Ομιλία κ. Γ. Παπαρίδου, Προέδρου ΔΣ ΣΕΠΕ στο digital economy forum 2020 “Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα”

Ελλάδα Οικονομία

Ομιλία κ. Γ. Παπαρίδου, Προέδρου ΔΣ ΣΕΠΕ στο 

digital economy forum 2020 “Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα”, 

14-12-2020

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ανταπόκριση στο ψηφιακό μας κάλεσμα.

Σας καλωσορίζω στο digital economy forum 2020, Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα, virtual edition, την ψηφιακή έκδοση του θεσμικού μας Συνεδρίου για την ψηφιακή οικονομία και στην οποία συνάντηση είναι τιμή μας, και φέτος, να υποδεχόμαστε τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Επιτρέψτε μου να ευχηθώ να είναι η τελευταία ψηφιακή έκδοση του συνεδρίου και του χρόνου να έχουμε υπερβεί, όσο το δυνατόν, τον Ρουβίκωνα της πανδημίας του κορωνοϊού και να είμαστε πάλι όλοι μαζί, δίπλα ο ένας στον άλλον, να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα όνειρα και τα συναισθήματα μας. 

Η αλήθεια είναι πως πολλά πράγματα είναι διαφορετικά από πέρσι.  Αποδείχθηκε πως ένας ιός ήταν αρκετός για να αλλάξει, μέσα σε λίγους μήνες και ολόκληρο τον κόσμο και την καθημερινότητά μας. 

Όσο και αν οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι, πλέον, έχουν δημιουργήσει ένα νέο ιδιαίτερο περιβάλλον, κατέστη  σαφές – δυστυχώς κάτω από τραγικές συνθήκες –  ότι η τεχνολογία αποτελεί κρίσιμο καταλύτη για την ευημερία κάθε σύγχρονης κοινωνίας,  την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και για την επιβίωση μας. 

Και εάν κάθε κρίση γεννάει ευκαιρίες, το σίγουρο είναι πως το μεγάλο παγκόσμιο σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού ανέδειξε την ευκαιρία του εκσυγχρονισμού της χώρας. Μας έβαλε, επιτέλους, στο δρόμο για μία σύγχρονη Ψηφιακή Ελλάδα!

Σε μία περίοδο που η χώρα δοκιμάστηκε και συνεχίζει να δοκιμάζεται, ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε το δυναμικό του παρόν. 

Ένας κλάδος με ισχυρό αποτύπωμα και στην κοινωνία και στην οικονομία. Με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών που άγγιξε τα €13,3 δις το 2019, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ, ο κλάδος της τεχνολογίας συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στη βέλτιστη στήριξη των ιδιαίτερων προβλημάτων και θεμάτων, που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η οικονομία.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου στήριξαν ζωτικής σημασίας λειτουργίες για την κοινωνία, την Πολιτεία αλλά και την Οικονομία. Στάθηκαν δίπλα στους Πολίτες και στις Επιχειρήσεις υποστηρίζοντας:

 • Κρίσιμες υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες σε περισσότερα από 40.000 κτίρια
 • Το Λιανεμπόριο (ηλεκτρονικό και μη) αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα
 • Τις ανάγκες για τη λειτουργία της υπηρεσίας ενημέρωσης κυκλοφορίας 13033
 • Τις αυξημένες ανάγκες σε Internet, σταθερή και κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση 
 • Τα Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
 • Τις Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, που ήταν σε λειτουργία
 • Την Τηλεργασία, την Τηλεκπαίδευση και την Τηλεϊατρική 
 • Την Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών, κ.ά.

Ταυτόχρονα όμως, σε λίγους μήνες, η χώρα κατάφερε να κάνει ψηφιακά άλματα ετών. Λειτουργώντας άμεσα, ως ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Προωθώντας δράσεις και πρωτοβουλίες, κατορθώνοντας να δώσει ζωτικές λύσεις τάχιστα και υποστηρίζοντας την καθημερινότητα επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών. 

Η αλήθεια είναι πως, μέσα σε αυτήν την κρίση της πανδημίας, δόθηκε το ψηφιακό σινιάλο,  τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη χώρα μας, ώστε να μεταβούμε άμεσα, σε ένα νέο, σύγχρονο, ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο. Που θα στηρίζεται και θα ενθαρρύνει την εξωστρέφεια και την καινοτομία. 

Αυτή τη νέα πραγματικότητα πρέπει να αξιοποιήσουμε άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, διασφαλίζοντας τη διάχυση της τεχνολογίας παντού και σε όλους και δημιουργώντας στη χώρα έναν κόμβο καινοτομίας, με κίνητρα για την ανάπτυξη πρωτότυπων, καινοτόμων ιδεών και λύσεων, με στόχο την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας!

Και σας διαβεβαιώ κύριε Πρωθυπουργέ πως η  απάντηση του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας σε όλη αυτήν την προσπάθεια είναι, εμφατικά, ΝΑΙ!

Με διεθνείς επιχειρήσεις κολοσσούς που ανακοινώνουν ήδη την απόφαση τους να δημιουργήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, κόμβους καινοτομίας, που θα αξιοποιούν το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, data centers, αλλά και με ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν και βραβεύονται διεθνώς και προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτικών funds παγκόσμιου βεληνεκούς.

Σε αυτήν την επείγουσα και όχι βιαστική, σχεδιασμένη και όχι τυχαία, άμεση προτεραιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση έχουμε όμως πολλά, σημαντικά και επιτακτικά βήματα να διανύσουμε.  Όλοι μαζί, με συνεργασία, γιατί είναι εθνικό το στοίχημα και έχουμε αποδείξει πως  μπορούμε.

Με αυτόν το στόχο, ο ΣΕΠΕ στηρίζει 

 • το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την “Συμμαχία για τον Ψηφιακό Πολιτισμό”, 
 • υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε όλες τις δράσεις και προσπάθειες του για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης
 • συνεχίζει με επιτυχία τις δράσεις ψηφιακής κατάρτισης σε ανέργους και εργαζομένους σε ειδικότητες του 
 • συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση από την ΑΑΔΕ του έργου Ηλεκτρονικά Βιβλία – myData,  
 • και υποστηρίζει όλες τις δράσεις για την ψηφιακή τεχνολογία σε θεσμικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά σε κάποιες από τις δράσεις που θα αναβαθμίσουν το ψηφιακό μας αποτύπωμα και πρέπει να επιταχυνθούν:

Αρχικά, οφείλουμε να προωθήσουμε άμεσα τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και πολιτών. Ήδη είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το σχεδιασμό προγραμμάτων αναβάθμισης επιχειρήσεων και νοικοκυριών με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, όπου είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε στην υλοποίηση άμεσα,  ώστε να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της τεχνολογίας όλοι και παντού, χωρίς  αποκλεισμούς.

Δεύτερον, η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην τεχνολογία, δημιουργώντας τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό όλων των κλάδων της οικονομίας, αλλά και τη μετάβαση σε μία οικονομία της γνώσης.

Με ενθάρρυνση και κίνητρα για την  τεχνολογική καινοτομία στη χώρα από νέες επιχειρήσεις που παράγουν καινοτομία, αλλά και από υφιστάμενες επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργήσουν στη χώρα κέντρα καινοτομίας και innovation hubs. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο θεσμοθετήθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Ταυτόχρονα, τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα, η εξάλειψή της γραφειοκρατίας, αλλά και η στήριξη στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα απελευθερώσουν την τεράστια δυναμική καινοτομίας της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας, δίνοντας, την ίδια στιγμή, το σύνθημα για το brain regain, αξιοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου. 

Τους χρειαζόμαστε όλους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως, σύμφωνα με το World Economic Forum,  η διαθεσιμότητα εξειδικευμένων επιστημόνων κατατάσσει τη χώρα μας 10η στον κόσμο, με τη Γερμανία 11η και την Αγγλία 17η.  

Τρίτον, η απλούστευση και η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης  και  το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 – 2027, τα οποία είναι δύο εμπροσθοβαρή προγράμματα που αναλογούν στη χώρα μας εντός συγκεκριμένου όμως χρονοδιαγράμματος, κομβικής σημασίας για την υποστήριξη της βαθύτατα πληγωμένης οικονομίας και κοινωνίας, αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας μας σε όλους τους τομείς.  Το αντίστοιχο φυσικά πρέπει να ισχύσει και για τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

Τέταρτον, η δημιουργία “ψηφιακού προσανατολισμού” στο εκπαιδευτικό σύστημα, με πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την “ψηφιακή παιδεία” και την εφαρμογή ενός πραγματικά “Ψηφιακού Προγράμματος Σπουδών” στα ελληνικά σχολεία θα  έχουν την πιο μακροπρόθεσμη επιρροή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η κρίση της πανδημίας ανέδειξε την ανάγκη μιας τέτοιας κατεύθυνσης. 

Πέμπτο, η ενδυνάμωση της δια βίου ψηφιακής μάθησης, μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση σε ψηφιακές δεξιότητες, και η διασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες δύνανται να έχουν πρόσβαση σε επιμορφωτικά προγράμματα για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη μετάβαση προς μία “ψηφιακή κοινωνία”.

Έκτο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε Ελληνικής πόλης σε «Έξυπνη πόλη» είναι κρίσιμη παράμετρος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια «Έξυπνη χώρα». Ήδη, ως ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ έχουμε προχωρήσει στη συμφωνία για τη σύνταξη ενός οδικού χάρτη για την ψηφιακή αυτοδιοίκηση του 2030, ένα σύγχρονο  μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σε σύγχρονους «’Έξυπνους Δήμους». Και όλα αυτά τη στιγμή που, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, ως το 2030 το 80% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών θα ζει στις πόλεις. Ενώ έως το 2050, 7 στους 10 πολίτες θα ζουν σε πόλεις.

Έβδομο και πολύ σημαντικό είναι η επιτακτική ανάγκη της ενεργής υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας. Η προβολή και ανάδειξη συνολικά του “Brand Ελλάδα” από την οικονομική διπλωματία και το ΣΕΠΕ, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροχρόνιας διεθνούς εκστρατείας προβολής της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας. Διαθέτουμε και το ταλέντο και τις επιχειρήσεις. Ήδη στα παγκόσμια βραβεία WITSA Global ICT Excellence Awards, στα οποία ο ΣΕΠΕ συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία 14 χρόνια, οι Ελληνικές εταιρίες πρωταγωνιστούν με 22 βραβεία, πολύ περισσότερα από πολλές αναπτυγμένες χώρες,  οι οποίες θεωρούνται ψηφιακές υπερδυνάμεις. Και μάλιστα φέτος έχουμε την τιμή ο πρώτος Ευρωπαίος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας να είναι Έλληνας και να εκπροσωπεί το ΣΕΠΕ και τη χώρα. 

Η  Ελλάδα, δυστυχώς, διατηρείται ανάμεσα στις θέσεις των ουραγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δείκτες DESI. Η χώρα οφείλει με ταχείς ρυθμούς να «καλύψει τα κενά», προκειμένου να μπει στη συνέχεια σε μία νέα τροχιά ψηφιακής ανάπτυξης. 

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ενδείξεις και στοιχεία, τα οποία μέχρι τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Στοιχεία τα οποία αξιοποιούνται στις μετρήσεις και στους δείκτες παγκόσμιων οργανισμών κύρους, όπως το Doing Business Report της Παγκόσμιας Τράπεζας και το World Economic Forum. Και σε αυτό το πεδίο είμαστε ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε στην επόμενη 3ετία, η κατάταξη της χώρας να πλησιάσει το μέσο όρο των δεικτών DESI. 

Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε στην καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Όσα θα δούμε, θα ανακαλύψουμε, θα ζήσουμε τα επόμενα 10 χρόνια, είναι πολύ περισσότερα και πιο ανατρεπτικά, από όσα ζήσαμε τα 100 τελευταία, σε όλα τα πεδία. 

Και σε αυτήν την κοσμογονία, η χώρα μας έχει ρόλο, γιατί και θέλουμε και μπορούμε!

Φέτος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας συμπληρώνει 25 δυναμικά και σταθερά χρόνια πορείας από την ίδρυση του, με προσήλωση και πίστη στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία για την κοινωνία και την οικονομία, για όλους τους παραγωγικούς κλάδους και για την Πολιτεία.    Αυτός είναι ο δρόμος που θα αξιοποιήσει την πραγματική δυναμική του κλάδου για τη χώρα. Μια δυναμική, η οποία, όπως αποτυπώθηκε και στην μελέτη της Deloitte, στο απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο “Ανάπτυξης” του κλάδου μας της τάξης του 5%, ο αντίκτυπος αγγίζει άμεσα και έμμεσα, συσωρευτικά για την επόμενη πενταετία, τα €80 δις προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σε αυτό το όραμα είμαστε όλοι μαζί! Η ευκαιρία είναι μοναδική για να χτίσουμε μία Σύγχρονη Ψηφιακή Ελλάδα! 

Σας ευχαριστώ!

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *