφή με αυτούς, τους χώρους προπόνησης και γενικά όλους όσους συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Επικαιροποιημένες οδηγίες για διαχείριση κρούσματος COVID-19 στον αθλητισμό

Γενικές αρχές

Τα προβλεπόμενα στις Οδηγίες που εκδίδει η ΓΓΑ και βρίσκονται στον ακόλουθο ιστότοπο (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports) θα πρέπει να τηρούνται με προσοχή. Οι οδηγίες αυτές προσδιορίζουν τις ενέργειες και διαδικασίες ομοσπονδιών, συλλόγων αθλητών και εγκαταστάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση έναντι της λοίμωξης COVID-19. Οι οδηγίες αυτές, επικαιροποιούνται εάν αυτό απαιτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται από τους αθλητές και στις εξωαγωνιστικές τους δραστηριότητες, στην τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα ατομικής προστασίας (σωστήεφαρμογή απλής μάσκας, τήρηση αποστάσεων και εφαρμογή της υγιεινής των χεριών με πλύσιμο με σαπούνι και νερό, ή και αλκοολούχου αντισηπτικού) καθώς και των μέτρων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η ατομική ευθύνη, στην κατεύθυνση της προστασίας των συναθλητών τους, των αντιπάλων τους, της δραστηριότητας του αθλήματός τους, όπως και των ατόμων του περιβάλλοντος τους, είναι κομβική! Για τους αθλητές που προέρχονται ή επιστρέφουν από το εξωτερικό ισχύουν τα οριζόμενα στο πρωτόκολλο άφιξης στη χώρα https://travel.gov.gr/#/ σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στις εκάστοτε οδηγίες της ΓΓΑ και της διοργανώτριας αρχής ,αν πρόκειται για διεθνή διοργάνωση. Μοριακά τεστ RT- PCR στους αθλητές όλων των αθλημάτων θα γίνονται κατόπιν ενδείξεων για κρούσμα και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Σημειώνουμε ότι το μοριακό τεστ RT-PCR δεν είναι υποχρεωτικό για την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, αλλά μπορεί να αποτελεί χρήσιμο μέτρο μετά από σχετική ανάλυση κινδύνου για κάθε άθλημα.

Διαχείριση κρούσματος COVID-19

1 Ασυμπτωματικοί αθλητές με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης.

Συστήνεται απομόνωση του κρούσματος και περαιτέρωδιαχείριση

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι ασυμπτωματικοίαθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότηταανάλογα με τη πραγματοποίηση τεστ ως ακολούθως:

1.1 Χωρίς τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα με τάαπό 10ημέρες από την ημέρα της πρώτηςεργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 λοίμωξης καιεφόσον δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα συμβατά μεCovid-19 λοίμωξη

1.2 Με ένα(1)τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα τοοποίο δεν μπορεί να ληφθεί νωρίτερα από την 7η μέρατης πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19λοίμωξης.

2 Συμπτωματικοί αθλητές με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19λοίμωξης. Συστήνεται απομόνωση του κρούσματος καιπεραιτέρω διαχείριση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.Οι συμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητικήδραστηριότητα μόνο μετά από καρδιολογική εξέτασηανάλογα με τη πραγματοποίηση τεστ ως ακολούθως:

2.1ΧωρίςτεστμεRT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα μετά από14ημέρες από την ημέρα της πρώτης εργαστηριακήςεπιβεβαίωσης COVID-19 λοίμωξης και είναι απύρετοι γιαμία ημέρα χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών καιπαρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων.

2.2 Με ένα(1)τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα τοοποίο δεν μπορεί να ληφθεί νωρίτερα από την 10ημέρατης εργαστηριακής επιβεβαίωσης και είναι απύρετοι γιαμία ημέρα χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών καιπαρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων.

Διαχείριση στενών μη προστατευμένων επαφών με κρούσμα Covid-19 λοίμωξης

1 Σε όσους ήρθαν σε στενή και μη προστατευμένη επαφή με το κρούσμα συστήνεται η αυξημένη ενεργητική επιτήρηση για 10ημέρες από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

2 Στην περίπτωση προγραμματισμένου αγώνα ομάδας διενεργείται μοριακός έλεγχος με RT- PCR ρινοφαρυγγικού δείγματος σε όλους τους αθλητές την παραμονή του αγώνα (MatchDay–1ήMD-1).Αν βρεθούν στον έλεγχο αυτό 3 ή περισσότερα θετικά αποτελέσματα, ο αγώνας αναβάλλεται. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και το ιατρικό απόρρητο θα πρέπει να εξασφαλίζεται τόσο κατά τη δειγματοληψία όσο και κατά τη διαχείριση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Μέτρα στην αυξημένη ενεργητική επιτήρηση

Οποτεδήποτε αποφασιστεί η πραγματοποίησηαυξημένης ενεργητικής επιτήρησης ενός αθλητή ή μίας ομάδας τότε λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

1.Η Διοίκηση του Συλλόγου ή της Ομάδας αναβάλει για10ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εξωαγωνιστικέςδραστηριότητες των αθλητών (εκτός των προπονητικώνκαι αγωνιστικών υποχρεώσεων). 2.Ενημερώνονται όλοιοι αθλητές και του πόλο ιπο επιτελείο για την ανάγκηπεριορισμού των κοινωνικών επαφών τους και τωνμετακινήσεων εκτός από τις απολύτως απαραίτητες γιατην ομάδα.

3.Στο χώρο προπόνησης προσέρχονται μόνο οιαπολύτως απαραίτητοι για αυτή.

4.Οι ομάδες που βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένηςενεργητικής επιτήρησης αποφεύγουν τα φιλικά παιχνίδιαμε άλλες ομάδες για όσο διαρκεί το διάστημα αυτό.

5.Στην προπόνηση όλοι, εκτός των αθλητών την ώρα της άσκησης,  φοράνε μάσκα.

6.Όλοι οι συμμετέχοντες στη προπόνηση (αθλητές καιτεχνικό επιτελείο) αποστέλλουν κάθε πρωί στον ιατρότης Ομάδας SMS ή μήνυμα σε εφαρμογή στο οποίοαναφέρουν συνοπτικά “ΟΚ”. Η χρήση της συντομογραφίας γίνεται για διευκόλυνση της διαδικασίαςκαι σημαίνει ότι είναι απύρετοι (γίνεται καθημερινήθερμομέτρηση), δεν νιώθουν εξάντληση ,δεν έχουν βήχαή δύσπνοια ή συμπτώματα κρυολογήματος ή ανοσμία.

7.Όποιος έχει οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμαπαραμένει στην οικία του και ενημερώνει σχετικά τονΙατρό  του Συλλόγου ή της Ομοσπονδίας για αξιολόγησητων ευρημάτων.

Το τμ

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *