«Δημιουργία νέου Διοικητικού Κέντρου στη Ρόδο, απελευθέρωση και αξιοποίηση των κτιρίων του δημοσίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης»

Ελλάδα Δωδεκάνησα


«
Δημιουργία νέου Διοικητικού Κέντρου στη Ρόδο, απελευθέρωση και αξιοποίηση των κτιρίων του δημοσίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης»

– Μια τολμηρή πρόταση του Μάνου Κόνσολα

Η Ρόδος έχει ανάγκη από ένα συνολικό ανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου στο ιστορικό της κέντρο, έναν ανασχεδιασμό που προκύπτει από την αξιοποίηση και αλλαγή χρήσης όλων των ακινήτων του δημοσίου στο ιστορικό κέντρο.

Τα ακίνητα αυτά, εδώ και πολλά χρόνια, στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει, όπως και οι ανάγκες, με αποτέλεσμα τα κτίρια αυτά να μην θεωρούνται πλέον κατάλληλα.

Αναφέρομαι στα κτίρια που στεγάζουν τις Υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Δικαστηρίων και του Κτηματολογίου.

Έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα για τη δημιουργία ενός Νέου και Σύγχρονου Διοικητικού Κέντρου στη Ρόδο.

Αναφέρομαι στη χωροθέτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει την Αστυνομική Διεύθυνση, την Πυροσβεστική, τις υπηρεσίες των Δικαστηρίων και το Κτηματολόγιο.

Είναι ένα έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ ( κάτι που έχει ήδη γίνει σε ορισμένες περιοχές). Πρώτα θα πρέπει να καταλήξουμε την έκταση που θα ανεγερθεί το νέο διοικητήριο, το οποίο θα είναι εκτός του κέντρου της πόλης, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συγκεντρωθούν σε ένα νέο και κτιριακό συγκρότημα, σε ένα νέο και ενιαίο Διοικητικό Κέντρο, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες του δημοσίου, αφού:

-Θα βελτιωθεί ο χρόνος και η ποιότητα εξυπηρέτησης

-Θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες

-Θα βελτιωθεί η κυκλοφοριακή εικόνα και το πρόβλημα στάθμευσης στην πόλη της Ρόδου

-Θα έχουν τη δυνατότητα οι δημόσιοι και κρατικοί λειτουργοί να εργάζονται σε ένα σύγχρονο καικατάλληλο εργασιακό περιβάλλον, κυρίως όμως θα μπορέσει ο πολίτης να εξυπηρετείται εύκολα και αποτελεσματικά.

Η προοπτική αυτή ωστόσο θα απελευθερώσει κτίριαγια άλλη χρήση στο κέντρο της πόλης, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν, να αναβαθμίσουν και να αλλάξουν την εικόνα της Ρόδου.

Τα ιστορικά κτίρια του κέντρου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε Πολυχώρους Πολιτισμού ,σε  Βιβλιοθήκες, όπως επίσης σε Μουσείο Εικονικής Αναπαράστασης , με διάφορα θεματολογικά πεδία.

Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν δογματικό χαρακτήρα. Αντίθετα φιλοδοξούν να ανοίξουν έναν ανοιχτό, δημόσιο και δημιουργικό διάλογο για την αλλαγή της χρήσης των δημόσιων κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Ρόδου, παράλληλα με την κατασκευή ενός νέου και σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος, ενός νέου Διοικητικού Κέντρου που θα στεγάσει υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε κτίρια στο κέντρο που είναι ακατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση.

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *