Οι κατασκευαστές του ρομπότ «Σοφία» σχεδιάζουν μαζική παραγωγή εν μέσω πανδημίας

Κόσμος Τεχνολογία

Οι κατασκευαστές του ρομπότ «Σοφία» σχεδιάζουν μαζική παραγωγή εν μέσω πανδημίας.

«Τα κοινωνικά ρομπότ όπως εγώ μπορούν να φροντίσουν τους άρρωστους ή τους ηλικιωμένους», λέει η Σοφία μέσα από το εργαστήριό της στο Χονγκ Κονγκ.

«Μπορώ να βοηθήσω στην επικοινωνία, να δώσω θεραπεία και να δώσω κίνητρα, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις», προσθέτει.

Από τότε που παρουσιάστηκε το 2016, η Σοφία -ένα ανθρωποειδές ρομπότ- έγινε viral. Τώρα η εταιρεία πίσω από αυτήν έχει ένα νέο όραμα: να παράγει μαζικά ρομπότ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Hanson Robotics, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι τέσσερα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της Σοφίας, θα ξεκινήσουν να λανσάρονται από τα εργοστάσια το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τους ερευνητές να προβλέπουν ότι η πανδημία θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία ρομποτικής.

«Ο κόσμος του COVID-19 θα χρειαστεί όλο και περισσότερη αυτοματοποίηση για να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντέιβιντ Χάνσον.

Ο Χάνσον πιστεύει ότι οι ρομποτικές λύσεις στην πανδημία δεν περιορίζονται στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πελάτες σε βιομηχανίες όπως το λιανικό εμπόριο και οι αεροπορικές εταιρείες.

«Τα ρομπότ Σοφία και Χάνσον είναι μοναδικά επειδή είναι τόσο ανθρώπινα», πρόσθεσε. «Αυτό μπορεί να είναι τόσο χρήσιμο σε αυτές τις περιόδους όπου οι άνθρωποι είναι πολύ μοναχικοί και κοινωνικά απομονωμένοι».

Ο Χάνσον είπε ότι στοχεύει να πουλήσει «χιλιάδες» ρομπότ το 2021, τόσο μεγάλα όσο και μικρά, χωρίς να παρέχει συγκεκριμένο αριθμό.

Ο καθηγητής κοινωνικής ρομποτικής Γιόχαν Χουρν, του οποίου η έρευνα περιλάμβανε εργασία με τη Σοφία, δήλωσε ότι παρόλο που η τεχνολογία είναι ακόμη σε βρεφική ηλικία, η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ.

«Μπορώ να συμπεράνω ότι η πανδημία θα μας βοηθήσει πραγματικά να βγάλουμε ρομπότ νωρίτερα στην αγορά, επειδή οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο Χουρν από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ.

Η Hanson Robotics λανσάρει ένα ρομπότ φέτος που ονομάζεται Γκρέις, το οποίο αναπτύχθηκε για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Προϊόντα από άλλους μεγάλους παίκτες του κλάδου βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της πανδημίας. Το ρομπότ Pepper της SoftBank Robotics αναπτύχθηκε για να ανιχνεύσει άτομα που δεν φορούσαν μάσκες. Στην Κίνα, η εταιρεία ρομποτικής CloudMinds βοήθησε να δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με ρομπότ κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Ουχάν.

Η χρήση ρομπότ άρχισε να αυξάνεται πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής, οι παγκόσμιες πωλήσεις ρομπότ επαγγελματικής εξυπηρέτησης είχαν ήδη αυξηθεί κατά 32%, στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ 2018 και 2019.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την τοποθέτηση ρομπότ σε τόσο ευαίσθητους ρόλους. Όταν ρωτήθηκε εάν οι άνθρωποι πρέπει να φοβούνται τα ρομπότ, η Σοφία είχε έτοιμη μια απάντηση.

«Κάποιος είπε: “δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε παρά τον φόβο τον ίδιο. Τι ήξερε;”», ανέφερε.

In this Sept. 28, 2017 photo, Hanson Robotics’s flagship robot Sophia, a lifelike robot powered by artificial intelligence (AI) speaks in Hong Kong. Sophia is the creation of Hanson Robotics, a Hong Kong-based startup working on bringing humanoid robots to the marketplace. (AP Photo/Kin Cheung)

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/tehnologia/kataskeyastes-rompot-sofia-shediazoyn-paragogi

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *