Ν. Σαντορινιός προς Υπουργό Τουρισμό: Σταματήστε την αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση και επιτέλους ασχοληθείτε με τα προβλήματα του Τουρισμού

Ελλάδα Πολιτική


«Ν. Σαντορινιός
προς Υπουργό Τουρισμό: Σταματήστε την αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση και επιτέλους ασχοληθείτε με τα προβλήματα του Τουρισμού»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης Κυρώσεων Συμφωνιών του Υπουργείου Τουρισμού, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και στην Κυβέρνηση για την «επιτελική» της ανεπάρκεια, όπως χαρακτηριστικά είπε, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που ο κλάδος βιώνει.

https://www.youtube.com/watch?v=cON1lNcJL3k&feature=share&fbclid=IwAR2tU76K2u2v75UIpqQHHXjfD6Pmd2wO44MbycJHkmvRbRs81F25PCRZ-64

Επιτελική Αποτυχία στη στήριξη των ανθρώπων του Τουρισμού

«Ο Υπουργός Τουρισμού, είναι εμφανές, ότι αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως επικοινωνιακός διαχειριστής και όχι σαν Υπουργός που θα έπρεπε να έχει επιτελικό ρόλο και να λαμβάνει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που οι άνθρωποι του Τουρισμού βιώνουν, μετά από αυτήν την δύσκολη σεζόν. Κάνοντας αντιπολίτευση, στην Αντιπολίτευση και πετώντας πυροτεχνήματα, η Κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται τα προβλήματα. Που είναι το σχέδιο που έπρεπε να έχει; Που είναι οι εναλλακτικές πολιτικές που πρέπει τώρα να εφαρμοστούν; Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να παραδεχτεί τις πεπερασμένες της ικανότητες: Δεν μπορεί να κάνει επιτελικό σχεδιασμό».

Η Κυβέρνηση δεν απαντά στα σοβαρά προβλήματα τωνεπιχειρήσεων του Τουρισμού και των εργαζομένων του κλάδου

«Τι θα κάνει η Κυβέρνηση για το πλαφόν που έχει επιβληθεί στις επιχειρήσεις του Τουρισμού, μέσω του κανόνα de minimis; Το θέμα δεν το εφήρευε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, για να κάνετε σε μας επίθεση, αλλά είναι υπαρκτό, ιδίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, που έχουν όριο τις 800.000€ επιδότηση, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, την ώρα που η ΕΕ έχει αυξήσει το όριο στα 3εκ€. Και στην τελική, αν το Υπουργείο Τουρισμού πράγματι αφουγκράζεται τις ανάγκες του κλάδου, γιατί δε ζητά από τον κ. Σταικούρα την αντίστοιχη αύξηση του ορίου και για τις ελληνικές επιχειρήσεις;».

«Σιωπή ακόμη τηρεί η Κυβέρνηση για το θέμα της TUI και το πάγωμα των υποχρεώσεων της προς τα ελληνικά καταλύματα, αν και κατέθεσα σχετική Ερώτηση που συνυπογράφεται από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Αρκετές επιχειρήσεις του Τουρισμού– οι οποίες εκτός από τις συνέπειες της πανδημίας, ήδη βιώνουν και το κανόνι της Thomas Cook, φέτος, κατάφεραν με κόπο να φτάσουν στο 20%- 40% των περσινών τους εσόδων. Εάν σήμερα δεν πληρωθούν από την TUI και η αποπληρωμή μετατεθεί για τον Μάιο ή Απρίλιο του 2021, τότε αυτό θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τη βιωσιμότητά τους, ενώ θα δημιουργήσει ένα υφεσιακό ντόμινο στις τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα των τουριστικών περιοχών».

«Πολλές επιχειρήσεις του κλάδου που βρίσκονται στο «κόκκινο» πρόκειται σύντομα να εξοντωθούν με τον πτωχευτικό νόμο που φέρατε. Οι επιλογές σας οδηγούν στο να δημιουργηθεί μια αναδιανομή της αγοράς, προκειμένου είτε να εξαγοραστούν αυτές οι επιχειρήσεις από μεγάλα γκρουπ. Επιδιώκεται δηλαδή να μεγαλώσει η «πίτα»της αγοράς ώστε να μπορέσουν να μπούνε καινούρια και μεγάλα γκρουπ, τα οποία προφανώς και υπερασπίζεστε».

«Σήμερα περίπου το 50% των εποχικά εργαζόμενων (που δεν είναι ξενοδοχυπάλληλοι ή οδηγοί λεωφορείων), δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης και παραμένουν άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο. 20.000 άνθρωποι, μόνο στη Ρόδο, έχουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Αυτοί οι εποχικά εργαζόμενοι, που μπορεί να εργάζοντανσε μίνι-μάρκετ ακόμα και σε Φαρμακεία, σε τουριστικές περιοχές, όπως το Φαληράκι και η Καρδάμαινα, δεν εμπίπτουν σε κανένα μέτρο στήριξης και δεν έχουν τη δυνατότητα να γίνουν δικαιούχοι του επιδόματος αναστολής εργασίας, όπως ισχύει με άλλους εποχικά εργαζόμενους. Με ερώτησή μας, σας προτείνουμε να υπολογίζονται τα ένσημα που είχαν το 2019, και αν το 70% αυτών των ενσήμων και πάνω έλαβαν χώρα κατά την τουριστική περίοδο, τότε να θεωρηθούν ως εποχικά εργαζόμενοι. Ή επίσης σας προτείνουμε, αν αυτοί οι εργαζόμενοι δούλευαν σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί εποχικές με βάση το τζίρο τους, τότε να θεωρηθούν εποχικά εργαζόμενοι. Τι θα απαντήσετε σε αυτούς τους ανθρώπους;».

Με κατηγορίες προς την Αντιπολίτευση, προσπαθεί η Κυβέρνηση να ξεγλιστρήσει από τις ευθύνες της

«Δεν σας επιτρέπουμε να κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ ότι ζητά το κλείσιμο του τουρισμού. Οι ίδιοι οι φορείς, σας κατέθεταν προτάσεις για άνοιγμα του Τουρισμού με προαπαιτούμενο τέστ72ωρών, πριν από την άφιξη των τουριστών. Η Κύπρος το εφάρμοσε και δεν διακυβεύτηκε η τουριστική της κίνηση, οι φορείς το πρότειναν, αλλά η ΝΔ κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση που το ζητούσε!».

«Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπερασπιζόμαστε τον Τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, βλέποντας ότι δεν έχουν καμία στήριξη από την Κυβέρνηση, ότι τα προβλήματα επιβίωσης αυξάνονται και ότι βουλιάζουν από το δανεικό βάρος. Κατηγορούμε ευθέως την ανικανότητά σας να διαχειριστείτε την κρίσιμη κατάσταση».

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *