Yoga… Επιστροφή στον εαυτό μας.

Υγεία

Yoga σημαίνει επιστροφή στον εαυτό μας.

Μαθαίνεις τα όρια σου, επεκτείνεις τους ορίζοντές σου, μπορείς να χαλαρώσεις πραγματικά, όντας ο εαυτός σου.

Βρίσκεις τον χρόνο να θυμηθείς ποιος είσαι κάτι που ξεχνάς όταν σε παρασύρει η δίνη της καθημερινής έντονης ζωής. Όπως στο σώμα μας έτσι και στην ζωή, η αίσθηση της έλλειψης ισορροπίας δεν είναι ευχάριστη υπόθεση.

Όταν νιώθεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσεις, δεν αισθάνεσαι ασφαλής.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους και η δημοτικότητα της Yoga έχει ανέβει στα ύψη είναι ότι σε βοηθάει να αισθανθείς αρμονία, ολοκλήρωση και πληρότητα.

Ανακαλύπτοντας το κέντρο σου σε μια στάση της Yoga, άσκησε στο να βρίσκεις το κέντρο σου και σε άλλους τομείς της ζωής.

Η Yoga Sutra αναφέρει για την γιόγκα ότι αποτελείτε από οκτώ σκέλη.

Για πολλούς από εμάς σήμερα το πέρασμα στην γιόγκα γίνετε μέσα από τις μεθόδους asana. Όσο προχωράει η πρακτική σας ίσως θελήσετε να εξερευνήσετε και τα υπόλοιπα σκέλη.

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Yama

Η yama είναι ένας ηθικός φραγμός που ελέγχει όχι μόνο τις πράξεις μας, αλλά και τα  λόγια. Είναι ευρεία έννοια και απαιτεί εγρήγορση από τον γιόγκι (τον ασκούμενο).

Η yoga sutra αναφέρει πέντε yama: Ahimsa που σημαίνει «μη βία» ή «αποφυγή τραυματισμού». Εμπερικλείει την κατανόηση και το «συμπάσχειν» με όλα τα όντα. Η έννοια αυτή περιλαμβάνει και την φροντίδα για το σώμα μας κατά την πρακτική της yoga. Η κατάποση του σώματος είναι ένδειξη αμέλειας και ως εκ τούτου μία μορφή κακοποίησης. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε αλλά μη πιέζετε το σώμα σας.

Satya

Αυτός ο όρος σημαίνει «ειλικρίνεια». Περιλαμβάνει την έννοια της σωστής επικοινωνίας. Το να ζεις κατά τρόπο έντιμο ακολουθώντας τις προθέσεις σου.

Πριν προχωρήσεις σε μια δύσκολη στάση, πρέπει να αξιολογήσεις επακριβώς που βρίσκεσαι εκείνη την συγκεκριμένη μέρα ώστε να μην πιέσεις το σώμα σου πέρα από τα όρια του.

Asteya Συχνά αποδίδετε ως «αποφυγή κλοπής» και περικλείει αποφυγή κάθε είδους φθόνου. Εδώ περιλαμβάνετε η επιδίωξη ενός λιγότερου υλιστικού τρόπου ζωής και η χαλιναγώγηση της επιθυμίας για πράγματα που δεν μπορούμε να έχουμε. Στην έννοια aseya περιλαμβάνετε και το να μην πιέζουμε τους άλλους να κάνουν κάτι ή να μας δώσουν κάτι χωρίς την θέλησης τους.

Brahmachatya Πολλοί θεωρούν τον όρο αυτόν συνώνυμο της «αγαμίας». Η αγαμία θεωρείτε από πολλές πνευματικές παραδόσεις ως το μέσο που στρέφει την ενέργεια προς την πνευματική ανάπτυξη απομακρύνοντας την από την σεξουαλικότητα. Μία άλλη ερμηνεία της είναι η μετριοπάθεια στις πράξεις μας και ο μετριασμός της επιθυμίας να ικανοποιήσουμε τις αισθήσεις μας.

Aparigraha. Θα μπορούσε να αποδοθεί ως «μη απληστία» γιατί σε ενθαρρύνει να διαχωρίσεις τις πραγματικές σου ανάγκες από την απλές επιθυμίες ή απαιτήσεις. Όταν στην ζωή επιδιώκουμε τα υλικά αγαθά μας σπρώχνει σε ένα δρόμο ανηφορικό, που δεν οδηγεί πουθενά. Καλύτερα να αποτιμάς την επιτυχία σου με βάση αυτό που είσαι και όχι με βάση αυτά που έχεις.

Τις πολυτιμες αυτές συμβουλές μας τις παρέχει μια φίλη και δασκάλα YOGA.

SOFI NEOF(Σοφία Νεοφυτίδου)

 

 

 

 

14Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *