Γιώργος Καντής:”Κοινωνική δικαιοσύνη στον καιρό της πανδημίας”

Ελλάδα Ρόδος
Γράφει ο Κάντης Φ. Γεώργιος
Υπεύθυνος τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης
Δ.Ε.Ε.Π ( Δωδεκανήσου )
Μέλος του Μ.Π.Σ της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Αιγαίο
Υπεύθυνος γραφείου τύπου Ι.Ν.Κ.Α ( Νοτίου Αιγαίου)
Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.  Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους. Θέμα του φετινού εορτασμού (2021): «Έκκληση για Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Ψηφιακή Οικονομία».
Θα ήθελα από αυτό εδώ το βήμα να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με αυτό το μεγάλο θέμα πού είναι η βάση και το θεμέλιο για την εύρυθμη λειτουργία της οποιασδήποτε κοινωνίας.
Όσο κι αν κάποιος ψάξει τις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, θα ανακαλύψει πως διαχρονικά καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει εάν δεν υπάρχει έστω και η στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη η οποία δίνει το έναυσμα και προτρέπει τους πολίτες, να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο προκειμένου για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.
Ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε εδώ και ένα χρόνο, σε Εθνικό και σε Παγκόσμιο επίπεδο όπου δυστυχώς το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη βρίσκεται σε μια διαρκή αμφισβήτηση, λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί αυτή η υγειονομική κρίση και των παρενεργειών, που αναπόφευκτα δημιουργούνται σε κοινωνικό επίπεδο, είναι επιβεβλημένο περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε ο πολίτης να αισθάνεται πως αυτοί που τον διοικούν φροντίζουν ώστε και σε οικονομικό και σε υγειονομικό αλλά και γενικά από οποιαδήποτε θεσμική πλευρά και αν το δει κάποιος, να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη γιατί μόνο έτσι πραγματικά μπορούμε να πάμε παρακάτω και να έχουμε ελπίδα πως όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης της πανδημίας, θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.
Εδώ όμως είμαι αναγκασμένος να πω έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης περιλαμβάνει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και την έννοια της ατομικής ευθύνης και της συλλογικής συνείδησης και αυτό οι πολίτες θα πρέπει να το έχουνε ως οδηγό και να το εφαρμόσουν σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής τους ζωής, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο σκληρά κι αν εργάζεται μία κυβέρνηση ( πράγμα που η παρούσα νομίζω ότι το πράττει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, όπως τεκμαίρεται και από τα αποτελέσματα ), κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει εάν οι πολίτες δεν συναινέσουν.
Κοινωνική δικαιοσύνη λοιπόν μπορεί να υπάρξει μόνο κάτω από την αυστηρή προϋπόθεση πως όλοι μας έναντι του εγώ θα προτάξουμε το Εμείς.
0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *