Θανάσης Μπαράκας : Όχι άλλα μέτρα ασπιρίνες σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους αλλά παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα

Ελλάδα Πολιτική


Θανάσης Μπαράκας
: Όχι άλλα μέτρα ασπιρίνες σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους αλλά παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα

Την αποτυχία και τα επαναλαμβανόμενα λάθητης κυβέρνησης,  αποδεικνύουν τα μέτρα πουέχουν ανακοινωθεί, για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.Είναι σαν να παρέχονταιασπιρίνες για την περίθαλψη  καρκινοπαθών.Με αυτά τα μέτρα, δεν εξασφαλίζεται η επιβίωση. Μετατίθεται για … αργότερα ο θάνατος των ασθενών.

Εδώ χρειάζονται μέτρα, που να έχουν πραγματικό αντίκρισμα στην κοινωνία και όχι «λευκές επιταγές» στις οποίες αργότερα, θα αναγραφούν τα «χρεωστούμενα» νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Με την επιστρεπτέα προκαταβολή, η κυβέρνηση, δεν χαρίζει  αλλά δανείζει και μάλιστα έντοκα, χρήματα στις επιχειρήσεις, που είναι στη δίνη, που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Πως θα μπορέσουν όμως οι επιχειρήσεις η πλειονότητα των οποίων είναι τουριστικές,  να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος; Όσες λειτούργησαν πέρσι των καλοκαίρι, μέτρησαν ζημιές και όχι κέρδη αφού και λιγότεροι τουρίστες ήρθαν και διάθεση για αγορές δεν είχαν.

Αν παραμείνει η ίδια κατάσταση, τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια ή και  ακόμη χειρότερα, το φετινό καλοκαίρι, αφού η κυβέρνηση επιμένει να μην μαθαίνει από τα λάθη της και δεν ξεκαθαρίζει, αν  θα έρχονται μόνο τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί ή αν θα επιτρέπεται και σε όσους έχουν κάνει τεστ και είναι αρνητικό να αφικνούνται στη χώρα και κατ επέκταση  και στα Δωδεκάνησα για διακοπές.

Πως λοιπόν  με αυτά τα δεδομένα, πως χωρίς έσοδα ή με πενιχρές εισπράξεις, οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να επιστρέψουν τα χρήματα και μάλιστα επιβαρυμένα με …τόκους;

Όσο για τους εργαζόμενους η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Δεν έχουν ενταχθεί  όλοι στις ρυθμίσεις που κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνονται.Οι απασχολούμενοι στα νυκτερινά κέντρα, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας ημέρας και  καθώς και όσοι έπιασαν δουλειά, μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας είναι ακόμη στον αέρα.Δεν έχει αποκατασταθεί και η αδικία, για τους εργαζόμενους που θα έπαιρναν για πρώτη φορά επίδομα ανεργίας και δεν κατάφεραν να έχουν τα  80 ένσημα που απαιτεί ο ΟΑΕΔ.

Και οι άνθρωποι αυτοί που έμειναν το χειμώνα χωρίς εισόδημα δεν είχαν ευρώ για τα βασικά,πρέπει να πληρώσουν δόσεις δανείων και τους  λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Ακόμη  και αν θεωρηθεί πως οι υποχρεώσεις αυτές έχουν «παγώσει» πως θα πληρωθούν αργότερα όταν θα έχουν γίνει…βουνό;

Οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει ξεκρέμαστοι και δεν έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις, παλεύουν απλά να ζήσουν οι υποχρεώσεις τους συσσωρεύονται και καθημερινά εξαθλιώνονται.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, έδωσε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Μοίρασε ελπίδες και έπαιξε με την επιβίωση  εργαζόμενων και επιχειρηματιών.

Θυμίζουμε πως ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση  νόμου 65 σελίδων για την προστασία των πολιτών .

Λύση για το ΜέΡΑ 25 είναι το κούρεμα των οφειλών, για να πάρουν όλοι μια ανάσα.Έτσι θα δοθεί προοπτική για την επιβίωση των εργαζομένων και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Διαφορετικά, θα έχουμε όπως και τα μνημονιακά χρόνια ντόμινο λουκέτων στην αγορά και στην τοπική αγορά και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.Οι Έλληνες θα πληρώσουν  την ατολμία και την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης, που θα αφήσει πίσω της  …καμμένη γη.

Θανάσης Μπαράκας

Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *