Δελφίνια σε ρόλο θεραπευτή..

Θάλασσα Υγεία

Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες, η κολύμβηση με τα δελφίνια έχει παρατηρηθεί πως ενισχύει τη δημιουργική έκφραση και την επικοινωνία, αλλά και τη θετική στάση απέναντι στα γεγονότα και τις δυσχερείς καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, καθώς επίσης και συμβάλει στην εξομάλυνση ιατρικών προβλημάτων και συνδρόμων, παράλληλα βέβαια με την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση.

Η θεραπεία μέσω της κολύμβησης με δελφίνια ή αλλιώς, δελφινοθεραπεία, αποτελεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης ατόμων, το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, χάρη στις έρευνες του Dr. John Lilly, σχετικά με την επίδραση των δελφινιών σε άτομα με αναπηρίες.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε με στόχο την εξομάλυνση των συμπτωμάτων ελαφριάς ή μέτριας κατάθλιψης, αφού τα πρώτα δείγματα έδειξαν ότι συντελεί στην ενδυνάμωση του συναισθήματος της χαράς και της ηρεμίας του ασθενή.

Αργότερα, εφαρμόστηκε σε εντονότερα ψυχικά ασθενείς οργανισμούς και άτομα με ειδικές ανάγκες, με στόχο την ενίσχυση της αισθησιακής ικανότητας ασθενών, καθώς φαίνεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα ως προς την ανακούφιση ψυχικών διαταραχών, όπως η νοητική υστέρηση, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η χρόνια κόπωση, ο αυτισμός, το σύνδρομο Down και το σύνδρομο Rett, αλλά και τα προβλήματα λόγου. Ακόμη, έχει εφαρμοστεί και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας.

Πολύ σύντομα, η δελφινοθεραπεία εφαρμόστηκε σε ασθενής οι οποίοι έπασχαν από πολύ σοβαρές ασθένειες. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται σωματικές διαταραχές, όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η μικροκεφαλία ή η υδροκεφαλία, η επιληψία, ο πόνος από κακώσεις νωτιαίου μυελού και η μυϊκή παράλυση.

Τα δελφίνια, προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους σε αποστάσεις ακόμη και μέχρι οχτώ μίλια, εκπέμπουν υπέρηχους. Οι υπέρηχοι αυτοί λειτουργούν όπως τα αντίστοιχα ιατρικά υπερηχογραφήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την υπόδειξη του είδους και του τύπου της ασθένειας. Μέσω των υπέρηχων, φαίνεται πώς τα δελφίνια έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται και να εντοπίζουν το ιδιαίτερο ιατρικό πρόβλημα στο πάσχον ανθρώπινο σώμα.

Η δελφινοθεραπεία θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ως μια αποτελεσματική συμπληρωματική μέθοδος, η οποία λειτουργεί ευεργετικά στην αντιμετώπιση σοβαρών σωματικών και νοητικών ασθενειών. Φυσικά, η παράλληλη ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς είναι άκρως απαραίτητη, καθώς και η σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού, προκειμένου να επέλθει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: Οrtsa.gr
15Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *