Δημήτρης Κρητικός προς Αντώνη Καμπουράκη για τον προϋπολογισμό του 2021: «Εύχομαι να μας διαψεύσετε και εμείς έχουμε τον πολιτικό πολιτισμό να σας το αναγνωρίσουμε»

Ελλάδα Ρόδος

Δημήτρης Κρητικός προς Αντώνη Καμπουράκη για τον προϋπολογισμό του 2021: «Εύχομαι να μας διαψεύσετε και εμείς έχουμε τον πολιτικό πολιτισμό να σας το αναγνωρίσουμε»

Η παράταξη «Ρόδος Αξιών» και ο επικεφαλής της Δημήτρης Κρητικός, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2021 που έφερε προς έγκριση η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου.

Προηγήθηκε η ψήφιση από την παράταξη του τεχνικού προγράμματος κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος.

Όπως επισήμανε ο κ. Κρητικός κατά την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής είναι ένας λογιστικός προϋπολογισμός, ένας προϋπολογισμός ρουτίνας, που δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες των κοινοτήτων.

Αποτελεί μια αντιγραφή του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 με μηδενικό αναπτυξιακό και επενδυτικό χαρακτήρα, μηδενική ενίσχυση μέσω προγραμμάτων για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, και τους εποχικά εργαζόμενους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, για τους μακροχρόνια άνεργους, για τον πολιτισμό.

Ο κ. Κρητικός υπογράμμισε επίσης κατά την τοποθέτησή του, την έλλειψη μεγάλων έργων πνοής του Δήμου, την έλλειψη πολιτικών προάσπισης της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης και του αθλητισμού ενώ κατέληξε λέγοντας ότι στερείται οράματος, στρατηγικής, οργάνωσης και ενεργειών ώστε να πάει την πόλη και τους πολίτες της πιο μπροστά στο μέλλον και να την ανατάξει στην τουριστική αγορά.

( επισυνάπτεται η τοποθέτηση του κ. Κρητικού )

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΣ

                                ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2021.

Αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της σημερινής συνεδρίασης, της κορυφαίας διαδικασίας ψήφισης του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου και με αίσθημα ευθύνης θέτω υπόψη σας τα παρακάτω:

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού διέπεται από την αρχή της ετήσιας διάρκειας, της ενότητας, της καθολικότητας, της ειδίκευσης καθώς και της ειδικότητας των πιστώσεων. Στόχος των αρχών αυτών είναι η επίτευξη της ακριβέστερης και σαφέστερης απεικόνισης συνολικά των εσόδων και των δαπανών, η ευχερής εξαγωγή συμπερασμάτων για την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας καθώς και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνθηκών υπό τις οποίες χρησιμοποιούνται οι πόροι!

Το ύψος του υπό ψήφιση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021 φθάνει στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Όφειλε μεταξύ άλλων να ακολουθείται για την πληρέστερη αντίληψη από  έκθεση που να περιλαμβάνει:

  • την αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων για τα τελευταία δύο χρόνια, 
  • επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις για το επόμενο οικονομικό έτος και επεξήγηση των βασικών παραδοχών και μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται για τις μακροοικονομικές προβλέψεις, 
  • μεσοπρόθεσμους στόχους, 
  • σχέδιο διορθωτικών και διαρθρωτικών ενεργειών, 
  • περιγραφή οικονομικής και δημοσιονομικής στρατηγικής του Δήμου ,
  • σχέδιο δράσης και οδικό χάρτη ενεργειών κ.α.

Kε Δήμαρχε,

Τίποτα από τα παραπάνω το σχέδιο προϋπολογισμού, δεν έχει. Στερείται οράματος, στρατηγικής, οργάνωσης και ενεργειών ώστε να πάει την πόλη το νησί και τους πολίτες του, πιο μπροστά στο μέλλον και να  βελτιώσει το επίπεδο ζωής τόσο των κατοίκων όσον και των επισκεπτών του.

Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της παράταξής σας. Δεν είναι τυπικά ο πρώτος, αλλά είναι ουσιαστικά ο πρώτος.

Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος, κάτω από άλλες συνθήκες θα σηματοδοτούσε την αλλαγή που η παράταξή σας, φέρνει στον Δήμο.
Αυτός θα ήταν ο προϋπολογισμός ο οποίος   θα άνοιγε μια νέα σελίδα;
Θα ήθελα να μου πει κάποιος, αν μπορεί να αναγνωρίσει σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό μια νέα σελίδα.

Αν μπορεί κάποιος να μου πει, ποια είναι αυτή η μεγάλη αλλαγή, η οποία έχει επέλθει στον Δήμο, την οποία υποσχεθήκατε με την προεκλογική εκστρατεία.
Ποια λάθη διορθώνει;

Ποιες νέες πρωτοβουλίες παίρνει;

Και τι θα κόψει για να πάρει αυτές τις νέες πρωτοβουλίες;

Είναι κατά κύριο λόγο, ένας λογιστικός προϋπολογισμός. Ένας προϋπολογισμός ρουτίνας, σαν να μη συμβαίνει τίποτα γύρω μας, σαν μην αναγνωρίζουμε τι συμβαίνει στη πόλη και τα χωριά μας.

Πέρσι η παράταξη της οποίας ηγούμαι ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού του 2020, στο πλαίσιο τόσο του πολιτικού πολιτισμού όσο και του πολιτικού χρόνου για να δείξετε το έργο σας.

 Έχοντας εμπειρία της διακυβέρνησης σας, δεν θα συμβεί το ίδιο και φέτος.

Πετυχημένος προϋπολογισμός είναι αυτός που αφουγκράζεται τις ανάγκες των κοινοτήτων. Συντάσσεται από κάτω προς τα πάνω και λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις των παρατάξεων.

Περίμενα να ζητήσετε την γνώμη μας και τις προτάσεις μας.

Έχετε την ευτυχία να έχετε στο Δημοτικό Συμβούλιο μια Αντιπολίτευση χωρίς αγκυλώσεις που επιθυμεί να βοηθήσει για τη βελτίωση της κατάστασης στην πόλη, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Δημοτών μας. Παρατάξεις που προσπαθούν να κάνουν ουσιαστική και γόνιμη αντιπολίτευση. Κι εσείς δεν το αξιοποιείτε.

Παραβλέπετε το γεγονός ότι το 2020 η χώρα μας θα  έχει μια από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη, περίπου 10%. Οι μειωμένες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού που προβλέπονται για τις συνέπειες της πανδημίας προμηνύουν τη συνέχιση της πολιτικής χωρίς αίσθημα για την προστασία της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, της στήριξης  της παιδείας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Αποτελεί μια αντιγραφή του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020! Στο α εξάμηνο θα έπρεπε να προβείτε σε μια επισκόπηση δαπανών (spending review) να μειώσετε λειτουργικά κόστη υπέρ των αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών.

Δεν θα τον βαφτίσω “μνημείο κοινωνικής απαξίας», ωστόσο η μέχρι σήμερα διαχείριση της πανδημικής και οικονομικής κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο μη γνώσης, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις στρατηγικές επιλογές του Δήμου. Κατά το πλείστον είναι προϋπολογισμός με δαπάνες μισθοδοσίας γενικότερα, δαπάνες τρίτων για υπηρεσίες με συμβάσεις έργου, δαπάνες αγαθών, υπηρεσιών με απ ευθείας αναθέσεις, υψηλά λειτουργικά κόστη, σε περίοδο covid, συνέδρια εκδηλώσεις, ανισότητες στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Και εν κατακλείδι,

Μηδενικό αναπτυξιακό και επενδυτικό χαρακτήρα, Μηδενική ενίσχυση μέσω προγραμμάτων για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, των εποχικών εργαζομένων, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, για τους μακροχρόνια άνεργους, για τον πολιτισμό.

Έλλειψη μεγάλων έργων πνοής του Δήμου

Έλλειψη πολιτικών προάσπισης της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης και του αθλητισμού

Καμία πρόβλεψη και ούτε 1 ευρώ  για Δημοτική Αστυνομία

Μείζον ζήτημα αποτελούν οι ανείσπρακτες οφειλές που ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός είναι μια δυναμική διαδικασία που μεταφράζεται σε πολιτικές. Στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό γίνεται μια απλή διαχείριση, χωρίς προοπτική για τον τόπο μας.

Kε Δήμαρχε,

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει το υπό ψήφιση σχέδιο. Στερείται οράματος, στρατηγικής, οργάνωσης και ενεργειών ώστε να πάει την πόλη και τους πολίτες της πιο μπροστά στο μέλλον και να την ανατάξει στην τουριστική αγορά.

Και σας καλώ να αλλάξετε ρότα

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους λόγους τους οποίους εκτενώς ανέφερα εγώ προσωπικά και η Παράταξη «Ρόδος Αξιών», καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2021, με εξαίρεση δαπάνες τεχνικού προγράμματος που ψηφίστηκαν από τους   συμβούλους μας στην προηγούμενη συνεδρίαση, απόντος εμού, λόγω κωλύματος.

Βεβαίως εσείς και οι συνεργάτες σας θα ισχυριστείτε  το αντίθετο.

Εύχομαι να μας διαψεύσετε και εμείς έχουμε τον πολιτικό πολιτισμό να σας το αναγνωρίσουμε.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα , Χρόνια Πολλά με ΥΓΕΙΑ

Μετά τιμής 

Δημήτρης Γ. Κρητικός 

πνευμονολόγος

επικεφαλής παράταξης ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ

πρώην Δήμαρχος ΚΑΜΕΙΡΟΥ

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *